Jaukūs Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiai Molėtų rajono savivaldybės bibliotekose subūrė ir vaikus, ir suaugusiuosius

Lapkričio 13-19 d. Molėtų rajono savivaldybės viešosiose bibliotekose buvo minima Šiaurės šalių literatūros savaitė. Tai jau trečią dešimtmetį Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjungos vykdomas kultūros projektas, kuriuo siekiama skatinti garsinį skaitymą, populiarinti šiaurietišką pasakojimo tradiciją bei Šiaurės šalių literatūrą ir prisidėti prie skaitymo skatinimo.

Šių metų tema – „Kalėdos Šiaurės šalyse“, todėl rekomenduojami Šiaurės šalių rašytojų kūriniai taip pat siejasi su Kalėdų tematiką. Kaip ir kasmet, Molėtų rajono savivaldybės bibliotekos organizavo skaitymus vaikams „Auštant“ bei jaukias popietes suaugusiems „Sutemų valanda“, kurių metu buvo skaitomi rekomenduojami kūriniai – Astrid Lindgren klasika tapusi istorija vaikams „Naujos Emilio išdaigos“ bei Ingvild H. Rishøi knyga „Stargeitas. Kalėdų pasaka“. Tamsiausiu metų laiku skaitėme žvakių šviesoje – tai pagrindinė Šiaurės šalių literatūros savaitės idėja. Tuo pačiu metu įvairiomis kalbomis Šiaurės ir Baltijos šalyse daugiau kaip 2000 vietų buvo skaitomos ištraukos iš Šiaurės šalių autorių knygų.

Molėtuose

Lapkričio 13 d. Šiaurės šalių literatūros savaitė Molėtų viešojoje bibliotekoje prasidėjo su rytmečiu „Auštant. Kalėdos Šiaurėje“! Į biblioteką atskubėjo Molėtų pradinės trečiokai, pabiro ant kilimo, o Molinukė žvakių šviesoje skaitė ištrauką iš daugeliui vaikų pažįstamos rašytojos Astridos Lindgren knygos „Naujos Emilio išdaigos“.

Po skaitymų Molinukė supažindino visus susirinkusius vaikus su Šiaurės šalimis: kokia kiekvienos šalies sostinė, kas šioms šalims būdinga, kokie rašytojai ir garsios asmenybės yra kilę iš kiekvienos Šiaurės šalies, kur yra Laplandija, iš kur atkeliavo „LEGO“? Į daugelį klausimų sumanieji trečiokai atsakymus žinojo, o ko nežinojo, išmoko ir pasitikrino žinias kryžiažodyje.

Visi vaikai, kurie apsilanko pas Molinukę, niekada neišeina tuščiomis. Molinukė visiems įteikė po atšvaitą, kad būtų saugūs tamsiais žiemos vakarais, knygų skirtuką, kad bibliotekos knygų puslapių kampų nereikėtų lankstyti ir, kaip Molinukė pajuokavo, po skanią dovanėlę, kad „būtų ką į burną įsimesti“.

Atsisveikinome, tačiau Molinukė ir mūsų bibliotekininkės visada lauks jaunųjų skaitytojų bibliotekoje!

Vakarop Šiaurės šalių literatūros savaitė tęsėsi su suaugusių skaitymais „Sutemų valanda“. Prietemoje, žvakių šviesoje susirinkę bibliotekos skaitytojai klausėsi ištraukos iš norvegų rašytojos Ingvild H. Rishøi kūrinio „Stargeitas: Kalėdų pasaka“.

Po skaitymų bibliotekos savanorės Vesta ir Roberta papasakojo apie Šiaurės šalių kalėdines tradicijas ir pravedė įdomią ir smagią viktoriną apie Šiaurės šalis.

Balninkuose

Lapkričio 16-os rytmetį, „Auštant“, paminėjome Šiaurės šalių literatūros savaitę, kurios tema „Kalėdos šiaurėje“. Su mažaisiais bibliotekos draugais turėjome edukaciją, kurią mums pravedė edukatorė Birutė Pečiūraitė-Baltuškienė. Mokėmės pasigaminti kvepiančių cinamonu dovanėlių. Kartu skaitėme teksto ištrauką iš daugeliui pažįstamos rašytojos Astridos Lindgren knygos „Naujos Emilio išdaigos“. Ją vaikams skaitė #Miniatiūros įkūrėja Birutė.

Bijutiškyje

Lapkričio 17 d. bibliotekoje vyko popietė skirta Šiaurės Šalių literatūros savaitei paminėti. Žvakių šviesoje klausėsi ištraukos iš norvegų rašytojos Ingvild H. Rishøi kūrinio „Stargeitas: Kalėdų pasaka“. Ačiū už buvimą kartu.

Lapkričio 18 d. Šiaurės šalių literatūros savaitė. Skaitymai vaikams „Auštant, Kalėdos Šiaurėje“. Skaitėme ištrauką iš A. Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“, žiūrėjome filmuką apie rašytoją… Žvakių šviesoje šventėme Emiliaus 60-metį.

Dapkūniškyje

Dapkūniškių bibliotekoje – šviesos ir žodžio popietė (Šiaurės šalių literatūros savaitė). Skaitėme balsu bei dalyvavome protmūšyje „Ką žinai apie Šiaurės šalis?”

Dubingiuose

Lapkričio 15d. Dubingių bibliotekoje vyko popietė, skirta Šiaurės Šalių literatūros savaitei paminėti. Buvo smagu su bendraminčiais kalbėtis apie literatūrą, bendrauti. Tokios popietės šildo žmonių sielas.

Giedraičiuose

Šiaurės šalių literatūros savaitė. Skaitymai vaikams „Auštant. Kalėdos Šiaurėje“. Į biblioteką sugužėjo pirmokai su mokytoja Maryte ir jos padėjėja Regina. Žvakių šviesoje šventėme Emilio 60-ąjį gimtadienį: skaitėme ištrauką iš A. Lindgren knygos „Emilis iš Lionebergos“, prisiminėme Šiaurės šalis, jų sostines, kodėl jos taip vadinamos. Vaikai spalvino kūrinio personažus, žaidė linksmą žaidimą: užrištomis akimis reikėjo paršeliui pritvirtinti uodegą. Taip pat vaišinosi arbata ir saldumynais.

Inturkėje

Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymų tema – Kalėdos Šiaurėje. Tad ryto skaitymai mažiesiems atvėrė Astridos Lindgren „Emilio iš Lionebergos“ puslapius ir paskatino pasikalbėti ne tik apie žvakutės liepsnelę , kai už lango šalta ir niūru, bet ir norą daryti gerus darbus, dalintis, užjausti ir pasirūpinti, kad nė vienas neliktų nepastebėtas.

Kuolakasiuose

Kuolakasių bibliotekoje jaukiai susibūrę žvakių šviesoje, prie arbatos puodelio garsinių skaitymų dalyviai paminėjo Šiaurės šalių literatūros savaitę. Susirinkusieji skaitė ištrauką iš norvegų rašytojos Ingvild H. Rishøi kūrinio „Stargeitas: Kalėdų pasaka“. Vėliau susipažinome su Šiaurės šalių Kalėdų tradicijomis, pasidalinome įspūdžiais iš kelionių po Šiaurės šalis. Bibliotekoje veikė knygų paroda „Šiaurės šalių literatūra”.

Mindūnuose

Mindūnų bibliotekoje vyko popietė „Sutemų valanda“. Jos metu žvakių šviesoje skaitėme norvegų rašytojos Ingvild H. Rishoi kūrinio „Stargeitas. Kalėdų pasaka“ ištraukas. Vėliau išbandėme savo žinias Šiaurietiškame protmūšyje.

Skudutiškyje

Sutemų valanda Skudutiškio bibliotekoje

Kasmet, lapkričio viduryje, Lietuvos bibliotekose rengiama Šiaurės šalių literatūros savaitė, kuri neaplenkia ir Skudutiškio. Jau daugiau nei 20-tą kartą rinktasi į savo biblioteką ir prie žvakių šviesos vėl garsiai skaityta ištrauka iš šiaurės šalių rašytojo kūrinio. Šį kartą buvo skaitoma ištrauka iš Ingvild H. Rishoi knygos „Stargeitas: Kalėdų pasaka“, kurioje rašytoja vaiko lūpomis perpasakoja kalėdinę istoriją apie viltį, išdavystę ir svajones.

Vėliau vakaro dalyviai buvo pakviesti į Kalėdų angelo dirbtuvėles, kuriose savo rankomis kūrė gražiausių metų švenčių simbolį – Kalėdų angelą.

Tradiciškai, vaišinomės su šiaurės šalimis siejamų žuvų – lašišų žuviene, dalijomės prisiminimais apie Kalėdų šventes ir šventinių nuotaikų pagyvinimui vėl „įdarbinome“ Algį ir Stanislovą.

Suginčiuose

Lapkričio 13 d. prasideda Šiaurės šalių literatūros savaitė. Pirmieji į biblioteką „Auštant“ susirinko 1-5 klasių mokiniai paklausyti mokytojos Linos skaitomos ištraukos iš Astridos Lindgren knygos

„Naujos Emilio išdaigos“. Biblioteka laukė lankytojų pasipuošusi šventiškai, nes šių metų tema „Kalėdos Šiaurėje“. Pradžioje pakalbėjome apie Šiaurės šalis, susipažinome su jų gamta, kultūra, gyvenimo būdu. Vaikai sužinojo, kad Islandija turi net 13 Kalėdų senelių, bet ten nelabai geri vaikai dovanų gauna „suvytusią bulvę“ ir ten gyvena daugiau avių negu žmonių, o Norvegijoje gyvena troliai, Suomijoje gražiausios šiaurės pašvaistės. Dar sužinojome, kad Emilis iš Lionebergos linksmina savo gerbėjus įvairiose šalyse jau 60 metų.

Toliejuose

Antradienio popietę rinkomės į „Sutemų valandos“ skaitymus. Šių metų Šiaurės literatūros savaitės tema „Kalėdos šiaurėje“, todėl klausėmės ištraukos iš norvegų rašytojos Ingvild H. Rishøi knygos „Stargeitas: Kalėdų pasaka“. Joje vaiko lūpomis pasakojama kalėdinė istorija apie viltį, išdavystę ir svajones.

Po to sudalyvavome linksmoje viktorinoje apie Šiaurės šalis, rašytojus ir jų kūrinius. Atsakinėjant į klausimus apie A. Lindgren knygų herojus teko prisiminti vaikystėje skaitytus jos kūrinius. Netrūko ir saldžių prizų viktorinos nugalėtojams.

Prie arbatos puodelio diskutavome apie Kalėdų šventės laukimą, lūkesčius ir besikeičiančias tradicijas mūsų gyvenime.

Verbiškėse

Šiaurės šalių literatūros savaitė sukvietė skaityti žvakių šviesoje „Sutemų valandos“ metu. Tema – „Kalėdos šiaurėje“. Ingvild H. Rishøi „Stargeitas: Kalėdų pasaka“. Aptarėme skaitytą kūrinį, domėjomės Kalėdų tradicijomis šiaurės šalyse. 

Žiūruose

Žiūrų bibliotekoje vyko popietė „Sutemų valanda“. Jos metų žvakių šviesoje skaitėme norvegų rašytojos Ingvild H. Rishoi kūrinio „Stargeitas. Kalėdų pasaka“ ištraukas.

Molėtų rajono savivaldybės bibliotekų bibliotekininkių informacija.

Verified by MonsterInsights