Rudens naujienos Vaikų skaitykloje/rugsėjis

ant Gedimino pilies tupi vištytė, aplink skraido oro balionai

Marija Čepaitytė

Vilniaus vištytė

Gyveno kartą Vilniuje Senelis ir Senelė, turėjo jie smalsią baltą Vištytę, kuri išskrido iš namų į miesto gatves balto arklio ieškoti… Taip prasidėjo jos kelionė po legendomis apipintą Vilnių, kuriame sklando mūzos, trimituoja angelai, pildosi ant Stebuklo plytelės sugalvoti norai, o Vėjų Rožė, rodydama pasaulio kryptis, padeda nepaklysti paslapčių kupiname mieste.

Rašytojos Marijos Čepaitytės ir dailininkės Polinos Kucenko interaktyvus vadovas po Vilnių kviečia mažuosius smalsuolius kartu su tėveliais keliauti paskui Vištytę sostinės senamiesčio gatvėmis. Įspūdingos skulptūros ir sienų puošmenos, šimtmečius menančios gatvės ir skverai pasakoja savo istorijas ir kuria tikrą miesto pasaką.

meškiukas lubinų pievoje

Evelina Daciūtė

Lubinų labirintas

Didžiojoje girioje gyvena meškiai. Jiems, kaip ir vaikams, nutinka visko: jie susipyksta ir susitaiko, mokosi pažinti save ir kitus, dalintis ir draugauti, bijo ir įgauna drąsos, patys ar padedami kitų ieško išeities. Galbūt tai, kas vyksta tavo gyvenime, jau yra atsitikę meškiui? Gal ir tu bijai nakties bei tamsos, gal ir tau nutinka stebuklų, kuriais suaugusieji nė už ką nepatikėtų, galbūt jautiesi šiek tiek kitoks ir tau truputį dėl to neramu? Žinok, tu nesi vienas. Didžiojoje girioje tokių daug.

daugiaaukštis namas, šalia skrenda skėtis

Indrė Pavilonytė. Martynas Pavilonis

Miestas, kvepiantis lietumi

Debesis gauna užduotį palaistyti miestą. Deja, mieste jo niekas nelaukia ir vos jam pasirodžius bėga slėptis. Nepritapęs mieste debesis pasitraukia. Kas nutiks miestui, kuriame niekada nelyja? Ar miestiečiai pagaliau supras, kad lietus jiems reikalingas?

Lietaus gaiva dvelkianti istorija mažiems ir dideliems apie miesto ir gamtos draugystę ir jos svarbą.

kiaulė skrenda

Michael Morpurgo

Didžiojo klano ūkis

Nedelsk ir junkis prie linksmybių Didžiojo klano ūkyje!

„Kiaulės irgi gali skraidyti!“
Na ir karšta, tiesiog nepakenčiama. Išdykęs paršelis Kepaliukas svarsto – gal danguje vėsiau? Ims ir patikrins, bet pirma reikia išmokti skraidyti. Visi juokiasi iš paršelio, bet jis tikrai paskraidys… ir gaus gerą pamoką.

„Džiugio laisvadienis“
Aviganis Džiugis kasmet laukia vienos ypatingos dienos – laisvadienio, kai gali daryti, ką nori. O labiausiai už viską jis trokšta pričiupti mažus padarėlius, kurie slepiasi javuose. Kaip smagiai juos pavaikys! Bet Džiugio laukia tikras netikėtumas…

indėno kepurė danguje tarp debesų

Juozas Gaižauskas

Antarktidos indėnai

Kai gyvenimas byra į šipulius ir nebelieka vilties, kai skauda taip, kad nebeįmanoma ištverti, o tu privalai išgelbėti pasaulį… Bet jeigu esi tik mažas berniukas?

Susirūpinęs tėtis ir naktimis tyliai verkianti mama nepasakoja tau, kodėl vyresnioji sesutė nuolat būna ligoninėje. Senelio vienkiemyje pradeda lankytis keisti svečiai, dažniausiai jie sėdi prie stalo ir tyli. Kas vyksta? Vieną pavakarį berniukas išvysta į rūką nuvingiuojantį kelią ir iš jo išnyrantį paslaptingą svečią. Tikrų tikriausias, plunksnų karūna pasipuošęs indėnas prie vakarienės stalo paklaustas: iš kur atvyko, netikėtai atsako esąs Antarktidos pilietis. Ar tai senelio žaidimas? Gal indėnas tik gatvės artistas? O ir tėtis, išgirdęs istoriją, juokiasi iš senelio pokšto. Bet kodėl kambaryje besiblaškantis paukštis palieka dar vieną plunksną? Kiek jų reikia surinkti, kad atskleistum paslaptį?

„Antarktidos indėnai“ – knyga gydanti sužeistą viltį.

viešbutis ant uolos

Mel Hartman

Viešbutis ant uolos

Sveiki atvykę į stebuklingą ir paslaptingą viešbutį ant uolos, kuriame jūsų laukia ne vien tik smagios pramogos…

Hela visai nenorėjo vykti atostogauti su tėvais ir broliu, bet štai dabar sėdi ant galinės automobilio sėdynės ir niūriai mąsto, kokios nuobodžios bus dvi savaitės su šeima. Kelionę staiga sutrukdo smarki audra, tad jie nusprendžia naktį praleisti pakelės viešbutyje.

Viešbutyje ant uolos įstrigo ir daugiau audros užkluptų šeimų. Viskas atrodo normalu, kol pastatas staiga nepakyla nuo žemės į orą. O tada… visi tėvai kažkur pradingsta!

Vieni likę vaikai kartu bando įminti viešbučio paslaptį. Dėl to netrukus pakliūva į pavojingas situacijas ir susiduria su savo baimėmis, keliančiomis stingdančią paniką.

Ar tai bus baugiausias gyvenimo potyris, o gal pats šauniausias nuotykis?

vaikai fotografuojasi telefonu

Tomas Dirgėla

Domas ir Tomas. YouTube kanalo byla

Į Miestamiesčio miesto Miestiečių mokyklą atvažiuoja didžiausia iki tol čia apsilankiusi žvaigždė – visų mažų ir didelių mylima jutuberė Džėja! Mokyklos salė perpildyta, visi laukia Džėjos ant scenos, bet paaiškėja, kad Džėjos kanalas… nulaužtas!!!

Kas galėjo šitaip kiauliškai pasielgti? Ar tai koks pavydus vaikas, o gal blogo norintis suaugęs? Ar pavyks Džėjai susigrąžinti savo YouTube paskyrą?

Jeigu padės Domas, Tomas ir Upė, labai didelė tikimybė, kad pavyks!

Bet geriau paskaitykite patys ir susipažinkite su naujais kultinės detektyvų trijulės nuotykiais!

mergaitė žiūri į skrendančią pabaisą danguje

David Walliams

Didysis monstras

Manai, kad tavo mokykla pati blogiausia? Patikėk, ji – rojaus kampelis, palyginti su BAISIĄJA MOKYKLA, kur siunčiami mokytis labiausiai išdykę viso pasaulio vaikai. Šios mokyklos mokytojai kelia šiurpą, pietūs – šlykštaus skonio, o didžiausias košmaras laukia tų vaikų, kuriuos palieka po pamokų ir jie atsiduria pas gamtos mokslų mokytoją Dakturę. Pabėgti iš BAISIOSIOS MOKYKLOS nėra jokių galimybių. Bet ne šios mokyklos naujokei Pokštininkei. Ji mėgsta krėsti pokštus, pasakoti kvailus juokelius ir tiki, kad nieko nėra neįmanomo. Vos atvykusi į BAISIĄJĄ MOKYKLĄ Pokštininkė supranta, kad, be visų kitų baisybių, čia dedasi ir dar kažkas labai LABAI keisto. Ir ji pasiryžta žūtbūt viską išsiaiškinti!

Ar išdrįsi praverti BAISIOSIOS MOKYKLOS duris ir susitikti su… DIDŽIUOJU MONSTRU?!

mergaitė stovi su partizanais

Marius Marcinkevičius. Lina Itagaki

Mergaitė su šautuvu

Magdė turi lanką, kalakuto plunksną plaukuose ir net mustangą. Su tėčiu ji skaito knygas apie indėnus, pažįsta miško gyvūnų pėdas ir turi indėnišką vardą – Pėdsekė. Kadangi tėtis buvo skautų vadas, mergaitė žino, kaip slėpti pėdsakus, iš adatos pasigaminti kabliuką ir molyje kepti žuvį.

Pasaulyje siaučia Antrasis pasaulinis karas. Per Lietuvą, vilkdamas sunkias švinines kojas, pereina frontas. Vokiečiams pasitraukus, ateina rusai ir ima įvedinėti savo tvarką. Visus, kas nepalaiko naujojo režimo, tremia į Sibirą. Taip nutinka ir Magdės šeimai – tėtį, mamą ir sesę su broliu suvaro į sunkvežimį ir išveža. Mergaitės, saugiai tūnančios šuns būdoje, kareiviai neranda. Ji ne šiaip sau slepiasi, o atlieka tėčio pavestą slaptą užduotį.

Vieną likusią Magdę randa mokytojas. Jis, kaip ir daug kitų vyrų bei moterų, pasitraukė į mišką kovoti už Lietuvos laisvę. Mokytojas parsiveda mergaitę į girioje įrengtą bunkerį ir ji tampa tikra partizanų būrio nare.

Magdė vieną po kitos įveikia savo baimes, tėvų netekties skausmą ir namų ilgesį. Taip pat išmoksta išgyventi miške, pasirūpinti ne tik savimi, bet ir sužeistais draugais.

„Mergaitė su šautuvu“ yra grožinė knyga, tad ne viskas čia tikra, bet pasakojimas parašytas remiantis tų laikų liudininkų ir laisvės kovotojų prisiminimais, istorine medžiaga bei buvusios partizanų ryšininkės papasakota istorija apie mergaitę, kurį laiką su partizanais gyvenusią bunkeryje.

berniukas tamsiame miške

Blue Jeans

Stovykla

Dešimt perspektyvių šalies jaunuolių iki dvidešimt trejų metų pakviečiami dalyvauti ypatingoje stovykloje Pirėnų kalnuose. Stovyklos sumanytojas Fernandas Godojus, vienas turtingiausių Ispanijos žmonių, ieško įpėdinio, kuris padėtų sukurti jo kompanijai šiuolaikiškesnį įvaizdį. Prizas atiteks tik vienam.

Pretendentų sąrašas spalvingas: bestselerio jaunimui autorė, popmuzikos atlikėjas, talentingas sportininkas, garsi aktorė, įžvalgus kriminologijos studentas, savo prekės ženklą sukūrusi influencerė, dar viena tiesiog drąsi influencerė, mobiliosios programėlės kūrėja, vienas žymiausių Ispanijos geimerių ir vaikinas, skleidžiantis Dievo žodį.

Grupelė jaunuolių be telefonų ir jokio ryšio su išoriniu pasauliu gyvena gamtos apsuptyje ir semiasi neįkainojamų žinių garsių veikėjų paskaitose. Viskas klostosi kaip suplanuota, bet vos po savaitės dingsta stovyklos vadovai, o vienas dalyvių miršta keistomis aplinkybėmis. Ir tai tik mirtinai pavojingų įvykių pradžia… Nieko nebebus kaip anksčiau.

„Stovykla“ – intrigų ir veiksmo kupinas trileris, skaitytoją nuvesiantis jaudinančiais, klaidžiais ir tamsiais keliais.

kovotojai su kardais

Tonke Dragt

Laiškas karaliui

Tijuris – beveik riteris. Nuo įšventinimo į riterius jį skiria tik viena naktis. Jis turi ją praleisti atsiskyręs tyloje. Tada suskamba pagalbos šauksmas. Jei Tijuris atsakys, netaps riteriu. Bet kalbama apie gyvenimą ir mirtį… Tijuris atidaro duris. Naktinis lankytojas jam pateikia prašymą, kuris pakeis jo gyvenimą. Tijuris turi nugabenti laišką karaliui kitoje kalnų pusėje – laišką, nulemsiantį karalystės likimą. Tijuriui teks palikti viską: namus ir svajones – dėl užduoties, galbūt kainuosiančios jam gyvybę.

Verified by MonsterInsights