Aplankyta Angelų kalva

2011 metų rudenį viešojoje bibliotekoje lankėsi Lolita Piličiauskaite – Navickienė, kuri pristatė savo naujas knygas ir kalbėjo apie „Angelų kalvos” įkūrimo idėją ir jos įgyvendinimą.

Angelų kalva

Pačios autorės ir jos draugės Dominykos Dubauskaitės Kairevičienės, kaip dviejų Jungtinės kaimų bendruomenės „Užugiriai” narių iniciatyva, 2009 metais šalia Trakų įkurta „Angelų kalvą”, vainikuojanti vienoje eilėje išsidėsčiusių svarbiausių Trakų statinių – Švč. Dievo Motinos gimimo cerkvės, Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios ir Salos pilies seką. Idėją nuoširdžiai palaikė Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija. Kelių žmonių idėja virto pilietiškumą, vienybę ir santarvę skatinančiu projektu. Angelų kalvos kūrime panoro dalyvauti pavieniai asmenys, šeimos, bendruomenės, kolektyvai, įvairių profesijų ir likimų žmonės iš Trakų krašto bei visos Lietuvos.

Lolitos Piličiauskaitės – Navickienės susitikimo su rajono bibliotekininkais metu išsakytas pakvietimas aplankyti Angelų kalvą, buvo tas akstinas, kuris paskatino bibliotekos direktorę V. Raišienę organizuoti darbuotojams išvyką į Trakus. Todėl paskutinę nuostabią rugsėjo dieną bibliotekininkai galėjo stebėti ir žavėtis šviesios idėjos realizavimu – Trakų pašonėje sukurta sakrale erdve, kurioje stovi dvidešimt šeši didingi ąžuoliniai angelai, simbolizuojantys Meilę, Tikėjimą, Viltį, Dvasios ramybę, Dvasios tvirtybę, Sveikatą bei kitas krikščioniškąsias vertybes.

Kitas bibliotekininkų aplankytas objektas – Užutrakis, vadinamas vienu nuostabiausiu netoli Vilniaus esančių dvarų, kurio restauracija užbaigta 2012 metais. Sugrįžęs iš praeities istorinis Užutrakis žavėjo puošniomis skulptūromis, atkurtais jų reljefais, takais, suformuotais gėlynai. Bibliotekininkės pakeliui apsilankę Levandų ūkyje (Lavender Village) nepraleido unikalios progos pradžiuginti savo akis žvelgiant į mėlynus levandų laukus. Ūkininkė ir verslininkė Jūratė Lankauskaitė – Kregždienė pasakojo apie savo drąsų eksperimentą: Lietuvoje auginti levandas ir gaminti jų produktus. Pasivaikščiojimas po levandų laukus, įdomus Jūratės pasakojimas apie levandų auginimą, vaišinimasis levandų arbata su džiovintais levandų žiedais keptais sausainiais, malonaus levandų kvapo dvelksmas buvo tikra atgaiva ir pajautimas gamtos grožio, tylos, kvapų, pradedant naująjį darbų sezoną.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights