Edukacinė popietė „Velykų zuikio lauktuvės“

Ne tik pavasaris atkeliauja – tuoj ateis ir gražiausia šventė – Velykos, tad ruoštis jai pats laikas. Apie kiaušinių dažymą šilku buvome girdėję, tačiau žinias kartu su Verbiškių bendruomenės moterimis ir vaikais pagilinome likus kelioms savaitėms iki Velykų.

Moterys gavo užduotį atsinešti šilko medžiagos, skiaučių, kaklaraiščių, kur vienintelis svarbus dalykas – 100 % šilko. Skaitėme, kad siuvinėtos medžiagos skiautės dažo prasčiau, bet realybė parodė visai ką kitą. Vieni, iš kurių tikėjomės labai daug, nudažė blankius margučius, o tie, kurie, anot kitų, turėjo nedažyti dėl siuvinėjimo ir šviesių blankių spalvų, parodė visai kitus rezultatus. Tiesa, plonos šilkinės skarelės nedažo, todėl geriau rinktis kaklaraiščius arba spalvotas ir ryškias palaidines.

Taigi, pirmiausia pasiruošėme skiautes darbui. Palikome tik šilko pluoštą, visas nereikalingas medžiagas nuardėme. Susukome nuplautus kaimiškus kiaušinius į medžiagą ir stipriai apsukome siūlais. Patarimas – siūlų negailėti, nes kuo stipriau bus prisispausta medžiaga, tuo gražiau nusidažys kiaušiniai. Kai visi 20 kiaušinių buvo suvynioti ir apvynioti, beliko juos įpakuoti į medvilninę medžiagą, kad dar pastiprintume prispaudimą. Gerai prispaudėme visas puses ir surišome tvirtais siūlais. Po to įdėjome į puodą su vandeniu ir actu. Proporcija: 1 litras vandens + 4 šaukštai acto.

Kiaušinius virėme apie 25 min. Kiaušiniai pervirti negali. Jie vis tiek lieka valgomi ir kaip tikri velykiniai kiaušiniai gali ilgiau stovėti (savaitę), nei tie, kurie verda gerokai trumpiau. Išvirusius kiaušinius paliekame tame pačiame vandenyje atvėsti. Maždaug po pusvalandžio jau galėjome mėgautis atradimo džiaugsmais ir žiūrėti kokie margučiai gavosi.

Visus popietės dalyvius suvienijo atgimimo švenčių laukimas, malonus bendravimas. Kol kiaušiniai virė, bendraudamos mėgavomės karšta kava su namuose keptais žagarėliais. Vaikai tuo tarpu puošė medelį su rankdarbių mėgėjos Janės megztais paukšteliais. O mažieji, kurie atėjo su mamomis, spalvino jau virtus kiaušinius su nagų laku. Edukacinė popietė paskatino dalyvius rasti laiko ne tik kasdieniniai buičiai, bet ir pažinimui, nuoširdžiam bendravimui, pasidžiaugti, kad biblioteka suburia draugėn.

Bibliotekininkė Živilė

Verified by MonsterInsights