Kazys Daugėla „vaizdai ir veidai“

knygos viršelis

 

 

 

 

 

 

Fotomenininko Kazio Daugėlos (1912-1999) kūrybos albumas, aprėpiantis jo daugiau nei pusės šimto metų trukmės kūrybinį kelią.
Kazys Daugėla (1912, Lietuva–1999, JAV) Lietuvos fotografijos istorijoje funkcionuoja kaip tiltas, susiejantis dviejų nepriklausomų Lietuvų – tarpukario ir atkurtosios – fotografijos istoriją. Šioje knygoje nuosekliai apžvelgiamas daugiau nei 6 dešimtmečius trukęs šio fotomenininko kūrybinis kelias, kuris prasideda tarpukario Lietuvos peizažine bei dokumentine fotografija, toliau tęsiasi Vokietijos Perkeltųjų asmenų stovyklose kuriama reportažine fotografija, o baigiamas jau JAV kuriama menine fotografija. Knygoje menotyrininkė dr. Margarita Matulytė įvertina K. Daugėlos kūrybinį palikimą iš fotografijos meno istorijos perspektyvos, aptaria jo kūrybinį kontekstą bei įtakas, o knygos sudarytojas Antanas Skaisgiris pateikia išsamią biografiją ir parodų sąrašą. Knygoje reprodukuojama beveik 300 meninių bei archyvinių nuotraukų.

[Kazys Daugėla 1941 metais rugpjūčio 3 d. susituokė  Molėtų bažnyčioje su molėtiške, tik ką Kauno konservatorijos studente Stase Vižinyte. Jaunuosius sutuokė Molėtų bažnyčios klebonas P. Guobys. Gal todėl albume daug nuotraukų yra ir su Molėtų krašto vaizdais – puslapiuose: 88-89; 94-95; 140-145]

 

 

Verified by MonsterInsights