Nauji užsienio rašytojų kūriniai/birželis

vaikinas ir mergina iš valties šoka į ežerą

Carley Fortune

Vasara po vasaros

Prieš dešimt metų Persefonė Freizer padarė lemtingą klaidą. Ji puikiai supranta – atgal į praeitį kelio nėra. Dabar vasaras ji leidžia ne prie spindinčių vaikystės ežero vandenų, o stilinguose didmiesčio apartamentuose, pramogaudama su draugais ir stengdamasi niekam per daug neatverti savo širdies.

Tačiau vieną dieną Persė sulaukia skambučio, tarsi viesulas grąžinančio ją į Bario įlanką. Ten vis dar gyvena Semas Florekas – vyras, su kuriuo kadaise ketino būti amžinai kartu.

Šešios vasaros su tingiomis popietėmis vandenyje ir karštomis naktimis jo šeimos restorane ar jaukiai susirangius ant sofos su knyga. Šešias vasaras Persė ir Semas buvo neišskiriami. Tačiau ji sugriovė jų santykių idilę.

Persė grįžta prie ežero į Semo mamos laidotuves, ir jųdviejų ryšys atrodo toks pat tvirtas, kaip ir anuomet. Tačiau kol Persė neišdrįs akis į akį susiremti su savo praeities šešėliais, tol jiedu nesužinos, kaip pakryps jų likimai.

„Vasara po vasaros“ yra nostalgijos kupinas nuostabus pasakojimas apie meilę, žmones ir pasirinkimus, kurie pakeičia mus amžiams.

prie namo durų vazonuose žydi gėlės

Santa Montefiore

Italė Brukline

Niujorkas, 1979 m.

Per Padėkos dieną Evelina ir jos brangiausi žmonės susirinko prie bendro stalo. Ji dėkinga už viską, ką turi, bet kartu gailisi to, ko neteko. Moteris gyvena Amerikoje daugiau nei trisdešimt metų, bet jos širdis likusi Italijoje.

Šiaurės Italija, 1934 m.

Evelina su seserimi Benedeta užaugo šešiolikto amžiaus viloje, nors gerokai nugyventoje, bet vis dar alsuojančioje didybe. Sulaukusi pilnametystės Benedeta išteka už pasiturinčio bankininko, jai į vyrus parinkto tėvų. Evelinos tokia ateitis visai nevilioja, tad ji duoda sau žodį niekada netekėti iš pareigos.

Vieną dieną miestelio audinių parduotuvėje ji susipažįsta su žydo prekybininko sūnumi Ezra. Jaunuoliai karštai pamilsta vienas kitą, bet neskuba kitiems atskleisti šios paslapties. Jie džiaugiasi kiekviena nuvogta akimirka, ir Evelina trokšta, kad šios nerūpestingos, palaimingos dienos tęstųsi amžinai.

Tačiau Europoje vis labiau įsisiautėja karas, masiškai suiminėjami žydai. Deja, tamsūs debesys atplūsta ir į Italiją. Evelinos ir Ezros šeimas užgriūva negandos, pakeisiančios jų likimą. Netikėtai išgirdusi, kad Ezra žuvo, Evelina išvyksta į Niujorką. Prisiglaudusi pas ten seniai emigravusią tetą, mėgina vėl kabintis į gyvenimą. Bet ją atsiveja praeitis…

mergina sėdi ant senovinės sofos

Heather Webb

Žozefina

Napoleonas Bonapartas iškovojo daugybę šlovingų pergalių mūšio lauke, tačiau jo paties širdį užkariavo viena ypatinga moteris – Žozefina. Žymiausio visų laikų karvedžio ir Žozefinos meilės istorija apipinta legendomis ir iki šiol virpina jautriausias sielos stygas. Atsitiktinė jauno karininko ir šešeriais metais vyresnės Paryžiaus aukštuomenės salonų viliokės pažintis peraugo į aistringą romaną, pavertusį stačiokę kreolę pirmąja Prancūzijos imperatoriene.

Mari Žozefa Roza de Tašė gimė 1763 metais Prancūzijai priklausiusioje Martinikos saloje, nusigyvenusio plantacijos savininko šeimoje. Augdama laukinės gamtos apsuptyje, ji svajojo apie Paryžių, prabangius aukštuomenės salonus, galantiškus kavalierius ir karališkas pramogas. Kai tėvas savo šešiolikmetę dukterį ištekino už jauno kilmingo paryžiečio Aleksandro de Boharnė, atrodė, kad mergaitės svajonėms lemta išsipildyti.

Tačiau plevėsa Rozos vyras mieliau leido laiką su meilužėmis, o galiausiai išvis paliko šeimą likimo valiai. Prasidėjus Prancūzijos didžiajai revoliucijai jis tapo vienu iš jos vadų, bet jakobinų teroro metais neišvengė giljotinos. Roza irgi pateko į kalėjimą, tik per stebuklą liko gyva ir ištrūko į laisvę. Pasitelkusi savo egzotišką žavesį ir sumaniai manipuliuodama turtingų meilužių jausmais, ji Paryžiuje įkūrė būrimo saloną ir tapo tikra aukštuomenės žvaigžde. Vieno vakarėlio metu Roza patraukė netašyto, bet labai ambicingo karininko – korsikiečio Napoleono Bonaparto – dėmesį. Taip prasidėjo didžiojo karvedžio ir Žozefinos meilės istorija.

lentynos su knygomis

Peng Shepherd

Kartografai

Kai vienas žymiausių pasaulio kartografų daktaras Danielis Jongas randamas negyvas savo kabinete Niujorko viešojoje bibliotekoje, slaptame stalčiuje jo dukra Nelė Jong aptinka paslėptą seną pigų kelių žemėlapį. Šis žemėlapis prieš daugelį metų sugriovė Nelei gyvenimą – ji buvo atleista iš darbo viešosios bibliotekos Kartografijos skyriuje, be to, jos tėvas pasistengė, kad Nelės karjera ir kartografės reputacija būtų sužlugdytos amžiams. Tik ji niekada nesulaukė paaiškinimo kodėl.

Pasirodo, Nelės rastas žemėlapis – nepaprastai vertingas ir retas, galbūt net vienintelis išlikęs visame pasaulyje. Niujorko viešojoje bibliotekoje daugėjant išpuolių ir įsilaužimų, Nelės neapleidžia nuojauta, kad tėvo mirtis tiesiogiai susijusi su šiuo iš pažiūros beverčiu lankstinuku.

Kodėl Nelės tėvas iki pat mirties slėpė žemėlapį, sugriovusį jųdviejų santykius, ir kodėl visi kiti šio žemėlapio egzemplioriai buvo sunaikinti arba pavogti? Ieškodama atsakymų į šiuos klausimus, Nelė leidžiasi į pavojingą kelionę, atversiančią ne tik tamsiausias jos šeimos paslaptis, bet ir magišką žemėlapių galią. Ar gali tik žemėlapyje egzistuojantis objektas stebuklingai atgyti?

„Kartografai“ – tikrų įvykių įkvėptas, nepaprastai įtraukiantis ir meistriškai parašytas trileris, kupinas netikėtų siužeto vingių, mokslo paslapčių bei magijos.

juodame fone raudonas kremlius

Francoise Thom

Putinas arba valdžios manija

Vakarai ilgai klydo dėl Putino ir sąmoningai ignoravo pavojaus signalus, siunčiamus nuo pat pirmųjų režimo gyvavimo dienų. Rusijos prezidentas kelis dešimtmečius vertintas kaip žmogus, kurio pagrindinis tikslas – praturtėti pačiam ir praturtinti sau lojalius asmenis. Tačiau Putinui pinigai yra būtinas valdžios įrankis, kuriuo galima pirkti ginklus ir žmones.

Ir vidaus, ir užsienio politikoje Putino Rusija vystosi panašiai. Vos tik Kremliaus šeimininkas pajunta, kad jėgos persvara yra jo pusėje, išmanioji galia užleidžia vietą atviram terorui: nuodijami opozicijos atstovai, puolamos kaimyninės valstybės, Vakarams grasinama branduoliniu ginklu.

Istorikams dar teks ištirti putinizmo fenomeną. Bet aišku viena: tai yra absoliučios valdžios troškimo apsėstas nihilistinis režimas, kuris mėgaujasi kenkdamas be jokios racionalios priežasties. Putinizmas nesiremia jokia suprantama ideologija ir lengvai aukoja pačios Rusijos interesus. Ši Françoise Thom knyga „Putinas arba valdžios manija“ yra svarbi, siekiant suprasti tikrąsias Kremliaus šeimininko veiksmų priežastis.

kareivis laiko iškeltą Suomijos vėliavą

William R. Trotter

Ledinis pragaras. Žiemos karas, 1939–1940 m.

1939 m. lapkričio 30 d., po pasienyje prie Mainilos surengtos provokacijos, kai sovietai patys apšaudė savo teritoriją, Raudonosios armijos pajėgos įsiveržė į nepriklausomą Suomiją. Šios šalies parlamentas nesutiko tenkinti įžūlių ir ultimatyvių Maskvos reikalavimų. Puikiai suvokta, kad pasidavimas Kremliaus teritoriniam bei politiniam šantažui reikštų nepriklausomybės praradimą.

„Suomijos klausimą“ Kremliuje tikėtasi išspręsti per kelias savaites. Maskvoje suformuota Stalino parankinio O. Kuusineno marionetinė vyriausybė nekantriai laukė akimirkos, kai paskui raudonuosius durtuvus galės įžengti į Helsinkį ir kloti pamatus krašto inkorporavimui į SSRS sudėtį. Tačiau „išvaduojamasis žygis“ į suomių žemes komunistinei ordai virto pačiu tikriausiu lediniu pragaru. Atkakli šiaurės tautelė kilusiame Žiemos kare sugebėjo apginti savo nepriklausomybę.

moters veido ir būtybės siluetai

Shelby Van Pelt

Itin protingos būtybės

„Itin protingos būtybės“ – žavi, šmaikšti ir lengvai skaitoma istorija apie draugystę, susitaikymą ir viltį, pasakojimas apie neįtikėtiną vienos našlės ryšį su milžinišku Ramiojo vandenyno aštuonkoju.

Mirus Tuvės Salivan vyrui, ji pradėjo dirbti naktinėje pamainoje Sovelio įlankos akvariume, šlavė grindis ir tvarkėsi. Darbas visada padėdavo jai užsimiršti ir susidoroti su sunkumais, o šie ją užgriuvo dar tada, kai prieš daugiau nei trisdešimt metų paslaptingai dingo jos aštuoniolikmetis sūnus Erikas, plaukiojęs laivu Pugeto sąsiauryje.

Tuvė susipažįsta su akvariume gyvenančiu milžinišku Ramiojo vandenyno aštuonkoju Marcelu. Jis žino daugiau, nei kas nors gali įsivaizduoti, bet nė nemano pajudinti nė vieno iš savo aštuonių čiuptuvų žmonių labui – kol neužmezga nepaprastos draugystės su Tuve.

Kaip tikras detektyvas Marcelas išsiaiškina, kas nutiko tą naktį, kai dingo Tuvės sūnus. Dabar Marcelas turi panaudoti visas gudrybes, kurias tik išgali panaudoti jo senas bestuburis kūnas, kad atskleistų jai tiesą, kol dar nevėlu.

Debiutinis Shelby Van Pelt romanas „Itin protingos būtybės“ primena mums, kad kartais griežtas žvilgsnis į praeitį padeda atskleisti ateitį, kuri kažkada atrodė neįtikėtina.

virvė su mazgu

B. A. Paris

Kalinė

Amelija, Paryžiuje anksti netekusi tėvų, o vėliau persikrausčiusi į Londoną ir pradėjusi savarankišką gyvenimo kelią, išmoko išlikti atšiauriomis sąlygomis. Londone ji įsidarbina madingo žurnalo redakcijoje. Čia susipažįsta su gražuoliu Nedu Hotorpu, milijardieriaus filantropo sūnumi. Ir galop sutinka už jo ištekėti.

Tačiau kartą Amelija pabunda akloje tamsoje. Kur ji atsidūrė? Kas ją pagrobė? Ir kodėl ji, kalinama, jaučiasi saugesnė, nei būdama su savo vyru?

„Kalinė“ – tai sukrečianti nepakankamai įvertintos Pelenės istorija. Trapi išgyvenusioji ryžtasi mesti iššūkį piktybiškam galingųjų pasaulio teisuoliškumui.

Ši knyga buvo įvardyta kaip vienas laukiamiausių 2021-ųjų Goodreads trilerių.

naktį du namai

Mattias Edvardsson

Geri kaimynai

Ieškodami ramesnio gyvenimo, Mikelis ir Bjanka su dviem savo vaikais iš Stokholmo atsikrausto į Šiopingę – nedidelį, idilišką miestelį, atrodantį tiesiog tobulą jų šeimai. Nusipirkę namą, įninka į jaukią rutiną: Mikelis dirba mokytoju vietinėje mokykloje, o Bjanka namuose augina vaikus. Tačiau šeimos ramybę sudrumsčia nelaimė: prie pat jų namų Bjanką partrenkia automobilis, vairuojamas kaimynės Žaklinos.

