Nauji užsienio rašytojų kūriniai/rugsėjis

prie namo auga apelsinų medis

Natalia Ginzburg

Visi mūsų vakar

Antrojo pasaulinio karo išvakarės. Nedideliame šiaurės Italijos miestelyje skirtingose gatvės pusėse gyvena dvi labai skirtingos šeimos. Priešais turtingo muilo fabriko savininko namus įsikūręs vargstantis našlys. Šių šeimų vaikai tampa artimiausiais ir kartu daugiausia iššūkių vienas kitam metančiais gyvenimo draugais. Glaudūs šeimų santykiai ima irti po našlio dukters Anos romano su kaimynų sūnumi. Nėščia nepilnametė turi nuspręsti, ką pasirinkti – abortą ar gyvenimą gėdoje ir skurde. Aną išgelbėja daug vyresnio, ekscentriško šeimos draugo netikėtas pasiūlymas, mergina išvyksta į Italijos pietus, kur jai teks susidurti ne tik su naujų santykių išbandymais, bet ir su įsisiautėjančio karo žiaurumu.

„Visi mūsų vakar“ – detali šeimos drama didelės Antrojo pasaulinio karo dramos akivaizdoje. Aviacijos antskrydžiai N. Ginzburg prozoje lieka antrame plane. Ji sutelkia dėmesį į žmonių tarpusavio santykius, kasdienio gyvenimo blyksnius. Neišsipildžiusios meilės, praradimai, ginčai, išdavystės šeimoje – būtent čia, intymioje aplinkoje, ryškėja Italiją apnikusio nerimo, pralaimėjimo nuojautos.

carienės veidas

Ellen Alpsten

Carienė

Meilužė, motina, žudikė, dar žinoma kaip Petro I imperatorė. Pirmoji moteris, viena valdžiusi carinę Rusiją.

Iš nesantuokinių santykių gimusi, neturtinga ir stulbinamai graži Marta, būdama penkiolikos metų, parduodama į vergiją. Apimta nevilties ji įvykdo nusikaltimą ir turi bėgti… Mergaitę nusineša Didžiojo Šiaurės karo srovė. Dirbdama skalbėja karinėje stovykloje, ji patraukia caro dėmesį. Aistringas ir geležinės valios Petras Didysis nori konservatyvią carinę Rusiją paversti modernia Vakarų imperija. Dėl sumanumo, drąsos ir ambicijų vargšė mergina tampa Jekaterina I. Tačiau tai jai brangiai kainuoja.

Kai Petras miršta, imperija lieka be įpėdinio, šaliai gresia chaosas. Šią tuštumą užpildo ji, moteris, dešimtmečius buvusi šalia caro: tokia pat ambicinga, negailestinga ir aistringa, kaip ir jis.

Nuo ištvirkusios aristokratijos pramogų iki smilkalais kvepiančių stačiatikių bažnyčios ritualų ir kankinimų kamerų siaubo – visas akinantis ir pavojingas imperatoriškosios Rusijos pasaulis iškyla prieš jūsų akis. Ellen Alpsten romanas „Carienė“ – tai istorija apie išskirtinę moterį, kuri, siekdama valdžios, turėjo pakeisti Rusijos imperiją.

iš moters burnos auga rožė su spygliais

Jennifer Egan

Saldainių namelis

Mes visi trokštame ryšio su kitais, meilės ir autentiškumo. Tačiau kas nutinka, kai pagautas smalsumo žmogus sutinka paaukoti savo privatumą? Ko vertos mūsų mintys ir jausmai, kai jie priklauso ne tik mums vieniems, bet ir visiems norintiems?

Tokią galimybę suteikia technologijų genijaus Bikso Butono sukurta inovacija „Valdyk savo pasąmonę“ – virtuali platforma, leidžianti pasiekti visų jos dalyvių prisiminimus, mintis ir jausmus. Tačiau kokia yra tokio besąlygiško atvirumo kaina? Ar tikrai verta mėginti pakeisti kokią nors tragišką praeities klaidą, bandyti atkurti seniai nutrūkusius ryšius ar suprasti savo tėvus? Nerti į kitų prisiminimus – tarsi berti druskos ant žaizdos. Vis dėlto šis saldainių namelis taip traukia…

Atsakymų ieško knygos „Saldainių namelis“ herojai – Driu, kurio draugas paskendo vieną jaunatviško šėlsmo naktį, žmonių savybes į formules verčiantis ir vertinantis „skaičiuotojas“ Linkolnas, nuo narkotikų priklausomybės besigydanti Roksė, ypatingą misiją atliekanti vyriausybės agentė Lulu ir kiti. Užėjęs į saldainių namelį negali būti tikras, koks iš jo išeisi – ir ar jis tave išvis paleis. Prisiminimus kitiems atverianti inovacija žada, kad valdysite savo pasąmonę – bet ar susiviliojęs žmogus pajėgus vėl išnerti iš jos gelmių?

jūros pakrantė su uolomis

Kristin Hannah

Tolimi krantai

New York Times bestseleryje „Tolimi krantai“ Kristin Hannah parodo trapius pereinamąjį laikotarpį išgyvenančios šeimos ryšius – du žmonės nusprendžia peržengti įprasto gyvenimo ribas ir siekia tolimuose krantuose slypinčios svajonės.

Elizabetė ir Džeksonas Šoras susituokė jauni, užaugino dvi dukras, kurdami bendrą ateitį atlaikė jaunystės audras. Žvelgiant iš šalies, jų gyvenimas atrodo gražus kaip paveiksliukas, bet kai mergaitės išvyksta iš namų, Džekas ir Elizabetė tyliai ima tolti vienas nuo kito. Džekui priėmus nuostabų naujo darbo pasiūlymą, Elizabetė atsisako savo norų ir nutaria keliauti paskui vyrą.

Jos gyvenimą aukštyn kojomis apverčia tėvo mirtis. Sielvartaudama, pasijutusi labai vieniša, moteris grįžta į nuošalų namelį prie vandenyno, kur permąsto savo ir tėvų gyvenimo nuotrupas. Nusivylusi ji priima bauginantį sprendimą rizikuoti viskuo ir siekti antros progos tapti tokia, kokia nori būti.

Sklidinas emocijų, atskleidžiantis paprastą kasdienių stebuklų džiaugsmą, romanas „Tolimi krantai“ primena apie brangiausias gyvenimo dovanas — bičiulius ir šeimą, vaikus ir mylimuosius, stiprybę bandant keistis ir drąsą atleisti; ir visa tai kuo sklandžiausiai perteikia lengva Kristin Hannah plunksna.

apaugusiais vijokliais laiptais lipa mergina

Karen White

Po lietaus

Kai fotografė Suzana Peris, pastūmėta vidinės nuojautos, netikėtai išlipa iš autobuso nežinomoje vietovėje, ji supranta rizikuojanti. Rizikuojanti prarasti viską, kas jai brangu, ką tiek laiko kūrė ir saugojo. Moteris įsitikinusi – ji čia neužsibus, apsistos trumpam, bandydama pasislėpti nuo ją besivejančių praeities šešėlių.

Tačiau Voltono – miestelio, kuriame visi pažįsta vieni kitus – gyventojai, regis, deda visas pastangas, kad Suzana pasijaustų lyg namuose, ir fotografei tampa vis sunkiau atsispirti darnios bendruomenės ir mero Džo Volnerio, vieno auginančio šešis nuostabius vaikus, žavesiui. Deja, Suzana negali sau leisti pasilikti, net jei pagaliau rado vietą, kurioje jaučiasi sava. Nes kai kas jos ieško – tas, kuris nesustos, kol nebus sugriautas jaunos moters gyvenimas…

„Po lietaus“ – romantiškas, paslaptimis apgaubtas pasakojimas, primenantis, kad kiekviena kelionė, net ir pati sunkiausia, galiausiai parveda namo. Juk gyvenimas be lietaus – lyg saulė be šešėlio.

