Kelionė po Šiaurės šalis

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė „Įvairialypė šiaurė” Molėtų viešojoje bibliotekoje prasidėjo periodinių leidinių ir straipsnių parodėle „Keliaukime po Šiaurės šalis” (parengė N. Kerienė).

Šiaurės šalių savaitė

„Šiaurės šalys apima regioną Šiaurės Europoje ir Šiaurės Atlante, kurį sudaro Danija, Islandija, Norvegija, Suomija bei Švedija (visos, kurios naudoja kryžių savo vėliavose) ir jų asocijuotos teritorijos, įskaitant Alandų ir Faerų salas, Grenlandiją ir Svalbardą. Kartais Skandinavija laikoma sinonimu Šiaurės šalių sąvokai, tačiau pačiose Šiaurės šalyse šios sąvokos nelaikomos tapačiomis” – skelbė pirmasis parodėlės puslapis, taikliai įvesdamas į visą Šiaurės savaitę ir vakaro renginį, vykusį Abonemente.

Žvakučių liepsnelėmis nusėtais laiptais ir koridoriumi, rodančiais kelią į šviesos ir žodžio vakarą, rinkosi senjorai, kultūrininkai, muziejininkai, bibliotekininkai… Bibliotekos direktorė Virginija Raišienė pristatė šios savaitės tematiką ir jos atsiradimo istoriją, o vaikų literatūros skyriaus vedėja Janina Vyšniauskienė tapo šio vakaro skaitove, pristačiusia Miiką Nousiainen ir jo kūrinį „Avietinių laivelių kapitonai”.

Miika Nousiainen (g. 1973m. Helsinkyje) yra žurnalistas ir rašytojas. Romane „Avietinių laivelių kapitonai” herojus Miko Virtanenas turi problemą: jis nebenori būti suomis, tylus ir susimąstęs tipas, kenčiantis nuo visokių baimių ir nepasitikėjimo savimi. Tačiau jis trokšta būti švedu, turtingos iškalbos vyru, šeimos galva iš Geteborgo. Ir tai jam pavyksta… Knygoje parodoma su kokiomis problemomis gali susidurti į kitą šalį gyventi išvykęs žmogus, besiblaškantis tarp dviejų tautybių… Anotacijoje sakoma, jog romanas yra alsuojantis humoru, kur švelniai pašiepiami tiek švedai, tiek suomiai, tačiau, kad pajustum tų šalių humorą, turbūt teks palaukti viso kūrinio vertimo į lietuvių kalbą…

Pabuvę šviesos ir žodžio kelionėje, molėtiškiai toliau keliavo po vaizdo kelionę Norvegijoje (filmuota Dubingių seniūno Kęstučio Kaminsko), kur šįmet lankėsi grupelė molėtiškių – aktyvių rajono bendruomenių dalyvių. Besidalindami įspūdžiais, šventės dalyviai ragavo Šiaurės šalių valgius, pagamintus molėtiškių ir „rastus” prekybos centruose…

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights