Režisierius Linas Mikuta pristatė filmą apie unikalųjį menininką Antaną Mončį

Birželio 13 dieną mūsų bibliotekoje svečiavosi režisierius Linas Mikuta, kuris čia pristatė savo dokumentinio filmo „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“ peržiūrą.

8 metus kurtame filme atsiveria unikali asmenybė, gyvenimo posūkiai, bendrakeleiviai, kūryba ir pasaulėjauta, gebėjimas 40 metų gyvenant išeivijoje susieti archajišką kultūrą ir modernų meną.

Matristinis kūrėjas

„Pagaliau atėjo A. Mončio laikas. Džiaugiuosi, kad daugėja lankytojų jo muziejuje Palangoje, žmonėms patinka ir atrodo aktualus mano filmas. Jau būta peržiūrų ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Prancūzijos lietuvių bendruomenėse. Sulaukiau jautrių atsiliepimų, o aš esu labai dėkingas ir džiaugiuosi, kad mums pavyko gauti ir panaudoti Henriko Gulbino archyvą – vienintelę medžiagą, kurioje nufilmuotas Antanas Mončys. Tiek momentai Paryžiuje, tiek grįžimas į Lietuvą ir susitikimas su mama, kelionės po gimtąsias vietas. Ši sudėtinė filmo dalis mums labai padėjo įeiti į Antano gyvenimą“, – sakė L. Mikuta.

Režisierius akcentuoja, kad visa A. Mončio skulptūra atspindi jo gyvenimą: „Jei gyvenime atsiranda moteris, ji persikelia ir į kūrybą. Kita vertus, moters, motinos, matristinė figūra apskritai dominuoja visoje jo kūryboje. Apvalios, švelnios, prisotintos, pilnos gyvybės formos. Neturinčios aštrių kampų, jas malonu ir saugu liesti. Visas Antano gyvenimas tarsi orientuotas į moterį – pabėgo nuo motinos, tėvynės, paskui sugrįžo. Net grandines inspiravo motinos verpimo ratelis – siūbavusios, judėjusios, vaikui tam tikrą magiją skleidusios  grandinėlės. Prisimindamas vaikystę Antanas kūrė grandines, kurių didžiausią pavadino Motina“.

Linas Mikuta džiaugiasi spėjęs nufilmuoti laiku, mat dabar apie skulptorių šnekėję žmonės vieni anapus, kiti turi didelių sveikatos problemų, tad nebepavyktų prakalbinti. Jėgų būti stipriu pasakotoju nebeturįs ir Žanas Kristofas, filme tapęs tarsi tėvo avataru, asmenybės atspindžiu.

Susitikimas su režisieriumi L. Mikuta ir filmo „Mončys. Žemaitis iš Paryžiaus“ peržiūra Molėtuose – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vykdomo projekto „Literatūra ir kinas“ dalis. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Asta Sarapienė

Komunikacijos koordinatorė

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka

Austėjos Jasaitienės nuotr.

Verified by MonsterInsights