mergina eina pajūriu

Elin Hilderbrand

Auksinė mergaitė

Kai nuostabią birželio dieną Viviana Hauv, trylikos romanų autorė ir trijų vaikų mama, mirtinai partrenkiama automobilio, jai suteikiama galimybė visą vasarą iš Anapus stebėti savo vaikų gyvenimą. Vivi taip pat gauna tris galimybes pakeisti Žemėje likusių žmonių likimus. Vyriausiajai dukrai Vilai po trijų persileidimų vėl laukiantis, viduriniajai Karson skęstant vakarėlių, alkoholio ir narkotikų liūne, jaunėliui Leo slepiant jo sielą žeidžiančią paslaptį, Viviana turės gerai apgalvoti, kaip naudingiausiai išnaudoti šias tris galimybes.

Nors tragiško įvykio kaltininkas vis nerandamas, Vivi, stebėdama įvykius Žemėje, labiausiai jaudinasi dėl netrukus išeisiančios savo paskutinės knygos „Auksinė mergaitė“. Joje aprašyta autorės jaunystės paslaptis visiems laikams gali suteršti šviesų Vivian atminimą ir sugriauti jos šeimos gyvenimą. Kam Vivi panaudos jai skirtas tris galimybes ir ar išaiškės rašytojos taip ilgai saugota paslaptis bei jos mirties kaltininkas?

„Auksinė mergaitė“ – įtraukiantis ir jaudinantis priminimas, kad žmonės, kuriuos iš tiesų mylime, mūsų niekada nepalieka.

mergina skaito knygą

Šarlotė Brontė

Vijetė

Trečiasis „Džeinės Eir“ autorės Šarlotės Brontės romanas „Vijetė“ pirmą kartą buvo išleistas 1853-iaisiais – likus porai metų iki autorės mirties. Įpindama asmeninio gyvenimo detalių, Š. Brontė pasakoja Viktorijos epochos moters Liusės Snou istoriją. Po šeimą ištikusios tragedijos mergina palieka gimtąją Angliją ir iškeliauja į žemyninę Europą. Apsistojusi nedideliame Vijetės miestelyje, ji įsidarbina mergaičių pensione anglų kalbos mokytoja. Narsiai kovodama su likimo jai siunčiamais iššūkiais, Liusė savo talentu, užsispyrimu ir atsidavimu pamažu išsikovoja pripažinimą, pagarbą ir atranda savo vietą po saule.

baltu audeklu uždengtas daiktas kambaryje

Louise Erdrich

Nuosprendis

Už savo nusikaltimą – kartu pasibaisėtiną ir absurdišką – Tukė gauna ne mažiau šokiruojantį nuosprendį. Atlikdama bausmę išsigelbėjimą ji randa knygose ir išėjusi į laisvę įsidarbina viename Mineapolio knygyne. Jis mažytis, bet sukaupęs didžiulę energiją – dėl itin ekscentriškų ir kartu šiltų, knygomis gyvenančių darbuotojų, taip pat dėl vienas už kitą keistesnių klientų. Viena iš jų – Flora, baltoji, kuri ne tik kaip įmanydama bando įrodyti savo indėnišką kilmę, bet ir gyvena taip, lyg išties būtų Amerikos čiabuvių palikuonė. Staiga mirusi Flora ima vaidentis knygyne – iš pradžių Tukei, o paskui ir jos kolegoms. Dėl nenuilstamų, net įkyrių, kad ir gerais ketinimais grįstų, Floros mėginimų įsipaišyti į indėnų bendruomenę šis jos pomirtinis apsireiškimas beveik nestebina, tačiau vis tiek neramina. Todėl Tukė pasiryžta išsiaiškinti, kas verčia šią moterį klaidžioti tarp knygyno lentynų net po mirties.