Kol ligoninėje gydytojai kovoja dėl Bjankos gyvybės, Mikelis grumiasi su tamsiomis mintimis: kaip išgyvens be mylimos žmonos? Kas iš tiesų jai nutiko? Visi žinojo, kad Žaklina nemėgsta Bjankos, bet ar jų santykiai buvo tiek įtempti, kad Žaklina ryžtųsi žudyti? Neilgai trukus Mikelis sužino, kad kartu su Žaklina automobilyje buvo ne tik jos sūnus Fabianas, bet ir Ula – vyras, su kuriuo Bjanka paskutiniais mėnesiais buvo užmezgusi itin artimą ryšį… O tai viską keičia.

Įtampa ir nežinia priverčia visus parodyti savo tikruosius veidus. O už kiekvieno idiliškosios Šiopingės gatvės kampo tyko tamsios paslaptys ir smurtas…

mergina uždengtu veidu, matosi tik akys

Rahaf Mohammed

Maištingoji. Kaip aš pabėgau iš Saudo Arabijos

2019-ųjų pradžioje, trejus metus planavusi, Rahaf Mohammed pabėgo nuo Saudo Arabijoje gyvenančios smurtaujančios savo šeimos, bet nusigavus iki Bankoko iš jos buvo atimtas pasas. Rahaf žinojo – jei bus sugrąžinta į tėvynę, jos lauks mirtis. Vyrams atkakliai beldžiantis į užbarikaduotas jos viešbučio kambario duris, Rahaf atsidarė savo tviterio paskyrą. Ji kreipėsi į pasaulį, ir pasaulis ją išgirdo: per vieną dieną Rahaf sulaukė 45 000 sekėjų, kurie jai padėjo ieškoti prieglobsčio Vakarų šalyse.

Knygoje „Maištingoji“ Rahaf pasakoja apie gyvenimą Saudo Arabijoje didelėje pasiturinčioje šeimoje, kur kiekvieną jos žingsnį kontroliavo tėvas ir broliai, atskleidžia, kaip ji ištvėrė sunkią vaikystę, kurioje smurtas, žeminimas ir apgavystės buvo įprasti dalykai.

„Maištingoji“ – kvapą gniaužianti, tikra istorija!

tiksinti bomba

Steve Cavanagh

Gynyba

Edis Flinas buvo sukčius. Vėliau tapo advokatu. Pasirodo, ne toks jau didelis skirtumas.

Kadaise užsiėmęs sukčiavimu, vėliau dirbęs advokatu, Edis Flinas po katastrofiškos bylos prieš metus nutraukė karjerą ir prisiekė daugiau nebekelti kojos į teismo rūmus. Tačiau dabar jis neturi iš ko rinktis.

Niujorko rusų mafijos vadeiva, teisiamas dėl nužudymo, pagrobė dešimtmetę Edžio dukterį. Edžiui tenka imtis žudiko bylos, nori to ar ne.

Pasitelkęs aštrų kaip skustuvas protą ir visas įmanomas gudrybes, apgaulę, talentą bei triukus, Edis turi tik keturiasdešimt aštuonias valandas laimėti abejonių nekeliančioje žmogžudystės byloje. Jeigu šią bylą pralaimės, praras viską.

Pirmoji sukčiaus biblijos taisyklė: duoti žmonėms, ko jie nori.

naktį pro namo langą matosi ant palangės padėta stalinė lempa ir žmogaus siluetas

Peter James

Mirtina grėsmė

Negailestingas Braitono gangsteris stoja prieš teismą, bet jis padarys viską, kad išeitų į laisvę.

Blogiu alsuojančiame daugybę apdovanojimų pelniusio rašytojo Peterio Jameso detektyviniame romane „Mirtina grėsmė“ vyresnysis detektyvas Rojus Greisas atskleidžia stambią nusikalstamą organizaciją.

Baigiantis komandiruotei Londono metropolio policijoje, Greisas gauna slaptos informacijos apie gudrų ir galingą narkotikų prekeivių vadeivą, vadovaujantį savo tinklui iš Braitono. O pirmą dieną grįžęs į senąjį darbą jis iškviečiamas į iš pirmo žvilgsnio visiškai beprasmiškos žmogžudystės vietą.

Tirdamas nužudymą Greisas pamažu artėja prie beširdžio ir negailestingo prekiautojo kvaišalais. Net ir sėdęs į kaltinamųjų suolą, jis vis dar turi galios ir yra pasirengęs pašalinti bet ką, jei tik atimta gyvybė padės jam laisvam išeiti pro teismo duris.

Tarp prisiekusiųjų sėdi Megė Magelan. Prieš penkerius metus moteris neteko vyro ir sūnaus, ir vienintelė, ką ji turi pasaulyje, yra duktė Lora. Tačiau paskambinęs nepažįstamas vyriškis grasina susidoroti su jos dukra, ir jei Megė nori dar kada nors pamatyti Lorą gyvą, prašymas labai paprastas: ji turi užtikrinti, kad išnagrinėjus bylą prisiekusieji ištars reikiamą žodį. Nekaltas.

Ar Megė taip pat padarys viską, kad apsaugotų dukterį?

ant kalvos matosi pastatas su kolonomis

L.J. Ross

Penšou

Vieną naktį mieguistame buvusių kalnakasių kaimelyje savo name gaisro metu sudega senolis. Kilusio gaisro ir žūties aplinkybės pasirodo ganėtinai įtartinos, todėl tirti nelaimės priežasčių iškviečiamas detektyvas vyresnysis inspektorius Rajenas. Netrukus jis išsiaiškina, kad už rūpestingos ir draugiškos kaimo bendruomenės fasado tebesmilksta gėdinga dešimtmečių senumo išdavystė. Atrodo, kad motyvų nusikalsti turi daugelis, tad ar garsiajam detektyvui pavyks išsiaiškinti praeities paslaptis ir užkirsti kelią naujiems nusikaltimams?

Negana to, ir pačiame Nortumbrijos kriminalinių tyrimų skyriuje bręsta nemalonumai: sklinda gandai, kad nusikaltėlių grupuotė užverbavo Rajeno komandos narį.

Kuris kolega taip baisiai įklimpo?

Kai įtariami visi, kyla klausimas, ar, be savęs, gali dar kuo nors pasikliauti?

Šiame įtempto siužeto detektyve „Penšou“, kurio veiksmas vyksta neapsakomo grožio Nortumbrijos krašte, nusikaltimai ir paslaptys pagardinti meilės ir gero humoro doze.

mergaitė eina su lagaminu karo nusiaubtame mieste

Lilly Bernstein

Griuvėsių mergaitė

Kelnas, 1941-ieji. Ana auga kepėjų šeimoje – su teta Marija ir dėde Motiejumi. Labiausiai jai patinka kepykla su didele duonkepe krosnimi iš tikro vulkaninio akmens. Tačiau karo negandos viską pakeičia: Motiejus sulaukia šaukimo į kariuomenę, o po oro antskrydžių kepyklos nelieka.

Kelnas virtęs griuvėsių dykuma, sukaustytas šalčiausios šimtmečio žiemos. Bandydama išgyventi Ana prisijungia prie vagių gaujos, išgarsėja kaip sumaniausia anglių vagilė visame mieste. Kai mažiausiai to tikisi, įsimyli, o nauji pavojai tampa rimtu jausmų išbandymu.

Gindamosi nuo šalčio, bado ir pavyduolių, Ana su teta iš paskutiniųjų siekia svajonės – atstatyti sugriautą kepyklą. Ir viliasi, kad mylimi vyrai galiausiai grįš.

ant geležinio karsto padėta jūreivio kepurė

Herbert A. Werner

Geležiniai karstai. 1939–1945 m. karas povandeninio laivo kapitono akimis

Triumfas, nuosmukis, galiausiai – žmogaus išlikimas ir pergalė prieš visas negandas.

Herbertas Werneris – vienas iš nedaugelio povandeninių laivų vadų, kurių įgūdžiai, drąsa ir neįtikėtina sėkmė padėjo išgyventi iki pat karo pabaigos. Įspūdingai ir šiurpiai aprašomi tie baisūs sunaikinimai, kuriuos sugebėjo surengti vienas nedidelis povandeninis laivas, susidūręs su laivų konvojais Atlante. Vis dėlto, kai Sąjungininkai ėmė taikyti vis tobulesnius aptikimo ir puolimo metodus, lengvos pergalės liovėsi. Medžiotojai patys virto grobiu ir kovodami ėmė patirti vis daugiau bauginančių nuostolių. Iš į vandenį nuleistų 842 povandeninių laivų 779 buvo nuskandinti. Jie tapo geležiniais karstais, kuriuose žuvo 28 000 jūreivių.

„Geležiniai karstai. 1939–1945 m. karas povandeninio laivo kapitono akimis“ – vaizdingas pasakojimas apie kovas jūrų gelmėse, siaubą ir šalčiu dvelkiančią negailestingą mirtį skiriamas pagerbti visų tautų jūreivius, kurie žuvo Mūšyje už Atlantą.

Verified by MonsterInsights