Knygų mugė: dėmesys ir padėka kraštiečiams

Kiekvienais metais Nacionalinės bibliotekų savaitės pabaigą Molėtų viešoji biblioteka pažymi surengdama Mažąją knygų mugę. Tai galimybė molėtiškiams asmeniškai pabendrauti su įvairių leidyklų atstovais, sužinoti knygų naujienas ir pasikonsultavus išsirinkti įdomiausias jiems knygas. Čia nenuobodžiauja nei didelis, nei mažas: leidyklos atsiveža knygas, kurios skirtos ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, kurie čia taip pat randa įvairių žaidimų, plakatų, žemėlapių, atvirukų. Šiemet knygų mugėje dalyvavo leidyklos „Didakta”, „Žara”, „Andrena”, „Lieparas”, „Kintava”, knygynas „Pegasas” bei Molėtų krašto muziejus. Tiesa, žadėjome, jog mugėje dalyvaus ir daugiau leidyklų, tačiau Molėtų jos nepasiekė dėl techninių kliūčių. Tikimės, jog kitais metais jas lydės sėkmė ir joms pavyks sudalyvauti Molėtų knygų mugėje.

Mažosios knygų mugės pradžią paskelbė viešosios bibliotekos direktorė Virginija Raišienė. Ji pasidžiaugė, kad ši knygų mugė vyksta kiekvienais metais ir joje noriai dalyvauja tiek leidyklos, tiek Molėtų skaitytojai ir knygos gerbėjai. Taip pat žodį tarė mugėje apsilankęs LR Seimo narys Petras Čimbaras, kuris, juokaudamas, palinkėjo leidėjams knygas molėtiškiams parduoti pigiau, nes taip jų bus nupirkta daugiau. Džiugu, jog pats Seimo narys mugėje nupirko ir viešajai bibliotekai padovanojo keletą knygų. Galiausiai susirinkusius į knygų mugę pasveikino ir Molėtų r. meras Stasys Žvinys, kuris pabrėžė knygos ir spausdinto žodžio svarbą, o iš karto po mugės atidarymo ėmėsi ieškoti vaikiškų knygelių lauktuvėms.

Po Mažosios knygų mugės atidarymo visų dėmesys nukrypo į vaikus, kurie labai gausiai susirinko bibliotekos konferencijų salėje, mat čia pasirodė iš Dubingių atvykęs lėlių teatriukas „Rudnosiukas”. Jaunos, labai gražios ir talentingos mergaitės susirinkusiems vaikams parodė net kelis pasirodymus, kurių metu vaikai atpažino, jog lėlės – tai įvairių pasakų personažai: Raudonkepuraitė ir vilkas, Buratinas, Pepė Ilgakojinė ir septyni ožiukai su mama ožka. Tačiau labiausiai visiems patiko Vydūno parašyta pasaka apie gražias ir darbščias lietuvaites. Spektaklyje skambėjo gyvai teatriuko aktorių atliekama kanklių muzika.

Kaip ir kasmet, be galimybės įsigyti knygas ir kitus leidinius, Mažoji knygų mugė suteikia galimybę molėtiškiams sudalyvauti įvairiuose knygų pristatymuose. Šiais metais savo knygas pristatyti buvo pakviesti Molėtų kraštiečiai. Pirmasis pristatymas buvo skirtas Vidmanto Šmigelsko knygai „10 000 kilometrų per Rusiją. Nuo Maskvos iki Vladivostoko”. Knygą kartu su pačiu autoriumi pristatė leidyklos „Didakta” direktorius Remigijus Martinavičius. Tai kelionių knyga, susidedanti iš įvairių nutikimų įvykusių draugų kompanijai keliaujant Trans-Sibiro traukiniu. Knygoje gausu informatyvių, linksmų ar tiesiog Sibiro grožį iliustruojančių fotografijų. Knygos pristatymo metu taip pat išgirdome apie tai, kas knygoje liko nepasakyta, ar kam tiesiog neliko vietos: tai rusų, gyvenančių toli nuo Maskvos, charakteristikos, žmonių, sutiktų traukinyje, istorijos, paties knygos autoriaus įžvalgos kai kuriais aktualiais klausimais apie Rusiją.

Antrasis pristatymas buvo skirtas dviem Molėtų kraštotyros muziejaus darbuotojams ir jų knygoms. Pirmoji knyga – Viktorijos Kazlienės „Molėtai 1918-2018″. Tai knyga, kuri debiutavo jau kiek anksčiau šiais metais, tačiau jos pristatymas bibliotekos lankytojams ir skaitytojams – šventa pareiga. Autorė pasidalino įspūdžiais, kaip buvo kuriama ši knyga, kurią ji įvardija kaip fotoreportažą apie Molėtus. Tiesa – šioje knygoje gausu iki šiol niekur nepublikuotų ir iki šiol tik kolekcininkus džiuginusių Molėtų ir jos apylinkių fotografijų. V. Kazlienė pasidalino ne vienu pasakojimu, kaip sunku ir nelengva yra gauti įvairius leidimus norint knygoje panaudoti senas fotografijas. Įvairias sąlygas tam kelia tiek valstybiniai archyvai, tiek privatūs kolekcininkai.

Antroji knyga – naujo muziejaus darbuotojo Andrejaus Gaidamavičiaus ir jo mokytojos Vilhelminos Urbonienės bendras kūrinys „Minčių kryžkelėse”. Ši knyga – tai gražaus ir ypatingo ryšio tarp mokinio ir mokytojos rezultatas. Vienas kitą puikiai suprantantys ir vienas kito mintį galintys tęsti bendraminčiai parašė, kaip jie patys sako, ne knygą, o kai ką gilesnio, gyvesnio, susidedančio iš jų minčių, citatų, istorijų bei fotografijų.

Paskutinio pristatymo metu susirinkusieji iš arčiau susipažino su septintąja poezijos almanacho „Atokios stotys” knyga. Dvidešimt aštuoni autoriai iš visos Lietuvos ir netgi iš užsienio suburti į vieną – jau tradicinį – leidinį. Knygos pristatyme dalyvavo poetai Virginija Žvarėlaitė ir Petras Panavas. Įdomu tai, jog šios knygos viršeliui buvo panaudotos taip pat kraštietės Dalios Stalauskienės tapybos darbų fotografijos.

Dėkojame visiems dalyvavusiems, skaičiusiems, pirkusiems, klausiusiems, kalbėjusiems, vaidinusiems… Iki susitikimo kitų metų Mažojoje knygų mugėje!

Austėja Jasaitienė

Verified by MonsterInsights