Žvaigždžių ir lėto skaitymo link

Molėtų viešosios bibliotekos vykdomas projektas „Lėto skaitymo link”, kurį finansuoja Kultūros ministerija,

J. Vaiškūnas

ir žinomo etnokosmologo Jono Vaiškūno nauja knyga „Skaitant dangaus ženklus”- tai paralelė, kurią jungia žodis „skaitymas”. Ir tai ne vienintelė paralelė, nes bibliotekos kolektyvas ir Moterų klubas „Judra” pakvietė molėtiškius į pokalbį kavinėje „Zodiakas” apie naują J. Vaiškūno knygą, kurios antraštėje įrašyta –„Lietuviško Zodiako pėdsakais”. Tiek įdomių paralelių ir knygos autoriaus profesionalumas žadėjo tikrai įdomų vakarą.

Renginio vedėja Molėtų muziejaus direktorė Viktorija Kazlienė pristatė Joną Vaiškūną, kaip etnokosmologą, muziejininką ir liaudies meno simbolikos bei senųjų astronomijos žinių tyrinėtoją, gabų ir žingeidų žmogų, jau ne vienos knygos autorių. Ji sakė, kad „nauja J. Vaiškūno knyga – apie lietuvių etninę patirtį nagrinėjant dangų. Gerai, kad žmogui kyla klausimų”. Tad kvietė visus susirinkusius diskutuoti, sugalvoti klausimų autoriui.

Jonas Vaiškūnas išsamiai ir suprantamai pristatė rekonstruotą lietuviškąjį zodiaką, emocingai aiškino visų ženklų prasmes. Bibliotekos direktorei V. Raišienei padėkojus autoriui už šiltą savo knygos pristatymą, dovanojo molėtiškių moterų kūrinį – šiltas raštuotas pirštines. Savo ruožtu, autorius dovanodamas bibliotekai savo knygą, teigė: „Mane stebina du dalykai: kad išlieka svarbi knyga ir dangus. Ačiū, bibliotekai, kad moka parodyti knygos svarbą”.

Dalyvaujantys renginyje apibėrė klausimais Joną Vaiškūną, pirko jo naują knygą, o autorius noriai su visais bendravo ir dalino savo autografus.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights