Viešųjų bibliotekų atstovų vizitas Portugalijos viešosiose bibliotekose

Lapkričio 13-17 dienomis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos veiklos teritorijoje esančių viešųjų bibliotekų vadovai dalyvavo darbo stebėjimo vizite po Portugalijos viešąsias bibliotekas. Pažintinę kelionę organizavo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, įgyvendindama Erasmus+ programos akreditacijos projektą. Vizito tikslas buvo susipažinti su Bragos ir Porto (Portugalija) viešųjų bibliotekų sistema, skaitytojams teikiamomis paslaugomis, skaitymą skatinančiomis ir bendruomenę įtraukiančiomis inovatyviomis bibliotekų veiklomis.

Pirmąją vizito dieną Lietuvos viešųjų bibliotekų atstovų delegacija apsilankė Bragos miesto Lúcio Craveiro da Silva bibliotekoje. Bibliotekaoficialiai atvėrė duris visuomenei 2004 m. gruodžio 21 d. istoriniame Bragos centre, kurį sumaniai suprojektavo architektas Mário Abreu, kad būtų išsaugotos ir atskleistos toje vietoje rastos archeologinės liekanos. Sukurtos ir įrengtos patogiam darbui, savišvietai ir laisvalaikiui erdvės, skirtos vienu metu priimti 600 įvairaus amžiaus ir skirtingos veiklos vartotojų. Yra trys 200 vietų suaugusiems skirtos skaityklos, iš kurių viena turi individualias skaitymo kabinas, vaikų skaitykla su 65 sėdimomis vietomis ir taip pat speciali 30 vietų erdvė, skirta vaikų edukaciniams užsiėmimams. Jaunesnei bibliotekos auditorijai skirta erdvė, kurioje galima klausytis muzikos, žiūrėti filmus. Biblioteka turi 160 vietų salę, kurioje vyksta įvairūs renginiai, parodų salę, kur eksponuojamos tiek vietinių, tiek žymių menininkų parodos ir barą su didele erdve, kurioje galima skaityti laikraščius, žurnalus, knygas ir gerti kavą.

Šioje bibliotekoje galime susipažinti su spaudiniais, išleistais Portugalijoje nuo 1975 m., nemaža jų dalis – laisvoje prieigoje lentynose, iš viso apie 325 470 leidinių. Taip pat biblioteka turi 2 300 kompaktinių ir DVD diskų fondą.

Biblioteka turi 60 kompiuterių su vieša prieiga prie pačių įvairiausių informacijos šaltinių internete. Kadangi tai erdvė su belaidžiu tinklu, vartotojai gali naudotis savo asmeniniais kompiuteriais ir laisvai naršyti tinkle.

Kitos dvi vizito dienos buvo skirtos susipažinti su Porto viešosiomis bibliotekomis. Pirmoji, kurioje lankėmės – Porto Municipal Public Library. Ši bibliotekaįkurta 1833 m. liepos 9 d. D. Pedro IV įsakymu kaip Porto karališkoji viešoji biblioteka. Nuo ​​1842 m.  čia veikė Porto vienuolynas. Šiuo metu žinoma kaip Porto savivaldybės viešoji biblioteka.

Nuo pat įkūrimo pradžios biblioteka naudojasi privalomu Portugalijoje išspausdintų spaudinių gavimu. Per visą savo gyvavimo laikotarpį biblioteka apjungė daugelį religinių ir privačių bibliotekų fondų, todėl bibliotekoje sukauptas didelis rankraščių, inkunabulų, retų spaudinių, kartografijos, ikonografijos, literatūros liekanų, fonogramų ir kitų senųjų dokumentų fondas. Biblioteka turi tikslą – sukurti savo dokumentų fondų skaitmeninį turinį, skatinti jų viešą sklaidą. Bibliotekoje veikia bendroji skaitykla, skaitymo erdvė, kurioje galima nemokamai naudotis įvairiomis dokumentų kolekcijomis.

Almeida Garrett Municipal Library – viešoji savivaldybės biblioteka, esanti Jardins do Palácio de Cristal, yra informacijos ir laisvalaikio erdvė, skirta populiarinti knygas įvairaus amžiaus lankytojams. Tai moderni viešoji biblioteka, atidaryta 2001 m. balandžio 2 d., įsikūrusi puikios architektūrinės kokybės pastate, kurį suprojektavo José Manuel Soares. Skaitytojų patogumui, bibliotekoje sukurta daug erdvių darbui ir laisvalaikiui.

Laisvalaikio, studijų ir darbo erdvėje galima nemokamai naudotis vieša interneto prieiga, skaityti laikraščius ir žurnalus. Šiame kambaryje sukurtos erdvės tiek individualiam, tiek grupiniam darbui. Savitarnos būdu galima kopijuoti ir skanuoti dokumentus.

Vaikų skaitykloje įrengta erdvė nuo 0 iki 14 metų bibliotekos lankytojams, kurioje vaikai ir jaunimas gali mėgautis įvairia kūrybine veikla. Taip pat sukurta audiovizualinė erdvė filmams žiūrėti.

Bendroji skaitykla – tai dar viena laisvalaikio, studijų ir darbo erdvė. Multimedijos kambaryje vartotojai ras įvairias spausdintų ir audiovizualinių dokumentų kolekcijas įvairia tematika: muzikos, kino ir komiksų. Poilsio erdvėje laisvalaikiu galima žiūrėti filmus, klausytis muzikos ir skaityti. Daugiafunkcinė erdvė pasižymi savo funkcionalumu, leidžiančiu rengti įvairias iniciatyvas, tokias kaip mokymai, seminarai ir kt.

Bibliotekoje yra 186 vietų salė,  iš kurių 4 skirtos žmonėms su judėjimo negalia. Čia įrengta moderni garso, projekcijos ir scenos apšvietimo įranga, leidžianti organizuoti įvairias iniciatyvas: teatro festivalius, filmų ciklų peržiūras, konferencijas, knygų pristatymus, poezijos skaitymus, muzikinius šou ir kt.

Verified by MonsterInsights