„Nuosprendis“ – tai romantikos nestokojanti knyga apie ypatingus paprastus gyvenimus, mėgavimąsi kasdienybe, meilę knygoms ir kalbai, šeimą, kurią susikuriame iš sutiktų žmonių, tačiau ji taip pat ryžtingai politiška, kaip būdinga Louise Erdrich kūrybai, ir paliečianti aktualius įvykius.

karo nusiaubtas miestas

Allison Pataki. Owen Pataki

Kur krenta šviesa

Bestselerio „Imperatorienė Sisi“ autorė Allison Pataki ir jos brolis, buvęs kariškis, scenaristas ir kino režisierius, Owenas Pataki, sukūrė didingą ir įtraukiantį romaną „Kur krenta šviesa“ apie drąsą, pasiaukojimą, meilę ir išdavystę Prancūzijos revoliucijos laikais.

Praėjus trejiems metams po Bastilijos šturmo Paryžiaus gatvės gyvena revoliucinėmis nuotaikomis. Prancūzijos gyventojai alsuoja laisvės, lygybės ir brolybės idealais, o tuo pat metu negailestingi giljotinos ašmenys retina kilmingųjų gretas, ant krauju paplūdusio ešafoto brandindami naujos prancūzų nacijos užuomazgas.

Jaunas teisininkas Žanas Liukas Sen Kleras siekia prisidėti prie naujos valstybės kūrimo. Nukirsdinto didiko sūnus Andrė Valjeras, atsisakęs titulų, prisijungia prie Prancūzijos kariuomenės, kad apgintų šalį nuo priešų. Jauna aristokratė našlė Sofi de Vansen mėgina išsivaduoti iš įtakingo bei klastingo dėdės žabangų ir išsikovoti asmeninę laisvę. Visi jie susitinka permainų apimtame Paryžiuje ir netrukus pastebi, kad vilties ir laisvės idealus vis sparčiau pasiglemžia naikinimo ir keršto banga, o teisingumo vykdymas virsta kruvinu susidorojimu su nekaltais piliečiais. Žanas Liukas, Andrė ir Sofi pradeda abejoti revoliucijos idealais. Ar gali būti, kad laisvė ir lygybė tėra skambūs žodžiai, o jų pačių ir visos tautos išlikimui gresia mirtinas pavojus?

Įtampos kupiname romane išgalvoti personažai persipina su realiomis istorinėmis asmenybėmis, veiksmas vyksta prabangių rūmų menėse, paraku pradvisusiuose ir krauju aplaistytuose mūšių laukuose bei tamsiausiuose Paryžiaus gatvelių užkaboriuose. Ryškiomis detalėmis ir vaizdais prisodrintame kūrinyje autoriai kuria nepagražintą Prancūzijos piliečių kovos už idealus, o iš tiesų – už savo išlikimą istoriją.

danguje skrenda lėktuvas

Maggie Shipstead

Didysis ratas

„Didysis ratas“ – įstabus romanas apie bebaimę lakūnę, pasiryžusią bet kokia kaina siekti savo svajonės vos užgimusiame aviacijos pasaulyje. Epinio užmojo kūrinys, kurio veiksmas rutuliojasi Sausojo įstatymo ir Antrojo pasaulinio karo įvykių fone bei šiuolaikiniame Holivude, kur aktorė imasi gyvenimą pakeisiančio vaidmens.

1914 m. iš skęstančio laivo išgelbėti dvyniai Mariana ir Džeimis Greivsai paliekami neatsakingo dėdės globai. Apsupti laukinės Montanos gamtos jiedu auga niekieno nekontroliuojami. Vietoje nenustygstanti Mariana anksti pajunta trauką laisvei ir nuotykiams. Pamačius oro akrobatų Breifoglų atliekamą pramoginį skrydį, užsimezga jos visą gyvenimą truksiantis meilės romanas.

Energinga ir ryžtinga Mariana tetrokšta skraidyti. Būdama keturiolikos, meta mokyklą, sutinka turtingą ir pavojingą globėją, kuris parūpina jai lėktuvą ir apmoka pamokas. Deja, viskas turi savo kainą – šie santykiai persekios ją visą likusį gyvenimą, net jei tik dėl jų moteris galėjo įgyvendinti savo svajonę: apskristi Žemės rutulį nuo Šiaurės iki Pietų ašigalio.

Praėjus šimtmečiui, Hadlė Bakster gauna pagrindinį vaidmenį filme apie mįslingai dingusią pilotę. Pasibjaurėjusi Holivudo tuštybe, Hadlė trokšta išsivaduoti iš kultinio romantinio filmo sukurto įvaizdžio. Marianos personažas padeda jai jaudinančiai atsiskleisti. Taip susipina dviejų skirtingų laikmečių moterų likimai.

kariai mūšio lauke

Craig Whitlock

Afganistano dokumentai

„Afganistano dokumentai. Slaptoji karo istorija“ – geriausia 2021 m. „The Washington Post“ knyga.

„Afganistano dokumentai“ – tai aštrus tiriamasis pasakojimas, kuris visiems laikams pakeis požiūrį į ilgiausią karą Amerikos istorijoje. Ne kartą Pulitzerio premijai nominuotas „The Washington Post“ reporteris Craig Whitlock atskleidžia, kaip trys iš eilės JAV prezidentai ir jų kariuomenės vadai metai iš metų apgaudinėjo visuomenę.

Po 2001 m. rugsėjo 11-osios išpuolių JAV invazija į Afganistaną ir siekis nugalėti Al-Qaedą atrodė savaime suprantama misija. Iš pradžių amerikiečių karinės pajėgos kartu su sąjungininkais triuškino šią teroristinę grupuotę, privertė jos lyderius slapstytis ir nutraukė talibų valdymą Afganistane. Tačiau kodėl ši karinė kampanija taip užsitęsė ir kas iš tikrųjų vyko tuos dvidešimt metų svetimoje šalyje?

Siekdami maskuoti problemas, Vašingtono veikėjai dažnai švelnino blogas naujienas iš fronto, o kai kada jas iškreipdavo iki absurdiško lygio. George’o W. Busho, Baracko Obamos ir Donaldo Trumpo administracijos siuntė vis daugiau karių į Afganistaną ir nuolat kartojo, kad daro pažangą stabilizuodami padėtį Afganistane, nors puikiai žinojo, jog atsidūrė aklavietėje. JAV vyriausybės strategijos buvo nevykusios, nacijos kūrimo projektas patyrė milžinišką nesėkmę, o pastangos sustabdyti narkotikų gamybą ir korupciją Afganistane priminė kovą su vėjo malūnais.

putino veidas

John Sweeney

Žudikas Kremliuje

„Žudikas Kremliuje“ – tai intriguojantis, kvapą gniaužiantis pasakojimas apie Vladimiro Putino tironiją, nušviečiantis jo iškilimą nuo paprasto KGB šnipo iki vienvaldžio caro, jo grėsmingas ambicijas ir galiausiai įvykius, lėmusius Rusijos invaziją į Ukrainą.

Garsus žurnalistas ir karo reporteris Johnas Sweeney’is vedžioja skaitytojus po pačią Putino Rusijos širdį, Kremlių, po Čečėnijos masinių žudynių laukus ir naikinamus Ukrainos miestus.

Kad geriau suprastume ilgai trunkančio Putino karo mastą, autorius dalijasi savo trisdešimties metų reporterio darbo patirtimi, atskleidžia daugybę pasaulį sukrėtusių įvykių: nuo Maskvos surežisuotų daugiabučių sprogdinimų iki Rusijos kariuomenės žiaurumų Čečėnijoje, nuo Krymo aneksijos iki kruvinų mūšių prie Kyjivo.

Remdamasis įvairių liudininkų ir Putino persekiojamų žmonių pasakojimais, Johnas Sweeney’is parodo Ukrainos žmonių drąsą ir Kremliaus šeimininko žiaurumą, su kuriuo jis atsako į bet kokį pasipriešinimą, žudydamas ar ilgiems metams įkalindamas savo kritikus, bet kokiomis priemonėmis siekdamas savo imperialistinių tikslų.

pilkas fonas

Sebastian Fitzek

Mimika

„Mimika“ – Sebastiano Fitzeko puikus psichologinis trileris apie mimikos ekspertę, kuri patekusi į didžiulę bėdą nebegali tikėti pati savimi.

Kad „perskaitytų“ žmogų, jai pakanka menkiausio lūpų kampučio truktelėjimo ar nežymaus pokyčio vyzdžiuose. Hana Herbst yra Vokietijoje labiausiai patyrusi mimikos ekspertė, kurios specializacija — tyrinėti slaptus žmogaus kūno signalus. Dirbdama policijos patarėja, ji padėjo išaiškinti nemažai smurtinių nusikaltimų.

Tačiau kaip tik tada, kai Hanai pačiai tenka kovoti su atminties praradimo po operacijos pasekmėmis, ji susiduria su šiurpiausiu atveju savo karjeroje. Iki šiol visiškai nepriekaištingą gyvenimą gyvenusi moteris prisipažįsta žiauriai nužudžiusi savo šeimą. Gyvas liko tik jos mažasis sūnelis Paulas. Po prisipažinimo vaiko motinai pavyksta pabėgti iš kalėjimo. Ar ji ieško sūnaus, kad užbaigtų savąją „mirties misiją“?

Hana Herbst turi tik trumpą prisipažinimo vaizdo įrašą, kuris gali padėti nubausti motiną ir išgelbėti Paulą. Bet yra viena problema — žudikė įraše yra pati Hana!

Vienintelis kelias veda į pačias sielos gelmes..

ant uolos stovi žmogus

L.J. Ross

Pasienio žemės

Susitvarkęs su korumpuotais pareigūnais Nortumbrijos kriminalinių tyrimų skyriuje, detektyvas vyresnysis inspektorius Rajenas tikėjosi ramios vasaros. Tačiau kai atokiame kariuomenės poligone Nortumberlando nacionaliniame parke nušaunama jauna moteris, tirti nusikaltimo iškviečiamas Rajenas.

Tuo pat metu smurtiniai nusikaltimai vykdomi ir didelės istorinės svarbos objektuose šalies šiaurės rytuose. Nusikaltėlis palieka ant paviršių užpurkštą simbolį. Nukentėjusiųjų skaičius vis didėja, tad Rajenui ir jo komandai būtina išnarplioti už simbolio slypinčią paslaptį. Kol dar nevėlu…

Šiame įtempto siužeto L. J. Ross detektyviniame romane „Pasienio žemės“, kurio veiksmas vyksta nuostabaus grožio Nortumbrijos gamtoje, žmogžudystės ir paslaptys pagardinamos romantika ir geru humoro jausmu.

Paryžius naktį

J.D. Robb

Mirties šešėlyje

New York Times bestseleryje „Mirties šešėlyje“ eitenantė Eva Dalas įžengs į pavojingą ir šešėlių kupiną savo vyro praeitį.

Kol Vašingtono aikštės parke Eva apžiūri aukos kūną, jos vyras Rorkas smalsuolių minioje pastebi vyrą, kurį pažįsta nuo vaikystės Dublino gatvėse. Vyrą, kuris tvirtina esąs netikras jo brolis. Vyrą, kuris žudo už pinigus ir dega neapykanta Rorkui.

Leitenantė Dalas įtaria, kad aukos sutuoktinis, įžeistas žmonos neištikimybės ir trokštąs paveldėti jos turtus, galėjo sumokėti samdomam žudikui, kad atliktų juodą darbą. Rorkas ją perspėja, kad jei tas samdomas žudikas — Lorkanas Kobis, tuomet Evai derėtų pasisaugoti. Teisėsaugos įstaigos visame pasaulyje ilgus metus nesėkmingai persekioja šį šaltakraujį žudiką.

Eva visomis išgalėmis stengiasi apsaugoti Rorką. Rorkas visomis išgalėmis stengiasi apsaugoti Evą. Abu kartu pasiryžę sučiupti Kobį, net jei dėl to tektų atsidurti kitoje Atlanto pusėje…

Verified by MonsterInsights