Molėtų krašto gastronominis paveldas įamžintas knygoje „Nuo zacirkos iki lydekos: tradiciniai Molėtų krašto patiekalai“

2023 metai paskelbti Aukštaitijos metais. Būtent šiemet sukanka 700 metų nuo Aukštaitijos žemės vardo pagarsinimo Lietuvos valdovo Gedimino ir Didžiojo kunigaikščio tarybos sudarytoje taikos ir prekybos sutartyje su Livonijos ordinu. Tai puiki proga patyrinėti aukštaitiškas tradicijas, istoriją bei paveldą. Norint plačiau patyrinėti aukštaičių, o ypatingai Molėtų krašto gastronominį paveldą, Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka pristatė projektą „Molėtų krašto patiekalai: nuo tradicijų iki modernumo“. Projektas – istorikės Anželikos Laužikienės idėja. Projektu siekta išsiaiškinti Molėtų regiono tradicinius patiekalus ir surasti savitumų, užrašyti senuosius receptus, kol dar yra kam apie juos papasakoti. Juk žmonės išeina negrįžtamai, nyksta informacija apie senąją mūsų krašto virtuvę, gastronominį paveldą. „Šiuo metu rengiama knyga „Nuo zacirkos iki lydekos: tradiciniai Molėtų krašto patiekalai“ – pasakoja projekto vadovė A. Laužikienė.

Lapkričio 24 d. įvyko projekto ir rengiamos knygos „Nuo zacirkos iki lydekos: tradiciniai Molėtų krašto patiekalai“ pristatymas Molėtų viešojoje bibliotekoje. Projekto metu pakalbintos „gaspadinės“ iš 30 Molėtų krašto seniūnijų, išnaršyti istoriniai archyvai. Pavyko surinkti net 180 tradicinių, autentiškų Molėtų krašto patiekalų receptų – dalis jų lietuviški, dalis Molėtų rajone įsikūrusių sentikių bei žydų. O patiekalų įvairovė išties didelė, nuo paprasčiausių, kasdienių (zacirka, blynai) iki prašmatniausių (įdaryta lydeka, kumpis tešloje, bobos, mozūrėliai, vėžių sriuba) patiekalų – taip ir atsirado rengiamos knygos pavadinimas. Knygoje gastronomijos mėgėjai ir ne tik galės rasti ir Molėtų krašte gyvenusios tarpukariu garsios Vileišių šeimos tradicinius patiekalus, ir daktaro Alberto Jauniškio mėgstamo patiekalo, koldūnų su aviena ir krienais, receptus.  

Projektą siekta pristatyti ne tik Molėtų kraštui, bet ir kaimyniniams Aukštaitijos miestams, kurie tikrai gali atrasti bendrų gastronominių paveldo sąsajų. A. Laužikienė šį projektą pristatė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos, Rokiškio rajono savivaldybės J. Keliuočio viešosios bibliotekos ir Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos skaitytojams. Susitikimų metu klausytojai buvo ne tik supažindinti su kai kuriais projekto metu surinktais autentiškų Molėtų krašto patiekalų receptais, bet ir pasidalinta patirtimi, kaip šis projektas buvo vykdomas, jo eiga, tikslais, senųjų receptų šaltiniais, kaip jie buvo atrinkti ir pateikti rengiamoje knygoje. Projekto pristatymuose dalyvavę skaitytojai atrado nemažai bendrų patiekalų, tačiau atrasta ir tik Molėtų kraštui būdingų, išskirtinių senųjų patiekalų receptų.

Po projekto pristatymo renginio, lapkričio 25 d. visi gastronominio paveldo mėgėjai buvo sukviesti į Molėtų krašto tradicinių amatų centrą Mindūnuose išbandyti tradicinių patiekalų receptus gyvai. Išbandėme gardžiausius patiekalus Molėtų krašto virtuvėje (Molėtų sentikių bendruomenės pamėgtą voveraičių sriubą, žydišką čiolntą (troškinys su jautiena) ir molėtiškių mėgstamus mielinius paukštukus), ragavome, degustavome bei dalinomės gastronominiu džiaugsmu.

Knyga vis dar rengiama, tad kviečiame sekti naujienas Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Facebook puslapyje ir internetinėje svetainėje.

Dėkojame projekto partneriams: Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Rokiškio rajono savivaldybės J. Keliuočio viešoji biblioteka, Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka, Molėtų krašto muziejus ir Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras.

Projektą „Molėtų krašto patiekalai: nuo tradicijų iki modernumo“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights