Skudutiškyje paminėta Knygnešio diena

Buvusioje mokykloje įsikūrusiame kraštiečio, šviesuolio, knygnešio B. Rakausko muziejuje vyko edukacinis rytmetis Suginčių pagrindinės mokyklos pradinukams ir mokytojoms. Ekspozicijos įkūrėja Rita Varatinskienė lankytojams papasakojo apie kraštietį B. Rakauską, apie tai, kad knyga jo gyvenime užėmė labai svarbią vietą. Knygnešys surinkęs gausią knygų biblioteką, jomis noriai dalindavosi su kaimo žmonėmis.

Atidžiai išklausę Ritos pasakojimą, mokiniai apžiūrėjo muziejaus eksponatus: knygas, nuotraukų ir atvirukų albumus, domėjosi, kam buvo naudojamas vienas ar kitas namų apyvokos daiktas.

Tolesnė renginio dalis vyko Skudutiškio bibliotekoje. Bibliotekininkė Irena Cibulskienė aprodė svečiams biblioteką, joje esančias ekspozicijas ir pakvietė peržiūrėti Knygnešio dienai skirtų skaidrių. Mokiniai sužinojo kuo svarbi kovo 16-oji, prisiminė 40 metų trukusį lietuviškos spaudos draudimą, žmones, nešusius į Lietuvą lietuviškas knygas ir laikraščius. Buvo prisimintas ir vienas garsiausių knygnešių – Jurgis Bielinis, kuriam šiemet sukanka 170 metų.

Šaunus renginys baigėsi ragaujant kvapnią žolelių arbatą ir saldėsius.

Bibliotekininkė Irena

B. Rakausko muziejuje

Verified by MonsterInsights