Šiltas susitikimas su literatūrologu Petru Bražėnu

Balandžio 18 d. bibliotekoje vyko Petro Bražėno knygos „Rudeninės pabiros” pristatymas. Susitikimo metu literatūrologas, kritikas pasakojo apie tėviškės namus, Molėtuose praleistą paauglystę, mokytojo pašaukimą, kokį vaidmenį jo gyvenime atliko Santara, apie tam tikrą nuoskaudą dėl pasaulio literatūros neišmanymo pristigus užsienio kalbų mokėjimo. P. Bražėnas paminėjo ir biblioteką, pasakojo, jog pastaroji jį ugdė lygiavertiškai su mokykla, čia jis buvo vienas aktyviausių skaitytojų.

Kaip jaukus pokalbis su bibliotekininke Jolanta, vedusia susitikimą, taip ir knyga „Rudeninės pabiros” lyg mozaika susideda iš fragmentų: čia autorius pasakoja ir apie vaikystę, jaunystę, pedagoginį darbą, truputį mažiau apie literatūrą, ir kalbasi su buvusiais studentais, kurių, kaip pats užsimena, išleido apie 1,5 tūkstančio, mat buvo ir dekanu, ir profesoriumi.

Knyga turėjo būti išleista autoriaus 80-mečio proga, tačiau kaip ir daugeliui dalykų taip ir šiam koją pakišo pandemija. Paklaustas, kam skirta ši knyga, P. Bražėnas, akcentuodamas jos paprastumą, siūlė ją paskaityti kiekvienam, priklausančiam eilinei skaitančiai auditorijai ir nemanyti, jog tekstai skirti išskirtinai literatūros mėgėjų elitui.

Apie kritiko darbą literatūrologas kalbėjo kiek atsargiai, teigė, jog literatūroje visad stengiasi įžvelgti tai, kas gera. Dabar, kaip pats sakė, pasikeitus literatūros dievams, kritiku dirbti jau beveik nustojo – daugiau skaito savo malonumui, o ne darbui.

Įdomų susitikimą dailiai užbaigė Inturkės krašto moterų vokalinis ansamblis (vadovė R. Deruvienė).

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights