Baigėsi Bibliotekų metai, prasidėjo bibliotekos jubiliejiniai metai…

Vargu, ar kuri kita respublikos biblioteka galėtų pasigirti, jog jos globėju per Bibliotekų metus buvo „Metų žmogus”, tokį titulą pelnęs Lietuvos radijo rinkimuose už pilietinę iniciatyvą – Atminties maršą Molėtuose. Todėl mes džiaugiamės tuo ir didžiuojamės, dėkodami kraštiečiui rašytojui, režisieriui, dramaturgui Mariui Ivaškevičiui.

Mūsų biblioteka – aktyvi savanorystės skatinimo bibliotekose dalyvė. Vaikų literatūros skyrius jau turi kelerių metų darbo patirtį su savanoriais, taip pat bibliotekoje (prie Informacijos skyriaus) veikia ir Senjorų klubas, kurio nariai – aktyvūs įvairių veiklų dalyviai ir iniciatoriai. Populiariausia sritimi, tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų, talkinant savanoriams, išlieka Protų mūšiai, ypač literatūriniai, kuriuos po 4 yra surengę abi grupės. Vaikų literatūros skyriuje pagal savanorystės programą dirbo ir Antanas Žukauskas, vieną kartą per mėnesį vesdamas kūrybinius užsiėmimus įvairaus amžiaus grupėms – „Antano dirbtuvėlė” . Metų pabaigoje, per Tarptautinę ekonominės ir socialinės savanorystės dieną, minimą kasmet Molėtų rajone, už kūrybinę ir savanorišką veiklą bibliotekoje, Antanas pelnė apdovanojimą.

Molėtų viešoji biblioteka – viena pirmųjų respublikoje, pradėjusi organizuoti knygų mugę bibliotekoje. Mažoji knygų mugė kasmet vyksta balandžio mėnesio paskutinįjį penktadienį, užbaigdama Lietuvos nacionalinę bibliotekų savaitę, pristatydama Lietuvos leidybinę rinką. Paskutiniaisiais metais, kai dauguma Lietuvos bibliotekų ėmėsi organizuoti panašias muges, tapo sudėtingiau prisikviesti leidyklas, nes jos yra suinteresuotos dalyvauti labiau apgyvendintuose rajonuose, todėl mūsų biblioteka rėmėsi ištikimaisiais savo partneriais ir bičiuliais – kraštiečiais bei tais leidyklų savininkais ar jų atstovais, kurių vasaros neapsieina be Molėtų krašto ežerų… Pernai metais sulaukėme Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos tik todėl, kad mūsų kviestinis svečias buvo kraštietis aktorius, režisierius ir rašytojas Alvydas Šlepikas, knygų mugės metu pristatęs naujausią knygą „Lietaus Dievas ir kiti”. Mažieji bibliotekos lankytojai džiaugėsi, galėdami pabendrauti su gamtininku ir rašytoju Selemonu Paltanavičiumi bei žurnaliste Juventa Mudėniene, dar naujoke leidybos pasaulyje, mėginančia susidraugauti su pačiais mažiausiais skaitytojais… Kasmet knygų mugėje dalyvauja ir Liuda Petkevičiūtė, pristatydama vaikišką literatūrą. Kiekviena leidykla, atsidėkodama bibliotekai, padovanoja po knygą ar net kelias. Ir tai galima įvardinti „gyvąja biblioteka” arba „gyvaisiais knygų mainais”. Remiantis Spaudinių komplektavimo ir tvarkymo žiniomis, 2016-ųjų metų Mažosios knygų mugės metu bibliotekai buvo padovanotos 25 leidėjų knygos už 117, 60 eurų. Per knygų mugę, tradiciškai, knygų padovanoja ir Valentinas Stundys. Kasmet mugės metu apsilanko keli šimtai rajono gyventojų.

Galima tik apgailestauti, kad bibliotekoje nėra vykdoma leidybinė veikla, todėl kasmet knygų mugėse Molėtų viešoji biblioteka pristato kraštiečio, poeto ir žurnalisto Vytauto Kazielos kūrybą bei jo įmonėje UAB „Kamonada” išleistas knygas, tarp kurių būna ir kasmetinio Molėtų jaunimo literatūrinio sambūrio almanachas. Nauja buvo tai, kad praėjusios knygų mugės metu buvo pristatyta VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorijos leidiniai ir kitos įdomybės.

