Susitikimas su Vytautu V. Landsbergiu

Spalio 15 d. Molėtų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius, įsikūręs Molėtų pradinėje mokykloje, sukvietė visą mokyklą į ilgai lauktą susitikimą su Vytautu V. Landsbergiu – poetu, publicistu, teatro ir kino režisieriumi, vaikų mėgstamu rašytoju.

Autografai

Suvaldyti mažųjų auditoriją buvo nelengva, o išlaikyti jų dėmesį dar sunkiau, bet dainuojantis ir pasakas kuriantis vaikams žmogus laikėsi savų taisyklių, su kuriomis vėliau supažindino ir vaikus. Avižėlę „kūlė” nuo dvidešimties iki dviejų šimtų ir dar didesniu apsukų greičiu, pasikvietę aibę mažų ir didelių gyvūnų, priėmę žmogų, velnią ir Dievą… Susidraugavę per dainą, visi kūrė pasaką, laikydamiesi tam tikrų kūrybos taisyklių. Pavyzdžiui, pagrindinė mintis būna tai, kas labiausiai nepatinka, o paskui tu ją pakeiti. Taip vaikai kūrė pasaką apie lapę Keturakę, kuri buvo melagė, o paskui jai padėjo to blogo įpročio nusikratyti… Į vaikų klausimą, kaip Vytautas V. Landsbergis tapo rašytoju, jis prisipažino, kad vaikystėje buvo didelis melagis, bet tėvas (šiandien žinomas Lietuvos politikas, Nepriklausomybės Akto signataras, europarlamentaras Vytautas Landsbergis), supratęs jo melagystes, jį paskatinęs tą melą užrašinėti – kitaip tariant – paversti kūryba. To paties jis palinkėjo ir kitiems, mėgstantiems meluoti vaikams…

Turbūt buvo keista ir pačiam rašytojui, kad molėtiškiai vaikai mažiau jo klausinėjo, o daugiau „egzaminavo”, užmindami įvairias mįsles ir pelnydami autoriaus knygas dovanų.

Vaikų literatūros skyriaus vedėja Janina Vyšniauskienė paklausinėjo ir renginio dalyvių, ar šie žino Vytauto V. Landsbergio knygas. Vaikai žinojo naujausias knygas, o paskui galėjo įsigyti ir jo CD sekamų pasakų bei dainų. Tačiau mieliausi buvo rašytojo autografai ant vaikiška ranka išplėšto sąsiuvinio lapo…

Šį susitikimą Molėtų bibliotekai dovanojo Skaitymo ir kultūrinio raštingumo asociacija už aktyvų dalyvavimą “Metų knygos rinkimuose 2011”

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights