Rudens naujienos Vaikų skaitykloje/spalis

du berniukus miške vejasi vyras su lazda

Saulius Žukas

Du broliai. Nuotykis miške

Nenuoramos broliai Tedas ir Vincas kviečia skaitytojus kartu patirti nuotykių tamsiame miške. Čia sutiksime kalbančią gegutę, kiek išsigandusį drąsuolį kiškį ir net vidury miškų, namelyje su meduoliniu stogu, gyvenančią raganą! Taip pat sužinosime, kad už gerus darbus laukia atlygis – kartais labai netikėtas ar net stebuklingas!

„Du broliai“– tai knygelių serija, skatinanti ne tik pažinti aplinkinį gyvenimą, pasinerti į pasakų ir gamtos pasaulį, nuklysti į praeitį ir ateitį, bet ir padėti vaikams mokytis skaityti ir suprasti tekstą.

vaikas skrenda ant svajonių paukštės

Selemonas Paltanavičius

Tadukas, Tadas ir svajonių paukštė

„Ten mėlynoji paukštė! Ji yra, bet jos nematai. Aš sapnavau tokią paukštę. Ji suplasnojo, ištrūko man iš rankų, paskui apsuko ratą virš Lebiodkos ir pradingo. Bet aš ją surasiu!

– Tikrai?

– Tikrai! Tegul net visą gyvenimą ieškosiu, bet rasiu.“

Taip tarė mažasis Tadas, susižavėjęs paukščiais ir nuolat stebinčiu gamtos pasauliu. Ar jam pavyks? Ar dar rūpės sena svajonė, kai iš Taduko virs suaugusiu vyru, kurį šiandien pažįstame kaip vieną iškiliausių Lietuvos gamtininkų – Tadą Ivanauską?

Jaukus garsaus vaikų rašytojo gamtininko Selemono Paltanavičiaus pasakojimas nukels į XIX a. pabaigą bei XX a. ir supažindins su Tadu Ivanausku. Tai puikus pažintinis pasakojimas ne tik vaikams, bet ir visai šeimai, ieškančiai turiningo laisvalaikio su įtraukiančia ir kupina įdomių žinių apie Lietuvos istoriją knyga.

pirmykščiai žmonės su lazdomis vaikosi laukinius žvėris

Lan Cook

24 valandos akmens amžiuje

Seniai seniai, kai už kiekvienos olos tykodavo urviniai liūtai, o per slėnius bandomis traukdavo gauruotieji mamutai, gyveno mūsų išradingi ir ištvermingi protėviai – akmens amžiaus žmonės.

Pasiraitok rankoves ir kartu su Aure leiskis 18 000 metų atgalios – į kvapą gniaužiančią kelionę po akmens amžių! Per nuotykių kupiną dieną sužinosi, kaip žmonės įkurdavo ugnį, kaip gamindavo įrankius ir ginklus, kaip gindavosi nuo pavojingų žvėrių ar prasimanydavo maisto, ir daugybę kitų įdomių ir stulbinamų dalykų.

pasakų personažai: gaidelis, pupa, ponas

Skiemenuotos pasakos

Penktoje paveikslėlių knygelių serijos SKIE-ME-NUO-TOS PA-SA-KOS dalyje „Skiemenuotos pasakos 5. Kaip gaidelis pono dvarą griovė. Šiaudas žarija ir pupa“ rasite dvi pasakas:

„Kaip gaidelis pono dvarą griovė“, tai gerai žinoma lietuvių liaudies pasaka apie tai, kad net būdamas mažas gali pasipriešinti blogiui ir neteisybei.

„Šiaudas žarija ir pupa“ – istorija, paremta Brolių Grimų pasakos motyvais, paaiškina daiktų kilmę: kodėl pupa turi dvi dalis, tarsi siūle susiūtas?

šviečiantis marmis

Indrė Pavilonytė, Martynas Pavilonis

Marmiai. Didelė baimė

Nauja naktinėtojų marmių istorija, padedanti suprasti, kad baimių turime visi, ir kad jas galime įveikti, ypač kai draugai yra šalia.

Marmiai tamsos nebijo. Tamsa ir naktimi jie mėgausi, ir tik nusileidus saulei Martvudo girioje pradeda virti smagus marmiškas gyvenimas.

Bet baimių – didesnių ar mažesnių – turi visi. Taip pat ir marmiai. Tarkim, Blizgianosis siaubingai bijo… saulės! Jis niekad nėra matęs dienos, nes vien mintis apie šiltą saulės spindulį ant skruosto jam kelia šiurpą. Sakysit, keista baimė?

Kodėl Blizgianosis bijo saulės? Ar pavyks tą baimę suvaldyti? Kokių dar baimių turi marmiai ir kaip jas įveikia?

drambliukas sėdi prie stalo ir skaito knygą

Luca Tortolini

Kas yra mokykla?

Paveikslėlių knygoje „Kas yra mokykla?“ apie mokyklos svarbą ir grožį kalbama apie tai, kaip, būdami labai skirtingi, galime susidraugauti ir rasti bendrų tikslų. Mažieji skaitytojai skatinami svajoti, kurti ir dalintis ne tik tuo, ką turime, bet ir tuo, ką matome ir jaučiame. Juk mokytis – tai įgauti naujų žinių bei drauge rasti būdų, kaip viską pamatyti naujai ir padaryti pasaulį dar gražesnį.

Knygos autorius Luca Tortolini – italų rašytojas, scenaristas ir mokytojas. Šis kūrinys gimė iš patirties ugdant vaikus bei meilės mokyklai. L. Tortolini už savo kūrybą Italijoje susilaukė apdovanojimų ir pripažinimo.

įdomios pasaulio vietos

Roberto Morgese

20 nepaprastų pasaulio stebuklų

Neįtikėtinos kelionės. 20 nepaprastų pasaulio stebuklų!

Leiskimės į fantastišką kelionę apžiūrėti daugiau nei 20 neįtikėtinų pasaulio stebuklų. Apie nepaprasto grožio statinius papasakos jų kūrėjai, prižiūrėtojai ir net gatvės padaužos.

Pradėsime nuo įspūdingo Atėnų akropolio ir didingos Cheopso piramidės, paskui suksime prie iki šiol nebaigtos statyti nuostabiosios Šv. Šeimynos katedros, o tada dirstelėsime ir į Kristaus Atpirkėjo statulą, Eifelio bokštą ir Laisvės statulą!

Ir tai tik pradžia! Mūsų laukia dar daug įdomybių. Ar pasiruošęs?

šuo ir katinas, o už jų didelė sniego gniūžtė

Timo Parvela

Miauksius, Viauksius ir pašėlęs sniego kamuolys

Artėjant Kalėdoms Viauksius nutarė nustebinti savo geriausią draugą Miauksių ir padarė jam įspūdingą advento kalendorių: sniego gniūžtės formos, nepaprastai sunkų, didžiulį ir turintį dvidešimt keturis langelius. Tai bent daug staigmenų staigmenėlių laukia Miauksiaus, kasdien, iki pat Kalėdų, atversiančio po vieną langelį!

Bet išsyk prasideda netikėtumai: nuostabusis advento kalendorius lyg koks pašėlęs kamuolys nurieda per kiemą, nusirita nuo kalno žemyn, it kėglius išdaužo kaimelio namelius ir nugrimzta ežero dugne.

Ojoj, kokia nelaimė! Kas dabar bus? Negi Kalėdos bus atšauktos? O gal draugai ras išeitį? Miauksius ir Viauksius turi labai skirtingų sumanymų, ką reikėtų daryti toliau…

„Miauksius, Viauksius ir pašėlęs sniego kamuolys“ – antroji Miauksiaus ir Viauksiaus nuotykių dalis. Tai nuotaikingi, kurioziškų nuotykių ir išdaigų kupini dvidešimt keturi pasakojimai apie draugystę, gerumą, klaidas, iš kurių pasimokome, ir tikrąją Kalėdų prasmę.

šeimos nuotrauka išlankstytame iš popieriaus laivelyje

Juhani Puttsepp

Delčia kaip aukso valtis

1944-aisiais, tada dar tik aštuonmetė, ji su tėvais, palikusi namus, nuo sovietų okupacijos bėgo į Švediją. Laivais į šią laisvą šalį plaukė daug estų, latvių, lyvių. Kelionė buvo pavojinga. Reikėjo saugotis bombų, patirti jūroje audras, pakeliui netekti draugų. Tai keblūs istorijos vingiai, kuriuos, pasak autoriaus, prisiminti sunku, bet būtina. Nuoširdus pasakojimas parodo, kaip svarbu net sunkiausiomis aplinkybėmis likti žmogumi, neprarasti jautrumo. Nes net ir grėsmingi įvykiai gali baigtis gerai. Visą šią istoriją dabar jau garbaus amžiaus Kėtė rengiasi papasakoti vaikams, padedama Trepsio, lydėjusio ją nuo vaikystės iki dabar per visus gyvenimo virsmus.

Knyga „Delčia kaip aukso valtis“ pelnė tris svarbiausius vaikų literatūros apdovanojimus: Estijos kultūros kapitalo fondo Metų knygos premiją, Estijos vaikų literatūros centro „Metų razinos“ titulą ir Virumos literatūros premiją. Pastaroji teikiama vertingiausiems Estijos istoriją atskleidžiantiems kūriniams.

mergina ir vaikinas neria į jūros dugną

Katrina Leno

Viskas iš karto

Teta Elena visada sakydavo, kad, norint geriau pažinti žmogų, reikia jį nusivesti į knygyną. Žmogaus elgesys prie knygų daug apie jį pasako.

Lotei nepatinka rizikuoti ir imtis naujų dalykų. Nuo pat mažens ji patiria nerimo priepuolius ir užuot šėlusi su kitais paaugliais mieliau renkasi saugų knygų prieglobstį. Tai lengva, juk jos mylima teta – garsi rašytoja, sukūrusi fantastišką seriją apie nemirtingus vaikus Alviną ir Margo. Lotė moka šias knygas mintinai. Teta tikrai išmanė šį tą apie rašymo magiją ir tai, kaip žodžiais pakeisti pasaulį.

Tetai Elenai mirus, baigiasi ir iki šiol gan ramus bei laimingas Lotės gyvenimas. Atsivėrus didžiulei tuštumai, jos pasaulyje atsiranda daug nežinios ir nesaugumo. Mergina ima jaustis, tarsi už kiekvieno kampo tūno mirtini pavojai, o gyvenimas gali baigtis bet kurią akimirką.

Tarsi nujausdama tai, teta Elena Lotei testamentu palieka savo dienoraščius ir pluoštą specialiai dukterėčiai prieš mirtį rašytų laiškų. Kiekviename – užduotys, kurias reikia atlikti. Kai kurios iš jų labai paprastos – nueiti į vakarėlį, suvalgyti keksiuką ar gerai išsiverkti. Tačiau kuo toliau, tuo jos darosi sudėtingesnės ir reikalaujančios vis daugiau drąsos ir rimtų sprendimų. Lotė priima vieną iššūkį po kito, kol galiausiai jai tenka stoti į akistatą su didžiausiomis savo baimėmis.

Ši knyga „Viskas iš karto“ – tai paslapčių pilnas nuotykis apie meilę knygoms ir gyvenimui bei įtraukiantis pasakojimas apie skaitymą, rašymą, draugystę, liūdesį bei tai, kaip rasti stiprybės žengti pirmyn.

mėnulis naktį, tolumoje žmogaus veidas

Antje Babendererde

Nematoma mėnulio pusė

Julijai penkiolika, ir jos gyvenimas verčiasi aukštyn kojomis. Netikėtai žuvus tėčiui, mergina jaučia, kad daugiau niekas nebebus kaip anksčiau. Julija kartu su mama keliauja į Nevadą aplankyti tėčio šeimos. Jie – šošonų genties indėnai. Merginai iki šiol neteko susipažinti su giminaičiais, jų papročiais ir gyvenimo būdu. Julija netgi nesijaučia iš tiesų laukiama…

Mergina buvo pasiruošusi patirti šiokį tokį kultūrinį šoką, bet nesitikėjo sužinoti tiek daug apie indėnus slegiančias problemas, kurias nutylėjo tėtis. Tačiau Julijai ima patikti Nevadoje. Po dykumos mėnuliu pamažu ima užgimti nauji jausmai…

apleistame miške stovi pavėsinė, ant jos tupi varna

Sandra J. Paul

Užmirštas sodas

Kodėl Varnų kaime vyksta tiek keistų, mįslingų ir paranormalių dalykų? Šis prikaustantis dėmesį ir netikėtų siužeto posūkių kupinas „Tamsos mokyklos“ ir „Apleisto namo“ tęsinys pateiks tamsų ir bauginantį atsakymą.

1621 metai.

Dvylikametės Koletės Zvart motina apkaltinama raganystėmis ir sudeginama ant laužo. Koletė prisiekia atkeršyti motiną pražudžiusiam pilies valdovui, tačiau proga taip ir nepasitaiko. Ją kartu su broliu Bertu globoti pasiima mįslingasis Maksimilianas.

Keistasis žmogus parsiveda vaikus į savo pilį. Ten Koletė su Bertu sužino, ką mama nuo jų slėpė visą gyvenimą ir kas iš tikrųjų yra juos priglobęs vyras. Koletė nori susigrąžinti savo mamą, bet tam ji turės pasitelkti juodąją magiją. Ar tam pasiryš? Pasekmės gali būti labai baugios…

O tada Koletė suranda seniai užmirštą sodą ir amžinojo gyvenimo šaltinį. Ar mergaitė išdrįs pasinaudoti šaltinio galia? Juk amžinas gyvenimas turi savo kainą, o ji nenori likti viena.

Trečiąją „Varnų kaimo“ serijos knygą galima skaityti ir kaip atskirą istoriją. O skaičiusiems pirmąsias dvi dalis bus tik dar įdomiau, nes „Užmirštamas sodas“ atskleidžia vienos iš herojų paslaptingą praeitį.

ant atverstos knygos auga medis

Ruta Sepetys

Jūs – tai istorija

The New York Times bestselerių autorė Ruta Sepetys garsėja kuriamais ryškiais veikėjais ir šiurpinančiais siužetais. Parašiusi penkis apdovanojimų pelniusius istorinius romanus ir praleidusi nesuskaičiuojamą daugybę valandų skrupulingiems tyrimams, ji gali patvirtinti, kad stipraus kūrinio paslaptis slypi jūsų gyvenimo patirtyje.

„Jūs – tai istorija. Patarimai, kaip kurti pasitelkiant atsiminimus“ – vertinga patarimų knyga rašytojo karjeros siekiantiems žmonėms, drąsinanti pažvelgti į savo vidų ir iš giliai iškasti atsiminimus, atrasti juose autentiškus balsus ir įtikinamas detales, laukiančias, kol bus perkeltos ant popieriaus lapo. Meistriškai įausdama į kūrinį juokingas ir nuoširdžias savo gyvenimo istorijas, iliustruojančias rašymo meno aspektus (siužetą, veikėjų kūrimą, dialogą ir kt.), Ruta Sepetys įkvepia skaitytojus ir pateikia pluoštą rašymo bei tiriamojo darbo užduočių.

Knyga  „Jūs – tai istorija. Patarimai, kaip kurti pasitelkiant atsiminimus“ skirta kuriančiam jaunimui nuo 14 metų ir suaugusiesiems.

mergaitė su lagaminu eina už spygliuotos vielos

John Boyne

Kai subyrėjo pasaulis

Airių rašytojo Johno Boyne’o tarptautinio bestselerio „Berniukas dryžuota pižama“ tęsinys „Kai subyrėjo pasaulis“ – įtaigus ir paveikus pasakojimas apie nacių karininko dukterį, kadaise tapusią siaubingų įvykių liudininke. Visą gyvenimą nešusi kaltę, ji klausia, ar sulaukus garbaus amžiaus dar įmanoma ką nors pakeisti?

Devyniasdešimtmetį perkopusi Gretel Fernsbi gyvena tykų ir patogų gyvenimą prestižiniame Londono rajone. Būdama paauglė, su mama ištrūko iš nacių valdomos Vokietijos, prisiglaudė Prancūzijoje, vėliau genama kaltės bėgo į Australiją, bet pasprukusi ir iš ten galiausiai apsistojo Didžiojoje Britanijoje. Apie savo praeitį moteris nekalba – o ypač nelinkusi minėti, kad jos tėvas buvo liūdniausiai pagarsėjusios koncentracijos stovyklos viršininkas.

Gretel gyvenimas gal ir būtų tekėjęs ramia vaga, jei ne nauji kaimynai – šeima su vaiku, atsikraustę į apatinį butą. Ir nors devynmetis Henris jai daug kuo primena žuvusį broliuką, moteris su juo susidraugauja. Persekiojama praeities vaiduoklių, Gretel turi rinktis – ar išlaikyti viską po senovei, ar imtis žygdarbių, kurie neatpažįstamai pakeis ją pačią.

Anksčiau neigusi savo bendradarbiavimą nusikaltimuose žmoniškumui, dabar Gretel gauna progą atsigręžti į giliai užgniaužtą kaltę, savigraužą ir atgailą. Tik ar ji ryšis išgelbėti berniuką – juk dėl to tektų atskleisti visą gyvenimą kruopščiai net nuo savęs pačios saugotas paslaptis. Ar antrąsyk atsidūrusi lemiamoje kryžkelėje, Gretel išdrįs pasukti kitu keliu, kad ir kiek jai tai kainuotų?

moters kūnas, apraizgytas medžių šakomis

Lauries Halse Anderson

Kalbėk

„Norisi tik miego ir nieko daugiau. Gera būtų nugrimzti į komą. Arba prarasti atmintį. Bet kas, kad tik išsivaduočiau nuo viso šito, nuo tų minčių, nuo šnabždesių galvoje.“

Nuo pat pirmosios akimirkos Meriveterio vidurinėje mokykloje Melinda Sordino suvokia, kaip bus sunku. Dabar ji – Atstumtoji. Buvusios draugės nebenori su ja kalbėtis, o nauji bendramoksliai žiūri kreivai, nes tai ji sužlugdė paskutinį vasaros vakarėlį – niekam nieko nepaaiškinusi iškvietė policiją.

Atstumta draugų ir neįstengdama prisipažinti, kad patyrė seksualinę prievartą, Melinda nuo visų atsitveria tylos siena. Vien tik dailės pamokos jai teikia taip reikalingą paguodą. Tačiau kankinantys prisiminimai niekur neišnyksta ir slegia vis labiau, kol pagaliau ji prabyla…

miestas naktį

Timo Parvela. Pasi Pitkanen

Šešėliai, 1 knyga. Žvangesys

Trylikametis Peteris apimtas nevilties – geriausia ir vienintelė jo draugė sunkiai serga. Nematydamas kitos išeities, jis prekybos centre pašnibžda norą Kalėdų Seneliui į ausį. Jo noras bus išpildytas – Sara pasveiks, bet Peteris už tai turi atiduoti savo šešėlį. Nedidelė kaina, ar ne?..

Tačiau netrukus Peteris supranta, kad atidavė daugiau, nei galėjo įsivaizduoti. O sužinojus labiausiai saugomą paslaptį pasaulyje pasidaro šiurpiai akivaizdu, kad Kalėdos niekada nebebus kaip anksčiau. Dabar Peteris pasiryžęs viskam, kad tik atgautų tai, ką prarado.

Naujoje tarptautinio pripažinimo sulaukusių kūrėjų Timo Parvelos ir Pasio Pitkäneno knygų serijoje susitinka Tolkienas ir Nesbø. Pamirškite džiaugsmingas Kalėdas, šis mistiškas ir grėsmingas trileris per sniegą ir ledą nuves iki Aurorijos šalies Šiaurėje, kur atsivers dar daugiau tamsių paslapčių.

raudonai nušviestas dangus, tolumoje stovi namas

Timo Parvela. Pasi Pitkanen

Šešėliai, 2 knyga. Aurorija

Aurorijoje, Kalėdų Senelio šalyje, Peteris ir Sara išvysta… žiaurią Kalėdų tikrovę, visai neprimenančią pasakų apie jaukius mažus namelius, visur blyksinčias švieseles, skambantį juoką ir džiaugsmingą nuotaiką. Kadaise tokios taikios gentys – elfai, požeminiai, troliai ir goblinai – dabar atvirai konfliktuoja. Kalėdų Senelis pradingo, o pavojingas, valdžios ištroškęs padaras Krampas užėmė jo vietą. Krampo ketinimai niūrūs ir grėsmingi, jie kelia pavojų ir Aurorijai, ir mūsų pasauliui.

Kuo gali pasikliauti šalyje, kurioje visi vieni kitus įtarinėja? Ir kokias paslaptis atskleis senas Kalėdų Senelio dienoraštis?

Antroji garsių suomių kūrėjų Timo Parvelos ir Pasio Pitkäneno trilerio dalis „Šešėliai. Aurorija“ (pirmoji – „Šešėliai. Žvangesys“) nuves skaitytoją į Kalėdų šalies gilumą, kur dabar karaliauja šešėliais mintanti tamsa.

Verified by MonsterInsights