Virtuali filosofijos skaitykla #75. G. Delanty „Europos išradimas“

Gegužės 13 d. Virtuali filosofijos skaitykla kviečia paminėti Europos dieną, kuri kasmet yra minima gegužės 9 d., pabrėžiant tokias Europos vertybes kaip taiką ir vienybę Europoje. Šį kartą filosofijos skaitykloje kartu su prof. dr. Lina Vidauskyte aptarsime Gerard Delanty „Europos išradimas. Idėja, tapatumas, realybė“.

Gegužės 1 d. minėjome 20 metų Lietuvos įstojimo į Europos sąjungą sukaktį. Anuomet į Sąjungą buvo priimta ne tik Lietuva. Tai buvo vilčių, nusivylimų ir naujos tapatybės kūrimo laikas. Ar dar kartais savęs klausiame: kas yra Europos tapatybė? Ar tai jungtinė dvasia, plevenanti visuose skiritnguose (?) Europos žemyno kraštuose? Kada gimė ši tapatybė? O gal jos apskritai nėra?

„Europos idėja kaip pagrindinis moderniosios politinės kultūros aspektas yra mažai tyrinėta. Daugelis diskusijų apie Europos idėjas yra paviršutiniškos, jose nekreipiama dėmesio į platesnį istorinį kontekstą ir su juo susijusią politinę sąmonę. Yra keletas studijų apie Oriento idėją kaip europinį darinį, o pačios Europos idėja kaip išradimas niekada nebuvo tyrinėjama. Nacijos mistika susilaukė aršios intelektualų kritikos, tačiau apie Europos mitą kaip vienijantį ir unifikuojantį projektą kol kas nebuvo rašyta.“ – Gerard Gelanty.

Knygos autorius, sociologas Gerardas Delanty kritiškai žvelgia į normatyvinį Europos konceptą, siūlydamas savo argumentus, peržiūrėdamas įsitvirtinusias nuostatas. Tad kviečiame prisijungti ir vakarą praleisti kartu, kritiškai svarstant Europos idėją.

Virtualus susitikimas-teksto aptarimas vyks gegužės 13 d. 18 val., Zoom platformoje.

Norinčius dalyvauti tekstų aptarimuose ir kiekvieną savaitę gauti prisijungimo nuorodą bei aptariamą savaitės tekstą, kviečiame registruotis el. paštu skaityklamoletai@gmail.com.

Prisijungimas prie gegužės 13 d. 18 val. susitikimo:

https://us06web.zoom.us/j/85291160494?pwd=IpaTU6skHKGQ5yv3NVcDV7yuhK21Re.1

Meeting ID: 852 9116 0494

Passcode: 722463

Kviečiame visus susidomėjusius prisijungti prie Virtualios filosofijos skaityklos, kuri yra nemokama, neabejotinai praturtinanti, skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir kasdienius reiškinius kitu kampu bei draugiška visiems: prisijungus galima įsitraukti į bendrą diskusiją arba tiesiog klausytis diskutuojančių.

Projektą „Virtuali filosofijos skaitykla“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybė.

Verified by MonsterInsights