Baigėsi antroji rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte“ savaitė

Šią vasarą vykstančioje Molėtų viešosios bibliotekos rašytojų rezidencijų programoje „Parašyta Molėtų krašte“ įvyko dvi numatytos rašytojų rezidencijos, kurių antroji baigėsi praėjusį sekmadienį. Rugpjūčio 14-20 d. Girsteitiškyje, šalia Saločio ežero gyveno, dirbo, kūrė poetai Enrika Striogaitė, Vladas Braziūnas, iliustratorė Greta Alice ir Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius, šios rašytojų rezidencijos kuratorius Juozapas Blažiūnas.

Molėtų viešosios bibliotekos puoselėjamas rašytojų rezidencijų formatas yra patrauklus tuo, jog rašytojams yra suteikiama laisvė rezidencijos metu gyventi ir dirbti ties kūrėjui tuo metu svarbiausiais darbais arba atvirkščiai – leistis į kūrybines atostogas. Juk geras poilsis, aplinkos pakeitimas, kasdienių įpročių pakeitimas, pažintys su naujais žmonėmis ir aplinka skatina atsipalaidavimą, suteikia įkvėpimo, praturtina kūrėjus. Dažnai rezidencijos metu užgimusios kūrybinės sėklos subręsta kiek vėliau: ne vienas ketverius metus vykusių rezidencijų dalyvis Molėtuose pradėjo ar užbaigė knygą, ją išleido, po rezidencijos parašė ar publikavo eilėraščius, haiku, esė.

Rugpjūtį vykusi rezidencija išsiskyrė savo dalyvių tarpusavio dinamika: kūrėjai greitai rado bendrą kalbą, jiems netrūko geros nuotaikos, spontaniškumo ir gero humoro jausmo. Be gyvenimo šalia romantiškai nuteikiančio ežero, kūrybos ir darbų, dalyviai aktyviai domėjosi Molėtų kraštu, keliavo po įvairias rajono vietoves – jau pirmąjį rezidencijos vakarą jie aplankė Inturkę, kuri su trenksmu šventė savo 650 metų sukaktį.

Pirmasis rezidentų susitikimas su Molėtų krašto skaitytojais įvyko rugpjūčio 16 d. Dubingiuose esančioje Asvejos regioninio parko direkcijoje. Čia vyko kūrėjų skaitymai, pasidalinimai. Pirmąsias rezidencijos dienas aptarė kuratorius Juozapas Blažiūnas. Vladas Braziūnas prisipažino į šią rezidenciją atvykęs be jokių anksčiau pradėtų darbų, su noru atrasti, kokios mintys ir kūrybiniai sumanymai kils reziduojant Molėtų rajone. Iliustratorė Greta Alice džiaugėsi, jog rezidencijos vietoje yra ežeras, ji juokavo, jog jau apgyveno jame esantį lieptelį, ant kurio ne tik garuoja kava, bet ir krebžda iliustratorės pieštukai. Enrika Striogaitė paatviravo, jog ši rezidencija yra tarsi bandymas antrą kartą įbristi į tą pačią upę, mat poetė vaikystės vasaras leisdavo būtent Molėtų rajone. Renginio metu skambėjo V. Braziūno ir E. Striogaitės skaitoma poezija. Nors šių kūrėjų eilės labai skirtingos, jie negailėjo vienas kitam gražių žodžių. Skaitymų metu taip pat vyko improvizacija – iliustratorė Greta Alice piešė iliustracijas V. Braziūno skaitomiems eilėraščiams. Reikia atkreipti dėmesį, jog autorė nežinojo, kokius eilėraščius skaitys poetas.

Išvykos į Dubingius metu rezidentai ir Molėtų viešosios bibliotekos skaitytojai taip pat lankėsi Dubignių piliavietėje, kur Asvejos regioninio parko darbuotoja Gema Kuorienė pristatė Dubingių piliavietėje buvusio dvaro istoriją, taip pat Radvilų giminės istoriją Dubingiuose.

Antrasis susitikimas su skaitytojais vyko rugpjūčio 18 d. Molėtų tradicinių amatų centre Mindūnuose. Nors ir be galo karštas, penktadienis Mindūnuose buvo išties nuotaikingas. Poetai Vladas Braziūnas ir Enrika Striogaitė skaitė savo eiles, iliustratorė Greta Alice piešė improvizuotas iliustracijas V. Braziūno eilėms, o rezidencijos kuratorius Juozapas Blažiūnas dalinosi mintimis apie šią rezidenciją, jos dalyvius, kūrybinę aplinką Molėtų krašte. Tiesa, jis poetams pateikė ir iššūkį: du labai skirtingi kūrėjai gavo užduotį garsiai perskaityti vienas kito eilėraštį – jiems tai pavyko puikiai.

Naudodamiesi proga rezidentai aplankė ir kitas įdomias Mindūnų vietas: užėjo į Ežerų žvejybos muziejų, ragavo tradicinės žuvienės, dviem šimtais keturiolika laiptelių užlipo į apžvalgos bokštą ir apsidairė po Baltųjų Lakajų apylinkes, gaivinosi ledais.

Neabejojame, jog rezidencijos metu užsimezgę ryšiai tarp kūrėjų, o taip pat tarp kūrėjų ir Molėtų viešosios bibliotekos, molėtiškių išliks, o ateityje laukia daug bendrų projektų ir malonių akimirkų. Dėkojame dalyviams už suteiktą šansą ir įgyvendintą galimybę pabūti kartu ir praturtinti vieni kitus!

Projektą „Rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Nuotraukų autoriai: Austėja Jasaitienė, Algimantas Pečiukaitis, Vladas Braziūnas, Virginija Žvarėlaitė.

Verified by MonsterInsights