Molėtų viešoji biblioteka – astronomijos ambasadorė

„Kosmoteka“ – inovatyvi ir ilgalaikę išliekamąją vertę turinti paslauga. Jos paskirtis – populiarinti astronomijos mokslą bei su ja susijusią literatūrą.

Astronòmija – mokslas, tiriantis Visatos materijos judėjimą, sandarą, kilmę ir evoliuciją, formuojantis mokslinį pasaulėvaizdį. Astronomija kilo iš žmogaus poreikio orientuotis erdvėje ir laike. Dangaus kūnai padėjo žmonijai orientuotis jau nuo Senovės, o seniausi rašytiniai šaltiniai apie astronomiją datuojami II-III tūkst. pr. Kr. Žinojimas ir domėjimasis dangaus kūnais taip pat stipriai atsišaukia ir kultūroje – pastarieji sutinkami daugelyje religijų, siejami su dievybėmis, likimu, mistifikuoti.

Biblioteka – astronomijos ambasadorė

Molėtų rajonas unikalus ne tik savo ežeringumu – čia yra net dvi mokslinės įstaigos, tyrinėjančios ir visuomenei pristatančios kosmosą – Lietuvos etnokosmologijos muziejus bei VU TFAI Molėtų astronomijos observatorija. Būdama geografiškai dėkingoje pozicijoje – visai šalia šių, šalies mastu išskirtinių, įstaigų – Molėtų viešoji biblioteka per inovatyvią „Kosmotekos“ paslaugą tampa tarpininke, jungtimi tarp rajono ir viso regiono skaitytojų, kuri skatina domėtis astronomija ir astronomine literatūra.

Paprastai apie sudėtingą: „Kosmotekos“ daugiabriauniškumas

Ši paslauga savyje talpins edukacijų įvairovę. Užsiėmimai bus skirti šeimoms ir vaikams, kurie jų metu turės galimybę pasijusti jaunaisiais išradėjais, smalsiais kosmoso ir naktinio dangaus tyrinėtojais, žinovais. Projekte viso numatoma net 16 veiklų: knygų pristatymai, paskaitos su astronomais, naktinio dangaus stebėjimai, kosminės technikos analogų konstravimas, kūrybinės dirbtuvės. Tokia edukacijų įvairove siekiama, jog jų dalyviai astronomiją, etnokosmologiją suvoktų plačiau – t. y. ne vien iš mokslinės, vien kultūrinės ar kitos vienpusiškos perspektyvos. Aptariamų reiškinių kompleksiškumo perdavimas – labai svarbus šių užsiėmimų elementas, skatinantis gilesnį jų suvokimą, geresnį informacijos įsisavinimą ir sugebėjimą žinias panaudoti vėliau.

Projekto veiklos startuoja jau birželį, yra planuojamos iki lapkričio pabaigos ir bus visiškai nemokamos, tad kviečiame sekti naujienas mūsų bibliotekos svetainėje ir „Facebook“ paskyroje.

Projektas dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.

Projekto partneriai: Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Molėtų krašto muziejus, Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Molėtų rajono savivaldybė.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights