Liudas Mažylis pristatė savo parodą „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“

Spalio 26 d. Molėtų viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su Europos parlamento nariu prof. Liudu Mažyliu. Susitikimo metu buvo pristatyta jo rengta, po Lietuvą keliaujanti, paroda „Skausmo ir vilties laiškai iš šalčio žemės“, skirta masiniams sovietmečiu vykusiems žmonių trėmimams iš Lietuvos atminti.

Laiškų paroda prof. Liudui Mažyliui itin artima, kadangi joje eksponuojami sukaupti jo giminaičių laiškai iš tremties. Parodoje galime išvysti prof. Liudo Mažylio močiutės sūnėno Juozo Siručio laiškus, Juozo Siručio brolio Jono žmonos Onos Sirutienės, prof. L. Mažylio močiutės dukterėčios pedagogės Petronėlės Sirutytės-Lastienės laiškus bei Aleksandro Stulginskio žmonos Onos Matulaitės-Stulginskienės laiškus.

Didžioji dalis laiškų parašyti rusų kalba, kadangi tokie laiškai buvo griežtai cenzūruojami. Laiškuose, kuriuos giminaičiai daug metų siuntė prof. Liudo Mažylio močiutei Antaninai Mažylienei, randame įrėžtus skausmo, bado, šalčio ir tėvynės ilgesio išgyvenimus. Šiuose svarbiuose istoriniuose dokumentuose atrandame įvairių istorijų apie tremtyje gyvenusių giminaičių buitį, kasdienybę, maisto trūkumą, ligas, sunkias darbo sąlygas. Prof. L. Mažylio močiutė, sulaukusi tremtyje gyvenančių giminaičių laiškų, padėdavo ir būtinais resursais: popieriumi, žvakėmis, o ypatingai vertinami buvo lietuviškai rašomi laikraščiai.

Ona Sirutienė, Petronėlė Sirutytė-Lastienė ir Aleksandras bei Ona Stulginskiai po tremties sugrįžo į gimtąją Lietuvą. Daugiausiai eksponuojamų laiškų – močiutės sūnėno Juozo Siručio. Ištvėręs ilgus metus tremtyje, į Lietuva jis taip ir negrįžo. Pasibaigus tremties metams, jis vedė ukrainietę bei apsigyveno dabartiniame Kazachstane, kur sukūrė šeimą. Prof. L. Mažylis pasakoja, kad pasitaikius progai „dėdė“ Juozas atskrisdavo į Lietuvą pasisvečiuoti.

„Trėmimų siaubas mūsų kolektyvinėje patirtyje gyvas visuomet. Lietuvių ir kitos kaimyninės tautos patyrė sovietų bandymą jas sunaikinti, kai buvo sugriauti šimtai tūkstančių likimų. Privalome nuolat prisiminti savo istoriją, dalintis savo tautos tragiškais išgyvenimais. Tai stiprina mus pačius, padeda kovoti su pasėta baime ir skatina ryžtingai veikti šiandien“, – teigia aktyviai su istorinės atminties temomis šalia savo pagrindinių pareigų Europos Parlamente dirbantis L. Mažylis.

Po renginio visi atvykę turėjo progą klausti jiems aktualių klausimų, pasikalbėti su prof. Liudu Mažyliu, padiskutuoti istorinės atminties temomis, skatino turinčius giminaičių, gyvenusių tremtyje, laiškų įamžinti šiuos svarbius dokumentus bei dalintis Lietuvos skaudžia istorine atmintimi.

Verified by MonsterInsights