Knygnešystė sugrįžta…

Knygnešystė – neturinti analogo nė vienoje pasaulio tautoje, neveltui 2004 m. UNESCO šį XIX a. reiškinį įvertino kaip unikalų. Ir tai yra mūsų tautos istorinis paveldas, kurį kasmet minime kovo 16 d., prisimindami nueitą lietuviškos spaudos draudimo kelią, trukusį 40 metų.

Šįmet sukanka 170 metų vienam garsiausių knygnešių – Jurgiui Bieliniui. Kai kuriuose Molėtų viešosios bibliotekos kaimo filialuose vyksta parodos knygnešiams, akcentuojant J. Bielinio sukaktį, einama į žmones, aplankant nuo miestelių nutolusius gyventojus, tikintis, kad jie taps naujais bibliotekos skaitytojais.

Molėtų viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus bibliotekininkės, nešinos lietuvių ir užsienio autorių knygomis bei Knygnešio dienos rėmėjo – laikraščio „Molėtų žinios” naujausiais leidiniais ir viena populiariausių knygų Mukhtar Mai „Kalta, jog esi moteris” – lankėsi Molėtų ligoninės Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje, kur dalino ne tik spaudą, bet ir spurgas, linkėdamos saldesnės dienos ir gydytojams, ir ligoniams… Saldžias spurgas Molėtų viešajai bibliotekai dovanojo ištikimi bičiuliai – kavinės „Zodiakas+” šeimininkai.

Abonemento skyrius aplankė neįgaliuosius, o bibliotekos administracija pamalonino tiesioginius savo šeimininkus – Molėtų rajono savivaldybės administraciją ir merą. Kadangi meras Stasys Žvinys jau anksčiau buvo gavęs dovanų bibliotekos skaitytojo pažymėjimą ir per šias Knygų Kalėdas padovanojęs vertingų knygų mūsų bibliotekai, tai bibliotekos direktorė Virginija Raišienė, tikėdamasi ir toliau abipusio supratimo su savivaldybininkais, Knygnešio dienos proga padovanojo dar 4 skaitytojo bilietus.

Šiandien, ko gero, reikia vėl būti naujaisiais knygnešiais, nes knyga praranda savo vertę, besigalynėdama su skaitytojų amžiumi ir jų kintančiais pomėgiais…

Jolanta Matkevičienė

Knygos

Verified by MonsterInsights