Vytauto Skripkos asmeninė biblioteka Alantoje

Gegužės 16 dieną, eidamas septyniasdešimtuosius metus, mirė poetas Vytautas Skripka. Molėtiškiai literatūros mylėtojai visada didžiavosi šiuo žymiu kraštiečiu, nuolat sekė jo kūrybinę veiklą.

Vytautas Skripka gimė 1943 metų gegužės 20 dieną Laičiuose, Molėtų rajone. Mokėsi Alantos vidurinėje mokykloje, todėl nenuostabu, kad jo dalelė, išėjus Anapus, sugrįžo į Molėtų kraštą.

Kraštietės Virginijos Aleksejūnės ir Molėtų viešosios bibliotekos direktorės Virginijos Raišienės pastangomis, geranoriškai sutikus Vyt. Skripkos dukrai Ramintai, poeto asmeninė biblioteka, kurią sudaro apie 2 tūkst. knygų, pasiekė Molėtų viešąją biblioteką. Dauguma jų iškeliavo į Alantos kaimo ir Alantos gimnazijos bibliotekas. Poeto asmeninę biblioteką sudaro grožinės užsienio ir lietuvių rašytojų, tame tarpe ir Vyt. Skripkos poezijos knygos. Taip pat lietuvių literatūros kritikos kūriniai, religiniai, istoriniai, filosofiniai literatūros leidiniai. Alantos gimnazijos muziejuje bus eksponuojamos 26 ketvirto – penkto dešimtmečio lietuvių rašytojų knygos ir apie 20 lietuvių rašytojų knygų, dovanotų Vytautui Skripkai su autorių autografais. Taip pat čia prieglobstį ras poeto spausdinimo mašinėlė, diktofonas, 4 jo fotografijos,1978 metais Kėdainiuose vykusio ,,Poezijos pavasario” iškaba, 4 paveikslai, kabėję jo darbo kambaryje, vienas iš jų tapytas Mykolo Šeduikio.

Nijolė Stančikienė

Verified by MonsterInsights