Kviečiame į Juozo Kazlausko fotoparodos pristatymą

Pirmoji 2018-ųjų metų paroda Molėtų viešojoje bibliotekoje jau puošia sienas ir laukia lankytojų. Čia eksponuojamas kraštiečio, fotomenininko Juozo Kazlausko (1941-2002) ciklas „Savaitgalis pragare“.

„Savaitgalis pragare” – tai 1987 m. režisieriaus Vytauto Žalakevičiaus filmas, kurio centre – iš koncentracijos stovyklos pabėgę, nuo suėmimo bandantys slėptis kaliniai. Šioje J. Kazlausko kino aikštelės fotografijų serijoje filmo kūrimo procesas fiksuojamas nemechaniškai, teikiant dėmesį ne tik dokumentiniam lygmeniui (užfiksuoti), bet ir estetiniam, kuriame lengvai atpažįstamas fotografo autorinis dėmesys erdvei. Kazlauskas savo erdvine arka tarsi apgaubia kino aikštelės mizansceną ir jos dalyvius, skirdamas vaidmenį kiekvienam: režisieriui, operatoriui, apšvietėjui, kostiumų dailininkėms, grimerėms, aktoriams. Fotografijos dinamiškos, fiksuojančios judesį (ėjimą, grimavimą, repeticiją, pokalbį ir t.t.) – taip suteikiant ritmikos ir veiksmo lėtam, pauzėmis prisotintam filmavimo procesui. J. Kazlausko kino aikštelės fotografijos tarsi ragina atsigręžti ir naujai pažvelgti į mažai kieno matytus kino istorijos atvaizdus. /Kino istorikė dr. Lina Kaminskaitė-Jančorienė/

Vasario 2 d. 12 val. viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyks šios parodos pristatymas. Jame dalyvaus fotografo žmona Dalia Kazlauskienė, kuri šiandien tvarko kūrybinį menininko palikimą: organizuoja parodas, dalyvauja įvairiuose renginiuose ir t. t. Renginio metu taip pat išvysime dokumentinį režisieriaus Sauliaus Beržinio filmuką apie filmo „Savaitgalis pragare“ kūrimą.

Kviečiame sudalyvauti!

Verified by MonsterInsights