„Kosmoteka“: svečiuose Jonas Vaiškūnas su „Žiūroniuko nuotykiais“

Lapkričio 20 d. „Kosmotekoje“ apsilankė etnoastronomas, fizikas, rašytojas Jonas Vaiškūnas. Dvi Molėtų pradinės mokyklos trečiokų klasės sugužėjo ant vaikų skaityklos kilimo ir klausėsi Jono Vaiškūno pasakojimų apie berniuką Žiūroniuką, žvaigždes ir meteorus bei meteoritus.

Su vaikais kalbėjome ir džiaugiamės, kokia mūsų kalba yra skambi ir vaizdinga. Lietuviški žodžiai suteikia begalę galimybių sukurti naujus, įdomius ir unikalius lietuviškus pavadinimus mums žinomiems daiktams, įvykiams ir reiškiniams. Vaikai išradinėjo lietuviškus pavadinimus bibliotekai – vieniems tai knygų pasaulis, kitiems – knygų namai. Taip pat J. Vaiškūnas vaikams atskleidė paslaptį kaip atskirti meteorus ir meteoritus, remiantis paprasta žodžių logika. Meteorai skrenda ore, nes yra „orai“, o meteoritai ritasi ant žemės, nes yra „oritai“. O kodėl vaikai yra vaikai? O todėl, kad tėvai juos vaiko, kad užaugę vaikai mokėtų vaikyti savo vaikus, juokavo rašytojas.

Rašytojas Jonas Vaiškūnas kartu su Daiva Vaiškūniene yra išleidęs vaikišką knygelę „Žiūroniuko nuotykiai“. Jos ištraukas J. Vaiškūnas skaitė mažiesiems ir smalsiesiems susirinkusiems skaitytojams. „Kosmotekos“ svečias atskleidė paslaptį, kad berniukas Žiūroniukas yra jis pats, tik vaikystėje. Žiūroniukas – smalsus berniukas, stebintis ir tyrinėjantis aplinką, žvaigždėtą dangų, mėnulį ir saulę su savo paties pagamintais žiūronais.

Susitikimo pabaigoje smalsieji trečiokai turėjo progą paklausti J. Vaiškūno juos dominančių dalykų – kokie Jono Vaiškūno pomėgiai? Kur jis gyvena? Kiek knygų yra parašęs? Ar žiedas, kurį nešioja rašytojas, padeda, apsaugo? Į visus klausimus „Kosmotekos“ svečias atsakė ir patenkino mažųjų skaitytojų smalsumą. Na o pabaigai J. Vaiškūnas uždavė mįslingą, bet labai įdomų klausimą: kaip dėliotume dėlionę, jei priešais save neturėtume dėlionės paveiksliuko? Vienas gudrus trečiokas vardu taip pat Jonas atsakė: dėtume dėliones dalis, kurios susijungia. Už tokį puikų atsakymą Jonas buvo apdovanotas Jono Vaiškūno knygele „Žiūroniuko nuotykiai“.

Dėkojame mūsų svečiui etnoastronomui, fizikui, rašytojui ir muziejininkui Jonui Vaiškūnui už įdomų ir labai smagų rytą trečiokams.

Projektą „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights