CRI mokymai apie dezinformaciją Molėtų viešojoje bibliotekoje

Spalio 25 d. 17:30 kviečiame dalyvauti mokymuose apie 𝐝𝐞𝐳𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚̨ 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐢𝐧𝐢𝐮𝐨𝐬𝐞 𝐭𝐢𝐧𝐤𝐥𝐮𝐨𝐬𝐞 kartu su VšĮ „𝐏𝐢𝐥𝐢𝐞𝐭𝐢𝐧𝐢𝐨 𝐀𝐭𝐬𝐩𝐚𝐫𝐮𝐦𝐨 𝐈𝐧𝐢𝐜𝐢𝐚𝐭𝐲𝐯𝐚“ (en. Civic Resilience Initiative, CRI).

Trumpai apie organizatorius:

Pilietinio atsparumo iniciatyva (PAI) yra 2018 metais lietuvių įsteigta, nevyriausybinė, ne pelno siekianti organizacija. Ši organizacija didžiausią dėmesį skiria šviečiamojo pobūdžio projektams, kurių tikslas yra didinti Lietuvos ir kitų valstybių pilietinį atsparumą. Iniciatyvos pagrindinės veiklos kryptys yra saugumas, medijų raštingumas, dezinformacija, kibernetinis saugumas bei pilietiškumo skatinimas. Ši iniciatyva vienija įvairių pilietinio atsparumo sričių geriausius ekspertus, kurie pateikia įžvalgas bei padeda rengti mokymus, seminarus, konferencijas skirtingo amžiaus grupių auditorijoms. PAI, įžvelgdama egzistuojančias problemas visuomenės švietime, teikia inovatyvius sprendimus, kurie ateityje neabejotinai pasitarnaus demokratinių procesų skatinimui bei pilietinės visuomenės sustiprėjimui. Pagrindiniai PAI partneriai: NATO, Konrad Adenauer Stiftung, Lietuvos elfai, Lietuvos Krašto apsaugos ministerija, Užsienio reikalų ministerija ir kiti.

Tema: “Dezinformacija socialinėse medijose”

Renginio metu dalyviai turės galimybę išgirsti Lietuvos dezinformacijos ir medijų raštingumo ekspertus, kartu su jais diskutuoti apie netikras naujienas, informacinius karus ir dezinformaciją.

Šių mokymų tikslas buvo į dezinformacijos problemą pažiūrėti interaktyviai ir pateikti naudingos informacijos kaip su tuo kovoti. Mokymų metu bandysime suprasti skaitytojų kartą, jų poreikius ir informacijos supratimą, analizuosime, kaip lavinti kritinį mąstymą vartojant medijas.

Trumpai apie renginį:

Gyvename XXI a., kuriame, lyginant su XX a. visiškai pasikeitė agresijos formos, prie sienos jau nebestovi tankai. Tačiau čia gali slypėti dar didesnis pavojus, nes priešas pasitelkia subtilesnes formas, mažiau identifikuojamas taktikas, kurių paprastas žmogus gali nepastebėti. Laiku paskleista dezinformacija, klaidinančios naujienos ir propaganda viešojoje erdvėje gali būti netgi naudingesnė nei karinių raumenų demonstravimas. Šiuolaikiniame (dez)informacijos amžiuje mes nuolatos bombarduojami informaciniais pranešimais, naujienomis. Todėl šio seminaro metu kalbėsime apie trolių/laikų fabrikus, parodysime iš kur ir kaip gimsta netikros paskyros ir dirbtinai sukuriami straipsnių komentarai ir kaip socialinės medijos pagalba priešiškos jėgos ieško naudos.

Komunikacinės kompetencijos ir žiniasklaidos raštingumas tampa gyvybiškai svarbios auditorijoms, kurios nori išsaugoti aiškų realaus pasaulio vaizdą ir išvengti manipuliacijų bei apgaulės. Užsiėmimo metu dalyviams bus pateikta ir praktinė užduotis žinioms įsisavinti.

Renginio trukmė tradicinė – apie 1 val.

Šis renginys yra Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės dalis.

Organizatoriai:
– Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija
– Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
– Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija
– Lietuvos Medicinos biblioteka
– Lietuvos kolegijų bibliotekų asociacija

Pasaulinę MIRKT savaitę finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Globėjas: Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija

Informacinis partneris: LRT

Partneriai:
– Baltijos skaitmeninio atsparumo tyrimo centras „Digires“
– Nevyriausybinė organizacija „Meno avilys“
– Naujienų agentūra „Media 4 change“
– Nevyriausybinė organizacija „Pilietinio atsparumo iniciatyva (CRI)“
– Lietuvos asociacija „Gyvastis“
– Finansų rinkos įmonė MB „iFuture investments“
– Nacionalinis kraujo centras
– Improvizacijų teatras „Impro241“
– Asociacija „Vietos bendruomenių žurnalistų tinklas“

Rėmėjai:
– Elektroninių knygų knygynas „Antanukas“
– Go3 televizija
– Žurnalas „National Geographic Lietuva“
– Telekomunikacijų bendrovė „Telia“

Verified by MonsterInsights