Susitikimas su rašytojų rezidencijos „Parašyta Molėtų krašte“ programos dalyviais

Spalio 27 d. įvyko rašytojų rezidencijos programos „Parašyta Molėtų krašte“ visų trijų metų rezidencijų rašytojų susitikimas. Nors visi rezidencijų dalyviai atvykti negalėjo, džiaugiamės šiandien vėl sutikę savo mylimus rezidentus Vlada Braziūną, Juozapą Blažiūną, Rugilę Audenienę, Simoną Bernotą, Svitlaną Kostrykiną, Rūtą Suchodolskytę ir Živilę Kropaitę-Basiulę.

Vieni kūrybai atvėrė duris rezidencijų metu, kiti kūrė praėjus kūrybinėms atostogoms Molėtų krašte. Kaip vienas rezidencijų dalyvis teigė, liekamieji reiškiniai po rašytojų rezidencijos atsiliepė kūryboje. Atvykę rašytojų rezidencijų dalyviai pasidalino įspūdžiais kaip atrado rašytojų rezidencijų programą, apie pirmąjį kartą ir jausmą Molėtuose, atsiminimais apie Molėtų krašte vykusias rezidencijas.

Mintimis apie pirmą apsilankymą Molėtuose pasidalino Vladas Braziūnas – Molėtuose jis pasijuto kaip savas. Čia nepažįstami žmonės sveikinasi vieni su kitais, šypsosi vieni kitiems – tai V. Braziūnui pasijuto taip sava ir artima. Molėtų krašte Vladui gimė ne vienas eilėraštis, kuriais Vladas Braziūnas mielai pasidalino su atėjusiais skaitytojais.

Rugilė Audenienė dalijosi atsiminimais apie pirmąją naktį Molėtuose – sodyboje apsistojusiai rašytojai pačią pirmą naktį teko praleisti vienai. Audra, lakstančios kiaunės ir baubiančios stirnos, traškantis židinys. Buvimas arčiau gamtos ir baisu ir gera, ir artima, ir svetima, tačiau juk su savimi mes pabūname taip retai, o tai gali įkvėpti.

Simonas Bernotas pasidalino būtent rašytojų rezidencijoje, Molėtuose, gimusiais eilėraščiais. Vienas jų apie sodyboje, kur gyveno kartu su Rugile, netikėtai dingusią elektrą. Taip ir gimė eilėraštis: „Dingo elektra“. Rašytojai rezidencijų metu ne tik kūrė ir dalinosi kūryba, bet ir dalyvavo susitikimuose su skaitytojais. Simonui ir Rugilei teko proga nuvykti į gimnaziją pravesti pamoką apie Kamiu egzistencializmą. Nuo to laiko, Simonas juokiasi, suprato, koks sunkus yra mokytojo darbas.

Rašytojų rezidencijos dalyvė iš Ukrainos Svitlana Kostrykina, kuri jau pusantrų metų gyvena Lietuvoje, pasakojo kad šiandien sugrįžti į Molėtus jai buvo tarsi magija ir kino filmas. Molėtai Svitlanai – magiška vieta. Visa patirtis rašytojų rezidencijoje Svitlanai buvo tarsi gyvenimas dvejose realybėse: viename kambaryje skaitė apie skausmą, mirtis ir tragiškus likimus gimtojoje karo siaubiamoje Ukrainoje, kitame kambaryje su kitais rašytojais dalinosi kūryba, idėjomis, mezgė jaukius pokalbius. Būdama Molėtuose parašė keletą lietuviškų haiku, kuriais ir pasidalino susitikime su rašytojais ir skaitytojais.

Susitikimo metu Rūta Suchodolskytė pasidalino Girsteitiškyje parašytu eilėraščiu. Rašytoja džiaugėsi rašytojų rezidencijos suteiktu įkvėpimu kurti, su bendrakeleiviais-rašytojais apsikeistomis istorijomis, mintimis ir įkvėpimais. Ypatingai Rūta vertina užsimezgusias draugystes su kitais rašytojais, kurios iki šiol gyvuoja.

Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius Juozapas Blažiūnas dvejose rašytojų rezidencijose dalyvavo kaip kuratorius. Juokėsi, kad rašytojų rezidencijose jam teko ne rašyti, o „prižiūrėti“ rašytojus. Su jais užsimegzdavo įvairūs pokalbiai, vakarais dalinosi istorijomis, o visos patirtos rezidencijos jam atnešė nepakeičiamų, vertingų pažinčių ir patirčių. 

Šią nepaprastai jaukią rašytojų susitikimo dieną kuravo Živilė Kropaitė-Basiulė. Žurnalistė, dalyvavusi vienoje iš rašytojų rezidencijų, taip pat ieškojo įkvėpimo Molėtų rezidencijoje savo knygai „Geriausia močiutė pasaulyje“. Viena ištrauka, kurią parašė būdama rašytojų rezidencijoje, Molėtų krašte, Živilė pasidalino su susirinkusiais skaitytojais.  

Atvykusius rašytojų rezidencijos dalyvius pasveikino ir Molėtų rajono vicemerė Vaida Saugūnienė. Po jaukaus pokalbio su rašytojais bibliotekoje ir karštos kavos puodelio, Anželika Laužikienė pravedė ekskursiją po, išnaršytus, bet galbūt iki galo nepažintus, Molėtus. Atsisveikinome ir tikimės dar ne kartą pasimatyti.

Dėkojame atvykusiems rašytojų rezidencijų dalyviams ir susirinkusiems skaitytojams.

Nuotraukos Algimanto Pečiukaičio.

Programą „Parašyta Molėtų krašte“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights