Pusę tonos senos elektronikos iškeitėme į naujas knygas!

Molėtų r. sav. viešosios bibliotekos skaitytojai per 3 mėn. surinko ir atidavė saugiai tvarkyti daugiau nei pusę tonos elektroninių atliekų, o vietoj jų biblioteka sulauks naujų knygų už 500 EUR, kurias išsirinko pati bibliotekos bendruomenė – nuo populiariųjų romanų iki mokomosios literatūros. Molėtiškiai buvo aktyviausi Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) organizuojamo projekto „Atsakingas skaitytojas” paskutinio etapo dalyviai bei surinko didžiausią elektronikos atliekų kiekį iš visų šalies bibliotekų, dalyvavusių projekte.

Antrosios vietos laimėtojai, surinkę daugiau nei 300 kg elektronikos atliekų – Kauno apskrities viešoji biblioteka. Trečioji vieta atiteko Vinco Kudirkos viešajai bibliotekai, surinkusiai beveik 170 kg. EPA direktorius Linas Ivanauskas džiaugiasi, kad Lietuvos bibliotekos yra kone vienos iš iniciatyviausių švietėjiškų, visiems prieinamų institucijų. „Šis projektas kasmet įrodo, kad mūsų šalies gyventojai yra ne tik išsilavinę ir apsiskaitę, bet kartu ir atsakingai rūpinasi aplinka. Skaitytojai nebenaudojamą smulkiąją elektroniką, pavyzdžiui, telefonus, baterijas, lygintuvus ir t.t. turėjo galimybę bibliotekoje atiduoti saugiai tvarkyti. Taip pat skaitytojai galėjo užsiregistruoti pas bibliotekos darbuotojus, kad iš jų namų EPA surinkėjai nemokamai išvežtų ir stambiąsias elektronikos atliekas (šaldytuvus, skalbykles, kaitlentes ir kt.). Šio projekto tikslas – atkreipti gyventojų dėmesį į būtinybę tinkamai atsikratyti elektronikos atliekų, – pasakoja L. Ivanauskas. Jis priduria, kad projektas bibliotekose jau baigėsi, bet šiemet jį planuojama pratęsti.

Molėtų r. sav. viešosios bibliotekos daugiau nei pusę atiduotų visų atliekų saugiam sudarė šaldytuvai ir televizoriai. Gyventojai taip pat atidavė 80 kg stambių namų apyvokos prietaisų bei atsikratė 110 kg spausdinimo, kopijavimo stambios ir smulkios įrangos bei smulkiųjų prietaisų kaip telefonai, barzdaskutės ir t.t.

Pasak Molėtų r. sav. viešosios bibliotekos direktorės pavaduotojos Nijolės Stančikienės, bibliotekoje vienas skaitytojas vidutiniškai apsilanko 3 kartus per mėnesį ir 27 kartus per metus. Dauguma skaitytojų teiraujasi apie naujausius leidinius, kurių biblioteka nespėja įsigyti, todėl tokie projektai yra puiki proga greitai, su pačių skaitytojų pagalba papildyti lentynas pageidaujamomis knygomis. Norimų knygų įvairovė didžiulė, dėl to sudarytų knygų sąraše puikuojasi įvairios tematikos knygos: nuo publicistinių knygų, bestselerių kaip D. Pancerovo „Kiborgų žemė” iki fantastinių, istorinių romanų kaip R. Kmitos „Pietinia kronikas” ar knygelių mažiems vaikams ir literatūros vyresniems moksleiviams, pavyzdžiui, Vytauto V. Landsbergio „Obuolių pasakos ir kriaušių”, H. Lee „Nežudyk strazdo giesmininko”, R. Bradbury „Pienių vynas” ar J. Marcinkevičiaus „Laukinė kriaušė ir kt.

Organizatorių informacija

Verified by MonsterInsights