Gedulo ir vilties dieną – Renatos Šerelytės romano pristatymas

Renata Šerelytė

Po ilgos karantininės žiemos ir virtualių susitikimų su skaitytojais Molėtų viešoji biblioteka molėtiškius pakvietė į pirmą kontaktinį renginį po daugiau nei pusės metų. Renginys buvo skirtas paminėti Birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną. Prieš lygiai 80 metų prasidėjo masiniai lietuvių trėmimai į Sibirą.

Renginio metu vyko Renatos Šerelytės knygos „Pro rūdijančią naktį“ pristatymas. Tai romanas, skirtas papasakoti paskutinio ginklu kovojusio Lietuvos partizano Antano Kraujelio-Siaubūno istoriją. Renginyje dalyvavusi autorė prisipažino, jog norint išnagrinėti šią asmenybę ir jos gyvenimą, reikėjo įdėti nemažai pastangų: susipažinti su jau egzistuojančia literatūra, artimųjų atsiminimais apie A. Kraujelį, taip pat išnagrinėti  ir kritiškai įvertinti įvairius sovietinius dokumentus. Ir vis tik rašytoja ragino skaitytojus nepamiršti, jog realūs faktai šioje knygoje persipina su fikcija – rašytojo tiesa.

Simboliška, jog ši knyga, pasirodžiusi 2020 m. pabaigoje, sutapo su Antano Kraujelio palaikų, rastų Vilniaus Našlaičių kapinėse, identifikavimu. Taip buvo iš naujo aktualizuota ši asmenybė, jos veikla, indėlis į Lietuvos laisvės kovas. Daugiau apie Antaną Kraujelį, jo veiklos kontekstą renginio metu papasakojo aktorius, režisierius, pirmasis romano „Pro rūdijančią naktį“ skaitytojas Petras Mandeika.

Molėtų krašto gyventojams ši knyga aktuali ir dėl to, jog romane minimos ir Molėtų apylinkėse esančios vietovos (Kaniūkai, Alanta, kt.).  Taip ne tik pristatomas faktas, jog A. Kraujelis-Siaubūnas kovojo ir slapstėsi Molėtų apylinkėse, bet ir aktualizuojamos pačios romane minimos gyvenvietės. Molėtiškiai, naudodamiesi šiuo kūriniu, gali iš naujo atrasti ir norėti dar geriau pažinti šias vietoves.

Dėkojame Inturkės bibliotekos darbuotojai Onai Cesiulienei už prisiimtą atsakomybę, bet tuo pat metu ir džiaugsmą, moderuojant pirmąjį „gyvą“ renginį šiais metais. Ačiū tariame ir aktyviai dalyvavusiems renginio žiūrovams.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Nuotraukos Algimanto Pečiukaičio

Verified by MonsterInsights