Buvo ištarti žydų vardai…

Savaitė, prasidėjusi Lietuvos žydų genocido aukų atminimo pagerbimu, kai gyventojai buvo kviečiami skaityti žuvusių žydų vardus, vyko ir Molėtuose.

Jau iš ryto Molėtų viešosios bibliotekos Informacijos skyriuje buvo galima susipažinti su kraštotyros fondo kaupiamais spaudiniais apie žydų gyvenimą Molėtų krašte „Tai yra mūsų istorija…”, o 12 valandą visi gyventojai galėjo prisijungti prie savivaldybės aikštėje organizuotos Holokausto atminimo akcijos ir savo asmeniu liudyti bei prisiminti tuos, kurie žuvo, tardami jų vardus ir pavardes… Molėtų krašto muziejaus direktorė Viktorija Kazlienė pristatė renginyje dalyvavusius svečius, mūsų krašto žydų palikuonis: Tzvi Kritzer, Tzvi Gershzon, Eli Gershzon, Maksim Ulanov, Eleonora Kritzer, Chona Kriceris. Juos ir visus susirinkusius molėtiškius savo žodžiu pagerbė rajono meras Stasys Žvinys, primindamas šios dienos reikšmę ir mūsų kraštui… Juk prieškaryje Molėtuose gyveno 80 procentų žydų, ir jei ne karas, turbūt, visi ir būtų gyvenę taikoje ir santarvėje… Ši mintis rutuliojosi iš visų kalbėjusiųjų lūpų. Donato Ivanausko, kurio tėvai būtų paslėpę kaimynus žydus, bet radosi kam išduoda… Iš pačių žydų. Tzvi Kritzer ir Chona Kriceris – broliai. Jų artimieji nužudyti Molėtuose 1941 rugpjūčio 29 d. Vardus skaityti pradėjo Chona Kriceris. Jo ir brolio artimųjų vardai nuskambėjo pirmieji. Kitus vardus, kaip ir pernai, skaitė bibliotekos atstovė Daiva Devicijonienė. Renginyje dalyvavo ir būsimo dokumentinio filmo apie Molėtų žydus kūrėjai bei respublikinė ir vietinė žiniasklaida. Taip pat buvo pristatytas projektas – vieša facebok grupė: MOLETAI (MALIAT) PROJECT.

Savivaldybės aikštėje veikė Molėtų krašto muziejaus parengta fotografijų paroda apie gyvenusius žydus, jų kultūrą, statinius…

„Improvizuotus” molbertus, kuriuose ir buvo įkurdintos nuotraukos, padovanojo Teisutis Žibas, UAB „Langvija” direktorius.

O vakare laukė dar viena pažintis su naujai atrastu kraštiečiu – Ilja Bereznicku, žymiausiu Lietuvos animatoriumi, režisieriumi ir scenaristu, kurio mama buvo kilusi iš Molėtų. Deja, jos šeima irgi buvo sušaudyta Molėtuose… Bibliotekos konferencijų salėje svečią pristatė Viktorija Kazlienė, o šis pasakojo apie animacinių filmų kūrimą, savo darbą Lietuvoje ir užsienyje, rodė nuotaikingus filmukus apie Baubą, kurie atnešė autoriui animatoriaus šlovę bei supažindino su savo sūnaus Dano animacine kūryba, „šaržavo” savo kūrybą ir gyvenimą bei rodė sukurtus šaržus…

Vakaro pabaigoje pasirašė autografus ant savo knygų, paįvairindamas ir nuotaikingais piešinukais… Juos gavo ir Molėtų viešoji biblioteka bei keletas filialų.

Jolanta Matkevičienė

Skaitomi žydų vardai

Verified by MonsterInsights