Karjeros kelrodis

Molėtų gimnazijos ugdymo karjerai koordinatorės kartu su Molėtų viešąja biblioteka gimnazistams organizavo akademinę valandą “Karjeros kelrodis”, kurią vedė Utenos kolegijos Tarptautinių ryšių skyriaus vedėja Rūta Jurgelionienė.

Renginyje

Sąvoką „karjera” viešnia mokiniams pristatė kaip jau dabar vykstantį procesą, o ne veiklą, kuri prasidės tik kažkada po studijų baigimo. Daugelyje pasaulio šalių egzistuoja praktika, kai beveik kiekvienas mokinys baigia mokyklą turėdamas savo asmeninį karjeros planą. Mokinio karjeros planas – naujovė Lietuvos švietimo sistemoje. Asmeninis karjeros planas – yra veiksmų seka, padedanti siekti karjeros tikslų. Mokyklose vyksta įvairios mokinių karjeros kompetencijas ugdančios veiklos. Asmeninis karjeros planas padeda susisteminti ir reflektuoti įgyjamas mokinių patirtis, kurias vėliau jaunas žmogus gali pritaikyti kitose savo gyvenimo sferose. Kokybiškai ir sąmoningai užpildytas karjeros planas padės mokiniui išvengti blaškymosi baigiant mokyklą, nes prieš savo akis jis turės visą reikiamą informaciją, kuria gali toliau remtis renkantis studijas ir profesiją.

Kalbėdama apie studijas ir profesiją, viešnia pabrėžė, kad Lietuvoje vis dar populiariausi teisininkai ir vadybininkai. Tačiau ateina metas apsispręsti kokias studijas ir kur pasirinkti, kad jos būtų ne tik įdomios, bet ir perspektyvios. Pagal užsienyje atliktus tyrimus ir Lietuvos darbo rinkos analizes informacinės technologijos yra viena perspektyviausių sričių. Kita sritis, kuriai žadamos didelės perspektyvos, – biomokslai. Šioje srityje ateityje taip pat trūks specialistų. Į perspektyviausių specialybių sąrašą taip pat įtrauktos nanotechnologijos. Nanotechnologijos – tokia technologijų sritis, kur kuriami ir tiriami objektai, kurių matmenys yra labai maži. Ši sritis dažnai būna susijusi su kitais gamtos mokslais – chemija, fizika, biologija. Iš kiek kasdieniškesnių specialybių be darbo neliks ir slaugytojai bei odontologai. Ir dar kaip viena iš perspektyvių specialybių – alternatyvios energetikos specialistai.

Baigdama savo pristatymą, viešnia palinkėjo gimnazistams rinktis pačias perspektyviausias studijas, kurias pabaigus nereikėtų kreiptis į Darbo biržą, o be to nepamiršti, kad studijuoti universitetuose ne kiekvienam duota – valstybei reikia ir gerų santechnikų, vairuotojų, statybininkų ir kt.

Auksuolė Nazarovienė

Verified by MonsterInsights