Vaikai lankėsi Suginčių bendruomenės muziejuje

Edukacinės programos „Susipažinimas su Lietuvos ir savo krašto istorija” 4 dalis vyko Suginčių bendruomenės muziejuje. Jis gana nedidelis, eksponatų čia nėra labai gausu, bet tai mūsų praeitis.

Pirmiausiai, trumpai susipažinome, kas tai yra muziejus, kas jame laikoma, kaip skirstomi muziejai. Mokiniai sužinojo, kad labiausiai lankomi muziejai pasaulyje yra Luvras, Londono nacionalinė galerija, Vatikano muziejai, Ermitažas. Sužinojome, kad prie keisčiausių pasaulyje muziejų priskiriamas ir Velnių muziejus, esantis Kaune. Trumpai apžvelgėme Molėtų rajono muziejus. Dauguma jau aplankyti, o likusius vaikai dar tikrai aplankys.

Na, o mūsų muziejuje eksponatus buvo galima liesti, išbandyti. Susipažinome su seniausia skalbimo priemone (velėjimo lenta ir velėjimo kultuve). Išbandėme ir lygintuvus (kočėlą lyginti marškoms ir anglimis įkraunamus lygintuvus, kurie buvo labai sunkūs). Buvo išbandyta ir sviestamušė, armonika, būgnelis, ratelis, su juo pabandėme siūlus sukti, mokytoja Valda labai vaizdžiai papasakojo apie kraičio skrynią ir ližę duonai kepti. Pavartėme senovines nuotraukas, įrašus.

Muziejuje lankėsi pirmokai ir antrokai, kurie grįžę į klasė turės užduotį aprašyti labiausiai patykusį eksponatą. O vaikai muziejuje paliko naują eksponatą – savo piešinių albumą „Mano tėvynė – Lietuva”. Tai dovana naujam šimtmečiui.

Bibliotekininkė Regina

Verified by MonsterInsights