Būti savimi. Virtuali filosofijos skaitykla #56

Paskutinį spalio pirmadienį (31 d.) vakare, kaip jau įprasta, besidomintys filosofija susirinko į 3-ąją, šįkart jau paskutinę atvirą paskaitą. Paskaitą vedė Virtualios filosofijos skaityklos kuratorė, prof. dr. Lina Vidauskytė, kuri temai pasirinko aptarti savasties klausimą.

Savasties klausimus jau buvo keliamas jau „Odisėjoje”. Pagrindinis herojus Odisėjas keliauja ilgą kelionę namo tam, kad taptų atpažintas. Senoji auklė atpažįsta Odisėją iš rando. Tačiau dar pakeliui namo, milžinui Kiklopui užklausus jo vardo, atsako:

„Niekas esu aš vardu. Nieku vadina lyg šiolei
Tėvas ir močia mane, ir mano gerieji kaimynai.” (IX, 365-367)

Tik namuose Odisėjas tampa savimi. Vėliau Vakarų kultūroje pasirodo kitokios savęs ieškojimo formos. Pažink save! – skelbė filosofas Sokratas, o stoikai ragino ugdyti individualią valią. Krikščionybės laikotarpiu atsiranda dienoraštis, kaip savęs ieškojimo forma. Šv. Antanas, vienuolystės pradininkas, išėjęs į dykumą, fiksuoja savo vidines aistras kovojant su velnio gundymais. Jis ir laikomas dienoraščio tėvu. Dar vėliau Jėzuitai (šv. Ignacas Loyola) padovanoja mums dvasinį dienoraštį. Apskritai, dienoraštis ir autobiografija yra nepaprastai sudėtinga forma. Gal neatsitiktinai ji susiformuoja tik XVIII amžiaus pabaigoje.

Virtuali filosofijos skaitykla vyksta pirmadieniais, 18:00 val. Dalyvių laukia dar 3 susitikimai, kurių metu bus aptariami savaitės skaitiniai. Kiekvieną savaitę dalyviai gaus skaityklos kuratorės, filosofės prof. Linos Vidauskytės parinktą tekstą, kuris bus pristatomas ir aptariamas pirmadienį virtualaus susitikimo metu.

Prie skaityklos kviečiame prisijungti visus susidomėjusius. Skaitykla yra nemokama, neįpareigojanti (kiekvienas pasirenka pats, ar jis nori aktyviai dalyvauti diskusijoje, ar nori pasiklausyti kitų), bet neabejotinai praturtinanti ir skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir reiškinius kitu kampu.

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com. Užsiregistravę gausite nuorodą prisijungimui.

Dėl ištraukos kreiptis el.paštu: skaityklamoletai@gmail.com

Organizatorius – Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Partneriai: Molėtų gimnazija, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų viešoji biblioteka.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights