Prasidėjo antroji šios vasaros rašytojų rezidencija Molėtuose

Jau trečius metus Molėtų r. sav. viešoji biblioteka vykdo rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“. Šią vasarą buvo numatytos dvi rezidencijos: pirmoji įvyko birželio mėnesį, tuo tarpu antroji prasideda šiandien ir tęsis visą savaitę. Šį kartą kūrybinių atostogų į Molėtų kraštą atvyko keturi kūrėjai: poetai Enrika Striogaitė ir Vladas Braziūnas, iliustratorė Greta Alice ir menotyrininkas, komunikacijos specialistas Juozapas Blažiūnas.

Enrika Striogaitė – poetė, žurnalistė, dokumentinių filmų kūrėja iš Kauno, Žaliakalnio. Studijavo Klaipėdos universitete, Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete, įgijo lietuvių kalbos ir literatūros magistro diplomą. Kauno televizijoje kūrė ir vedė kultūros laidą „Konrado kavinė“. Rašo straipsnius kultūros tematika dienraštyje „Kauno diena“. E. Striogaitės kūryba publikuota Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų kūrybos almanache „Ligoninės priimamasis“, poezijos almanache „Kauno jaunieji“. Nuo 2005 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narė. Išleido tris poezijos knygas – „Lyja“ (2004 m.), „Vienišėja“ (2005 m.) ir „Žmonės“ (2019 m.). Poezijos rinkinys „Žmonės“ laimėjo „Metų knygos rinkimų 2020“ poezijos kategorijoje.

Greta Alice (Liekytė) – šiandien viena populiariausių iliustratorių, edukatorė iš Vilniaus, kilusi iš Klaipėdos. Asociacijos LATGA duomenimis 2022 metais Lietuvos bibliotekose ji buvo pati populiariausia knygų iliustratorė. Autorės piešiniai puošia tokias knygas kaip „Emilio laiškas“, „Slapta laiškų rašymo agentūra“, „Drumbacėlė“, „Žmonija prieš pabaigos drakonę“ ir kt. Ji bendradarbiauja su vaikų rašytojais Tomu Dirgėla, Igne Zarambaite, Evelina Daciūte, Virgiu Šidlausku bei daugeliu kitų. Autorė teigia, jog slapta jos aistra – rašymas.

Vladas Braziūnas – poetas, vertėjas iš Vilniaus, kilęs iš Pasvalio. 1969–1972 m. Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką, 1997 m. ten pat baigė lietuvių filologijos studijas. Vienas iš Vilniaus universiteto kraštotyrininkų ramuvos kūrėjų (nuo 1969 m.), ekspedicijose rinko tautosaką. Dirbo „Gimtojo krašto“, „Literatūros ir meno“, „Vilniaus“, „Lietuvos ryto“ redakcijose. Nuo 1996 m. atsidėjęs kūrybai, yra išleidęs 24 knygas, taip pat yra įvairių leidinių sudarytojas, vertėjas. Bendradarbiauja su kompozitoriais, yra parašęs kelias dešimtis dainų, roko oratoriją, veiksmo operą vaikams, kantatų, oratorijų ir kitų žanrų kūrinių. Aktyvus įvairių literatūrinių asociasijų ir draugijų narys, nuo 1988 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narys. Pelnęs daug įvairių apdovanojimų, tarp jų – 2013 m. Nacionalinę kultūros ir meno premiją už poetinius atradimus gilinantis į lietuvių kalbos lobyną ir baltiškąją pasaulėvoką.

Juozapas Blažiūnas – menotyrininkas, restauratorius, komunikacijos specialistas, Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius. Studijavo meno kūrinių restauravimą, įgijo menotyros mokslų krypties daktaro laipsnį. Restauravo daug reikšmingų meno kūrinių, dalyvavo archeologiniuose tyrinėjimuose, ekspedicijose, parengė mokslinių bei mokslo populiarinimo straipsnių. Yra knygos „Kinematografas, kino kronikos ir kitos istorijos Lietuvoje iki 1915 m.“. Šiuo metu užsiima lietuvių išeivijos archyvų tyrimais, dėsto Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultete. Jis yra ir šiandien prasidėjusios rašytojų rezidencijos Molėtuose kuratorius.

Projektą „Rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights