Bendra veikla vienija

Dar taip neseniai nuvilnijusi Nacionalinės bibliotekos savaitė Inturkėje šiais metais nudžiugino bendra veikla, kai bibliotekai į pagalbą atėjo ne tik Inturkės pagrindinė mokykla, bet ir Inturkės kultūros vadybininkė Rimutė Deruvienė – Molėtų kultūros centro darbuotoja, ir seniūnija.

Renginyje

Savaitę pradėję valandėle su mažaisiais skaitytojais – priešmokyklinukais – renginiu ,,Kaip gimsta knyga. Manoji pirmoji knygelė”, ne tik susipažinome su rašytojo Vytauto Bubnio pasakojimu ,,Knyga”, bet ir pasikalbėjome apie knygos autorių, dailininką, leidyklą, spaustuvę, nagrinėdami nuotraukėles, naujus leidinukus, knygučių puslapius. Šio susitikimo kulminacija tapo elektroninės knygelės varianto – pažįstamo rašytojo Pauliaus Juodišiaus interaktyvios ,,Amarėlio pyrago” pirmosios dalies peržiūra.

Prano Mašioto skaitymams pakvietėme pradinių klasių mokinukus, aktyvius mūsų skaitytojus”, pasiklausyti knygelės ,,Nepaprastos atostogos” ištraukų, pavadinę šį susitikimą ,,Pavasario vilionės”, nes ne tik aptarėme skaitytą tekstuką, bet ir linksmai pasibuvome, atlikdami pavasariu dvelkiančių užduotėlių. Mažieji skaitytojai džiaugėsi kukliais prizais ir smagiu pabendravimu.

Tačiau didžiausias savaitės renginys, kurio nekantriai laukėme – popietė ,,Mano tarmė gražiausia”, kai į svečius laukėme atvykstant viso autobuso svečių iš Žemaitijos – greta Skuodo gyvenančių Lenkimų armonikierių, atvežusių puikią žemaitišką programą. Labai gaila, kad dėl ilgos kelionės negalėjome svečiams parodyti, kuo graži ir įdomi Inturkė, bet, manau, jie pamatė svarbiausia – Inturkės krašto žmones. Kad neliktume ,,skolingi” svečiams, mokytoja Linutė Dirmienė pasekė aukštaitiškų pasakojimų, o dešimtokė Indrė Maigytė pristatė pasisakymą ,,Tarmė padeda išsaugoti mūsų kultūrinę tapatybę”, skirtą Tarmių metams. Gražiai vingiavo Česės Ilgevičienės atliekamos aukštaitiškos melodijos, kol į sceną įžengė svečiai žemaičiai ,,pasirokoute”. Atvykusiuosius gražiai pristatė Inturkės kultūros vadybininkė Rimutė Deruvienė. Džiaugėmės, kad šiuos saviveiklininkus Inturkės kultūros vadybininkei rekomendavo jos kolega – Molėtų armonikierius Kęstutis Kuzmickas.

Lenkimų armonikieriai yra laimėję didžiulį projektą, populiarindami savo krašto etninį paveldą, net išleidę kompaktinį diską. Grupės vadovė Violeta Prišmontienė (beje, ansamblyje sėkmingai dalyvauja ir jos dukrelės) parengusi su armonikieriais ir žemaitiškų pasakojimų, anekdotų, ir lyriškų dainų, ir Beno valsą bei polką, ir tik šiam kraštui būdingų muzikinių kūrinių. Šiame gražiame būryje Lenkimus poetiniu žodžiu pašlovino pasakorius Leonas. Renginys gražiai sujungė ir Inturkės mokyklą, ir biblioteką, ir kultūros centrą, ir pačią Inturkės bendruomenę. Saviveiklininkus į Inturkę atlydėjo Skuodo kultūros skyriaus atstovai, Lenkimų bendruomenės pirmininkė, kultūros vadybininkė, o dainininkų būryje darniai skambėjo ir Lenkimų bibliotekininkės balsas. Taigi ne tik užsimezgė kontaktai, dovanoti suvenyriniai leidinukai, bet svarbiausia – iš arti prisiliesta prie Skuodo rajono Lenkimų krašto žemaičių tarmės. Iš taip toli važiavę, svečiai paliko mums didžiulę entuziazmo, kūrybos ir gerumo dovaną.

Gražiai pradėję Nacionalinę bibliotekos savaitę, puikiai ją ir užbaigėme – Inturkės pagrindinės mokyklos padedami, apsilankėme su aktyviausiais, gerai besimokančiais – o taip pat ir žingeidžiais skaitytojais – Keistuolių teatre Vilniuje, kur pasidžiaugėme muzikiniu spektakliu ,,Geltonų plytų kelias”( sukurtu pagal S. Volkovo knygą ,,Smaragdo miesto burtininkas”). Mūsų kultūrinė išvyka tęsėsi Lietuvos Kino, muzikos ir teatro muziejuje, kuriame pamatėme ir pirmąjį lietuvių animacinį filmuką (1938 m.) ,,Storulio sapnas”. Tad esame dėkingi visiems mūsų veiklos Nacionalinės bibliotekų savaitės partneriams: ir Inturkės pagrindinei mokyklai, ir Inturkės kultūros vadybininkei, ir Inturkės seniūnijai, be kurių ši savaitė nebūtų tokia turtinga ir įdomi.

Bibliotekininkė Onutė

Verified by MonsterInsights