Metų pabaigoje paaiškėjo nauja knygų pristatymo praktika, kai jas pristatyti ir parduoti siūlosi patys autoriai. Tokiu būdu buvo pristatyta žurnalistės Ingos Liutkevičienės, turinčios nemažai praktikos knygų leidyboje, „Mažoji leidykla” vadovės , šioje leidykloje dienos šviesą išvydusi knyga „15 metų su Galina Dauguvietyte. Kas liko nutylėta?”. Taip pat žurnalistės Ramunės Sakalauskaitės, gerai pažinojusios monsinjorą Kazimierą Vasiliauską, knyga „Gyvenimas, koks jis buvo”, išleista „Porta artis”.

Galima teigti, jog bendrystės dėka, talkinant Molėtų švietimo centrui bei kraštiečiams – Vilniaus molėtiškiams, kurių vadovas Molėtų garbės pilietis Vilius Maslauskas, buvo proga susitikti su literatūrologu, prof. Petru Bražėnu, padėjusiu pristatyti kito kraštiečio – Antano Juknevičiaus knygą „Atsiminimai”. Knygą išleido Lietuvos nacionalinis muziejus.

Prie panašios kraštiečių bendrystės galima pridėti ir žurnalisto Vidmanto Šmigelsko knygos„ Kur skraido liūdesio lėktuvai”, išleistos „Versus aureus”, pristatymą Molėtuose.

Negalima nepaminėti ir vieno ryškiausių praėjusio amžiaus Molėtų krašto literato – pedagogo, literatūros tyrinėtojo, prozininko ir vertėjo Kazio Umbraso, kurio vardu pavadinta Molėtų rajono savivaldybės literatūrinė premija, ir, kurio 100-ąsias gimimo metines minėjome netradicinėje konferencijoje, Kovo 11-ąją, dalyvaujant kone visai Umbrasų giminei bei jo gimtojo Bajorų kaimo žmonėms. Visus metus vyko garsiųjų „Kairionių” skaitymai kaimo bibliotekose (Inturkėje- net teatralizuoti) bei Abonemente.

Tačiau tęstinė skaitymo skatinimo akcija visuomenei „Lietuva skaito!”, prasidėjusi Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, priklausytų Abonementui, inicijavusiam skaitymus su Molėtų krašto žurnalistais. Nors priešistorė sako, kad molėtiškiai turėjo apsiversti aukštyn kojomis ir nuo Pasaulinės spaudos laisvės dienos, pabendravę su žurnalistu ir rašytoju Andriumi Tapinu, apie skaitymą pradėti mąstyti kitaip…

Vaikų ir jaunimo skaitymas „Vasara su knyga” – vienas populiariausių Vaikų literatūros skyriaus iniciatyvų. Net 22 renginiai vyko vasarą, prie miesto paplūdimių ar skulptūrų parke, taip pat ir bibliotekoje, kur „Molinukė” darbavosi su darželio – lopšelio vaikais.

Akcija „Pasidalyk įdomiausia knyga su draugais” – bene kasdieninis Vaikų literatūros skyriaus darbas. Po pamokų vyksta ne tik garsiniai knygų skaitymai, bet ir diskusijos šia tema. Abonemente kartą per ketvirtį pristatomos naujos knygos, kur, prie puodelio arbatos ar kavos, taip pat dalinamasi patirtais skaitytojų įspūdžiais. Panašiai abiejuose skyriuose vyksta ir Metų knygos rinkimų akcija, kur ne tik supažindinama su kūrėjais (gaila, bet, dažniausiai ne tiesiogiai), bet pristatoma ir jų kūryba bei kviečiama balsuoti už patikusias knygas internetu.

Literatūriniai susitikimai dažniausiai vyksta laimėtų projektų dėka. Pernai vykęs projektas „Pamilti literatūrą – pamilti gyvenimą” leido pamatyti kūrybą iš arti: susitikta su aktore Birute Mar, paklausyta Pauliaus Širvio kitaip, pabendrauta su aktoriumi Gediminu Storpirščiu, išklausyta Aldonos Ruseckaitės minčių.

Ypač populiari akcija – „Knygų mainai”, kuri nenutrūksta apskritus metus. Labai dažnai žmonės „išsivalo namus” ir atneša knygas į biblioteką. Kad išvengtume nepatogių situacijų dėl netinkamos literatūros šiandieniniai bibliotekai, turime po laiptais įrengę specialią dėžę atneštinėms lankytojų knygoms su užrašu „Dalinamės perskaitytomis knygomis”, kur niekas nieko neįpareigoja būti dėkingiems ar nepatenkintiems. Dažniausiai toje dėžėje knyga atranda naują šeimininką.

Biblioteka inicijavo ir savarankišką gyventojų keitimąsi knygomis „Lauko bibliotekėlėje”, kuri vasaros metu stovi paplūdimyje ir bet kada, panorę paskaityti ar pavartyti knygų, poilsiautojai gali jomis pasinaudoti. Žiemą „Lauko bibliotekėlė” įsikūrė greta miesto eglės, kviesdama padovanoti knygų vaikams. Kalėdiniu laikotarpiu už dovanotą knygą Vaikų literatūros skyrius dovanotojui atsilygino vaikų pagaminta žvakele.

Prezidentės inicijuotoje akcijoje „Knygų Kalėdos” taip pat dalyvauja nuolatiniai bibliotekų bičiuliai, o ir pačios bibliotekininkės dovanoja knygas. Vienas pirmųjų į šią akciją šįkart įsijungė ir LR Seimo narys Petras Čimbaras, padovanodamas knygų Molėtų ir Bijutiškio bibliotekoms. Taip pat metų pabaigoje aktyvus dovanotojas buvo labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus”.

Apie knygos atsiradimo istoriją kasmet primena Knygnešio diena. Informacijos skyrius organizavo Knygnešio dienos akciją „Laikraštis su ragaišiu”, savo apsilankymu nudžiugino Molėtų ligoninės Slaugos skyriaus pacientus. Vaikų literatūros skyrius lankėsi Molėtų vaikų savarankiško gyvenimo namuose.

Greta tradicinių ir garsinių skaitymų, Molėtų viešojoje bibliotekoje buvo skaitoma ir kitaip, t.y. elektroninių skaityklių pagalba bei interaktyvių paslaugų portale www.ibiblioteka.lt

Prie to prisidėjo projektas LIEPA bei NVŠ projektai („Vaikų bendrųjų gebėjimų ir socialinių įgūdžių ugdymas bibliotekoje, panaudojant naujas informacines technologijas” ir „Smagioji – taikomoji robotika”), kuriuos vedė Vaikų literatūros bei Informacijos skyriaus bibliotekininkės.

Būta partneriais ir bendrame Utenos A. ir M. Miškinių bibliotekos projekte „Vaikų bendrųjų gebėjimų ir socialinių įgūdžių ugdymas bibliotekose panaudojant tikslinius žaidimus bei kompiuterines ir aplinkos technologijas”.

Išvada tokia, kad Molėtų viešoji biblioteka per 2016-uosius metus dalyvavo kone visose veiklose, organizuotose Kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijos, Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos, Lietuvos leidėjų asociacijos, Lietuvos bibliotekininkų draugijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro. O metų pabaigoje pradėjo skaityti ir bibliją kartu su kun. Algirdu Akelaičiu.

Per praėjusius metus Vaikų literatūros skyriuje užregistruota 703 skaitytojai, į namus paimta 13 676 knygos, apsilankiusiųjų būta 11807. Abonemente skaitytojų būta 819, knygų perskaityta 16862. Informacijos skyriuje interneto vartotojų būta 9135.

Taigi, Lietuva emigruoja, bet Lietuva dar vis skaito! Ir tai yra šviesos blyksnis, kol kas tik „gaidžio pentinuose”, vedantis į jubiliejinius – 80-imtmečio mūsų bibliotekos metus.

Jolanta Matkevičienė

Verified by MonsterInsights