Kaip rūšiavimas siejasi su kultūra? „Atsakingas skaitytojas” kviečia toliau rūšiuoti elektroniką ir baterijas

Balandį prasidėjo jau devintą kartą Lietuvos bibliotekose vykstantis konkursas „Atsakingas skaitytojas“, organizuojamas Elektronikos platintojų asociacijos. Ankstesniuose konkursuose Molėtų viešoji biblioteka bei jos filialai pasirodė itin sėkmingai ir ne kartą laimėjo įvairius prizus, naujų knygų skaitytojams, pernai buvo paminėta kaip viena aktyviausių. Tikimės, kad ir šiemet aktyvūs bus ne tik bibliotekininkai, bet ir mūsų skaitytojai, kuriems tai puiki proga apsišvarinti nedarant žalos aplinkai.

Nebereikalingas smulkias elektronikos atliekas (smulkiąją techniką, baterijas, telefonus ir t.t.) ir baterijas galite nešti į artimiausią biblioteką, (rajono kaimų bibliotekos taip pat jas priims!). Stambiagabarites el. atliekas (šaldytuvai, skalbyklės ir t.t.) iš jūsų namų išvešime 𝐍𝐄𝐌𝐎𝐊𝐀𝐌𝐀𝐈, apie ją praneškite telefonu 𝟖 𝟑𝟖𝟑 𝟒𝟒𝟕𝟓𝟑 (Molėtų viešosios bibliotekos Informacijos skaitykla).

Rūšiavimas = švara

Pernai konkurso metu Molėtų viešoji biblioteka su jūsų pagalba surinko per 750 kg elektronikos bei baterijų atliekų. Šių atliekų, technologijų vystymuisi nestojant, tik daugės. Skaičiuojama, kad 2019 m. visame pasaulyje buvo generuota per 22 mln. tonų smulkiosios elektronikos atliekų. Tai sudaro 40 proc. iš 57 milijonų tonų visų pasaulyje susidarančių elektroninių atliekų. Konkrečiai Lietuvoje pažanga šioje srityje irgi nėra labai sparti, nors infrastruktūra surinkimui yra itin palanki ir išvystyta. Dėl mažo dydžio tokie daiktai, kaip mobilieji telefonai, elektriniai dantų šepetėliai, skrudintuvai ir fotoaparatai, dažnai išmetami netinkamai ir sudaro didelę dalį 8 proc. visų elektronikos atliekų, išmetamų į šiukšliadėžes, kurios vėliau šalinamos sąvartynuose arba sudeginamos. Dėl to svarbios juose esančios žaliavos tiesiog prarandamos.

Įvairūs vartotojų elgsenos tyrimai patvirtina, kad aplinkosauga ir tvarumas labai stipriai susieti su kultūra. Tad ir bendradarbiavimas su bibliotekomis, kurios yra vienos svarbiausių kultūros įstaigų šalyje, palaiko prasmingą aukštesnės vartojimo ir tvarumo kultūros siekį.

Aktyviausioms – naujos knygos ir susitikimai su šalies kūrėjais

Konkurso „Atsakingas skaitytojas“ taisyklėse numatyta, kad 4 bibliotekos (2 – pirmame etape ir 2 – antrame), surinkusios daugiausia elektronikos ir baterijų atliekų, laimės po 500 Eur vertės skaitytojų mėgstamiausių knygų krepšelį. Aktyviausioms bibliotekoms – 4 pirmajame etape ir tiek pat antrajame – papildomai bus įteikti specialūs prizai. Dar 2 bibliotekos – po vieną kiekviename etape – už geriausius smulkiosios elektronikos surinkimo rezultatus gaus dovanų po kavos aparatą.

Kiekvieno konkurso etapo pabaigoje daugiausia visų rūšių elektronikos atliekų surinkusi biblioteka bus apdovanota susitikimu su žinomu Lietuvos kūrėju. Su skaitytojais susitiks „Kakės Makės“ kūrėja Lina Žutautė ir aktorė Larisa Kalpokaitė.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights