Mokiniai ieškojo Petro Tarasenkos ženklų Alantos apylinkėse

Nors ir atnešė lietų, spalio 3-oji diena buvo tikrai įdomi ir nekasdieniška tiek bibliotekininkėms, tiek Molėtų progimnazijos 5d klasei (auklėtoja A. Kibickienė). Šiemet švenčiant archeologo, prozininko, karininko Petro Tarasenkos 125-ąsias gimimo metines, jie visi kartu patraukė šios asmenybės keliais, vedusiais į Alantos miestelį bei jo apylinkes. Žinoma, prie keliautojų prisijungė ir smagioji Molėtų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus gyventoja Molinukė.

Įveikus linksmuosius bobutės kalnelius, buvo pasiektas pirmasis kelionės objektas – Alantos gimnazija. Čia keliautojai apsilankė gimnazijos patalpose įrengtame muziejuje, o su jame esančiais įvairiausiais eksponatais vaikus supažindino mokyklos direktorė Dalia Skebienė bei bibliotekininkė Jūratė Sabaliauskienė. Čia visi turėjo galimybę išvysti įvairių muzikos instrumentų, mokytojo Mykolo Šeduikio tapybos darbus, senas knygas, Alantos miestelio maketą ir t. t. O svarbiausia, jog būtent čia prasidėjo vaikų pažintis su buvusiu Alantos mokyklos mokytoju P. Tarasenka. Apie jo vaikystės metus Alantoje, apie tai, kaip gimė meilė archeologijai keliautojams daugiau papasakojo Molėtų viešosios bibliotekos bibliotekininkė Austėja Jasaitienė. Vaikai taip pat išgirdo keletą sakmių ir legendų apie P. Tarasenkos tyrinėtus Alantos apylinkėse esančius objektus, tokius kaip Valiulio akmuo, Maišiakulės, Karališkių piliakalnius ir kt.

Po tokio įvado mokiniai su bibliotekininkėmis keliavo pasižiūrėti, kaip tie piliakalniai atrodo ir kuo jie taip sudomino P. Tarasenką. Taip buvo aplankytas aukštas ir stačiašlaitis Maišiakulės piliakalnis. Vaikai taip pat labai susidomėjo šalia piliakalnio esančiu vandens malūnu, užtvenkusiu Vastapos upelį.

Galiausiai visi dalyviai aplankė Alantos dvarą. Čia esančios Naujasodžio E. Satkūnaitės vardo bibliotekos darbuotojos Nijolė Šeikienė bei Rasa Leonavičiūtė susipažino vaiku su dvaro istorija, išlikusiomis vertybėmis, pristatė parodą, kurioje eksponuojamos nuotraukos iš senojo dvaro menių, kasdienio gyvenimo. Pabaigai keliautojai pasiliko kiek toliau, šalia Videniškių, esantį Liesėnų piliakalnį. Vaikai galėjo pamatyti įspūdingą, medžiais neapaugusį, pavyzdingai tvarkomą piliakalnį.

Ši kelionė buvo projekto „Molinukės kelionė su knyga” dalis. Projekto rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija.

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights