„Kosmoteka“: Lino Šmigelsko paskaita „Lietuvos indelis į kosminius tyrimus“

Lapkričio 17 d. „Kosmotekoje“ kalbėjome apie Lietuvos indelį į kosminius tyrimus. Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus direktorius Linas Šmigelskas progimnazijos septintokams pristatė kokiais pasiekimais kosminių tyrimų srityje gali džiaugtis Lietuva ir patys Molėtai.

Paskaitos pradžioje trumpai susipažinome su žvaigždynais ir planetomis. Nors Lietuva – nedidelė valstybė, tačiau galime didžiuotis dideliais pasiekimai kosmoso tyrinėjimo srityje. Sužinojome, kad Lietuva ypatingai prisideda prie naujų saulės sistemos kūnų – kometų, asteroidų – atradimų. Lietuvos astronomų dėka kosmoso erdvėje skraido Lietuvos, Molėtų, Kakaro ir kitais vardais pavadinti asteroidai. Taip pat daugelis asteroidų įgijo lietuvių, prisidėjusių prie kosminių atradimų, vardus. Pavyzdžiui Kazimiero Černio garbei pavadinta kometa Černius, Veneroje galime atrasti kelias dešimtis kraterių, kanjonų, kalvynų ir kitų objektų, pavadintų lietuviškais vardais. Taip pat lietuviai gali didžiuotis į kosmosą paleistais lietuviškais palydovais.

Patys Molėtai taip pat gali pasigirti iniciatyviais, kosmosą tyrinėjančiais, žmonėmis, kurie dalyvauja NASA atrankose, prisideda prie palydovų paleidimo į kosmosą, kurie tyrinėja juodąsias skyles, įvairius kosminius kūnus ir reiškinius, ir kitų atradimų šioje nepaprastai įdomioje, dar daug paslapčių savyje laikančioje, srityje.

Paskaitos metu taip pat sužinojome įvairių įdomybių: norint užfiksuoti tolimus kosminius objektus, pavyzdžiui, galaktikas, teleskopu jos fotografuojamos apie 10 valandų ir daugiau, priklausomai nuo kosminio objekto tolio.

Po paskaitos mokiniai uždavė juos dominančius klausimus apie šviesos greitį, kaip skaičiuojama planetos masė bei ko reikia, norint tapti kosminių tyrimų dalimi.

Dėkojame Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus direktoriui Linui Šmigelskui už išsamią ir įdomią paskaitą.

Projektą „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights