„Metai su knyga“: susitikimas su paauglių skaitymo edukatore ir rašytoja Rebeka Una

Šiandien Molėtų raj. sav. viešojoje bibliotekoje lankėsi projekto „Metai su knyga“ paauglių skaitymo edukatorė, rašytoja, ir pedagogė Rebeka Una. Knygos paaugliams „Atjunk“ autorė papasakojo, kokį ateities pasaulį atrandame paaugliams skirtoje knygoje: sterilus, be ligų, be jausmų ir pojūčių, virtualioje sistemoje egzistuojantis pasaulis. Šiame pasaulyje lavinamas protas, o gyvas bendravimas ir bet kokia fizinė veikla yra laikoma laiko švaistymu. Ar toks ateities pasaulis yra tobulas?

Rašytojos distopinė knyga „Atjunk“ tapo leidyklos „Alma littera“ 2014 m. pirmą kartą Lietuvoje skelbto Paauglių ir jaunimo literatūros konkurso laimėtoja, o 2015 m. buvo išrinkta metų knyga paaugliams. Rebekos Unos kūryboje akcentuojamos vaikams ir paaugliams aktualios temos: savęs ieškojimas, socialinė atskirtis, tarpusavio santykiai ir bendravimas ir kartų konfliktai.

Autorės edukacija „Paauglys kaip kūrėjas ir burtininkas ateities ir dabarties pasaulyje“ kvietė paauglius pasitelkti savo fantaziją ir sukurti ateities pasaulį. Kaip ateityje atrodys ateities kambarys? Kaip atrodys ir veiks technologijos? Kokia bus paauglio dienotvarkė? Kaip bendrausime tarpusavyje, su tėvais ir draugais? Ar visas gyvenimas vyks internete? Žaidimo būdu, komandose, progimnazijos mokiniai galvojo, bendravo ir kūrė mūsų ateities pasaulį.

Kiekviena komanda pristatė savo ateities pasaulio viziją: ateities kambarį, dienotvarkę, technologijas, bendravimą.

Nuo šiandien, vaikų skaitykloje (II a.) galite pasižvalgyti po Rebekos Unos literatūros parodą, kurioje rasite susitikimo metu pristatytą knygą „Atjunk“. Taip pat „Gyvažmogis“, „Šeštadienį, aštuntą valandą“ ir kitas įdomias, paaugliams skirtas knygas (kurias, beje, tikrai gali perskaityti ir distopinėmis knygomis besižavintys suaugusieji).

Projektą „Metai su knyga“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights