Info diena bibliotekoje

Molėtų viešojoje bibliotekoje įsikūrus informacijos skyriui kiekvieno mėnesio paskutinį trečiadienį buvo organizuojamos Info dienos.

Info diena

Renginio metu buvo supažindinama su skyriaus veikla, teikiamomis paslaugomis, mokoma kaip naudotis elektroniniais informacijos paieškos šaltiniais. Buvo metai, kai šios dienos jau nebebuvo organizuojamos. Tačiau dabar, kai mūsų skyrius dėl renovacijos (tiksliau tik dalis šios skyriaus fondo) persikėlė į gimnazijos biblioteką, nusprendėme vėl organizuoti Info dieną – rugsėjo 26 dieną pakvietėme į ją  gimnazistus. Juk šiais laikais informacija nuolat kinta: atsiranda nauji informacijos šaltiniai, jau esama informacija nuolat koreguojama, atnaujinama. Ir pastaruoju metu, didėjant sukuriamos informacijos kiekiui, tampa sudėtingiau susigaudyti informacijos šaltiniuose .

Tą dieną ir bandėme gimnazistams pagelbėti ieškant informacijos elektroniniuose kataloguose bei duomenų bazėse. Pirmiausia supažindinome su Molėtų viešosios bibliotekos katalogu. Buvo pateikta patarimų: kaip naudotis,  kaip tiksliai atlikti paiešką. Vėliau kartu jungėmės prie LIBIS (Lietuvos integrali bibliotekų sistema) katalogo. Atlikome paieškas, lyginome paieškos rezultatus. Susipažinę su Lietuvos duomenų bazėmis, paiešką atlikome ir užsienio duomenų bazėse. EBSCO duomenų bazė, kuri yra viena iš stambiausių elektroninių informacijos tarnybų pasaulyje,  sudomino gimnazistus. Juk EBSCO Publishing duomenų bazių paketas EBSCOhost – vistatekstės ir bibliografinių periodinių leidinių straipsnių duomenų bazės socialinių, humanitarinių, medicinos ir technikos mokslų klausimais. Tie, kas domisi menu bei muzika, buvo įdomu ir naudinga atlikti paiešką Oxford Art Online ir Oxfor Music Online duomenų bazėse. Oxford art Online bazėje pateikiama daugiau kaip 45000 straipsnių įvairiais meno klausimais nuo priešistorės iki šiuolaikinio modernaus meno, per 20000 menininkų bei meno kritikų biografijų, 1500 glausto formato vaizdų žodyno straipsniuose, bibliografinių įrašų bei interneto nuorodų į pasaulio meno muziejų, galerijų, vaizdų archyvų svetainėse esančius vaizdus. Oxfor Music Online duomenų bazė – tai viena išsamiausių informacijos apie muziką bazė, atspindinti įvairiausius muzikos aspektus. Vartotojams per internetą yra prieinama jau nuo 2001m. Ją sudaro daugiau nei 50 000 straipsnių, klasikinės bei šiuolaikinės muzikos kompozitorių ir atlikėjų bibliografijų, garso įrašų fragmentų, susijusių interneto nuorodų į svetaines, garso įrašų bei vaizdų archyvus.

Tikimės, kad šios Info dienos organizavimas bus naudingas ir jas organizuosime kiekvieno mėnesio paskutinį trečiadienį.

Auksuolė Nazarovienė
Molėtų viešosios bibliotekos informacijos skyriaus vedėja

Verified by MonsterInsights