Ką byloja istorinė atmintis

1863 metų sukilimo istorinė atmintis. Tokiu pavadinimu Molėtų viešoji biblioteka parengė spaudinių stendą 150 – osioms sukilimo metinėms paminėti.

Anot Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus, mūsų istorijoje yra nemažai datų, žyminčių didvyriškus ir reikšmingus įvykius, o 1863 m. sukilimas prilygsta Žalgirio mūšiui ar 1919 – 1920 m. Nepriklausomybės kovoms. „1863 m. sukilimas ir jo nuslopinimas labai svarbus mūsų valstybingumui – po viešų mirties nuosprendžių, masinių trėmimų ir lietuviškos spaudos uždraudimo pagaliau buvo įsitikinta, kad reikalinga sava valstybė. Caro valdžios draudimai pagimdė knygnešių armiją, o po lietuviško žodžio atgavimo netrukus išaušo Vasario 16 – oji.

1863 m. sukilimas buvo visos Europos kova. Tai nebuvo vien lietuvių, bet ir lenkų, baltarusių, net ukrainiečių kova už laisvę. Baltarusis Kostas Kalinauskas, lenkas Zigmantas Sierakauskas ir lietuvis Antanas Mackevičius – visi kovojo dėl to paties tikslo. Kova sujungė visus, kas norėjo laimės savo kraštui. Įsimintina ir tai, kad šis sukilimas buvo paskutinis kartas, kai petys petin kovėsi Lietuvos ir Lenkijos sukilėliai – vis dar siekdami atkurti turėtą bendrą abiejų tautų valstybę.” Šie Ministro Pirmininko žodžiai buvo skirti to paties pavadinimo „1863 metų sukilimo istorinė atmintis” projekto, kurį visus metus rengia Lietuvos muziejai, programos įvadui, ir jie nusako esmę…

Biblioteka, remdamasi naujausiais spaudiniais apie šią sukaktį, pristato sukilimo istorijos apžvalgą, jos vadus, etnografines dalis, kur vyko sukilėlių kovos…

Kiekvienam lankytojui, einančiam pro šalį, patogu sustoti III a fojė, ir jei ne paskaityti, tai bent jau peržvelgti parodos stendo iliustracijas.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights