Jean Baudrillard. Simuliakrai ir simuliacija

Jeano Baudrillardo (1929-2007) interesų temas reprezentuoja tokios raktinės sąvokos, kaip virtualybė, simuliacija, kiber-erdvė, hiperrealybė, globalizacija ir pan. Apskritai, Baudrillardo poziciją medijų atžvilgiu galima nusakyti kaip radikaliai kritinę. Pasak filosofo,  medijų atvaizdai tapo realesni už tikrovę, todėl laisvė tapo vien tik iliuzija. Oficialiai skelbiamos vertybės tapo modeliais, simuliacijomis, maskuojančiomis kitus veiklos motyvus. Šiandien demokratija tik parodijuoja galią. Iš esmės, Baudrillardas aptaria modernios visuomenės simbolinę sistemą. Filosofo mąstymą lemia ženklų sistema, kurioje teiginiai vis labiau tolsta nuo tiesos, o tai daro įmanoma vartotojo suvedžiojimą. Tuo būdu randasi tikrovės permanantinės simuliacijos erdvė, kuri galiausia virsta hiperrealybe, kurioje išnyksta viskas, kas gali būti užčiuopta, bet koks referencialumas.

Virtuali filosofijos skaitykla kviečia kartu paskaityti ir padiskutuoti Jeano Baudrillardo knygos Simuliakrai ir simuliacija temomis. Skaitome šiuos puslapius: p.7-18, 62-64, 71-73.

Diskusija vyks lapkričio 20 d. 18 val. Zoom platformoje.

Kviečiame visus susidomėjusius prisijungti prie Virtualios filosofijos skaityklos, kuri yra nemokama, neįpareigojanti (kiekvienas dalyvis pasirenka pats, ar jis nori aktyviai dalyvauti diskusijoje, ar nori pasiklausyti kitų), bet neabejotinai praturtinanti ir skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir reiškinius kitu kampu.

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com

Užsiregistravę gausite savaitės tekstą ir nuorodą pirmadienio prisijungimams.

Projektą „Virtuali filosofijos skaitykla“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Molėtų gimnazija, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Rokiškio r. sav. Jono Keliuočio viešoji biblioteka, Zarasų r. sav. viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybė.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights