„Kosmoteka“ – inovatyvi Molėtų viešosios bibliotekos paslauga

Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, įsikūrusi ežerų ir žvaigždžių krašte, šiais metais tapo astronomijos ambasadore, tiesianti tiltus tarp visuomenės ir astronomijos mokslo bei literatūros. O bibliotekos geografinė padėtis išties dėkinga. Molėtų rajone įsikūrusios net dvi mokslinės įstaigos, tiriančios ir pristatančios kosmosą – Lietuvos etnokosmologijos muziejus bei VU TFAI Molėtų astronomijos observatorija.

„Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ projektas, finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos, savyje talpino edukacijų, paskaitų ir išvykų įvairovę, kuri kvietė šeimas su vaikais bei mokyklinio amžiaus vaikus pasinerti į astronomijos, etnokosmologijos mokslą bei astronominę literatūrą. „Kosmotekos“ projekto metu dalyviai turėjo progą išgirsti 3 profesionalių astronomų paskaitas, sudalyvauti naktiniuose dangaus stebėjimuose, aplankyti Lietuvos Etnokosmologijos muziejų. Edukacijų, išvykų bei paskaitų tikslas – perteikti suvokimą apie astronomiją bei etnokosmologiją platesniu kampu: įvairios edukacinės veiklos vaikams leido įsikūnyti į jaunųjų išradėjų roles, tapti naktinio dangaus tyrinėtojais ir žinovais.

Lego robotikos šeimos savaitgaliai sulaukė ypač didelio pasisekimo. Čia susirinkę tėvai ir vaikai pažindinosi su dangaus kūnais, žvaigždynais, astronomijos mokslu, pagrindiniais kosminiais įvykiais ir asmenybėmis. Pritaikydami įgytas žinias jaunieji tyrėjai pasitelkdami Lego konstruktorius bei programinę įrangą konstravo įvairią kosminę techniką: marsaeigius, robotus, teleskopus, erdvėlaivius. Naudodami gamybines medžiagas (kartoną, tekstilę ir pan.), vaikai kūrė astronautų kostiumus, erdvėlaivius siekdami išsiaiškinti kaip jie veikia praktikoje. Tai lavina ne tik vaiko motoriką, bet ir programavimo įgūdžius. „Kosmotekos“ edukacijos vyko ne tik Molėtų viešojoje bibliotekoje, bet ir kitose Molėtų rajono bibliotekose.

„Kosmoteka“ taip pat įtraukė mokinius į paskaitas su profesionaliais astronomais – VU TFAI Molėtų astronomijos observatorijos darbuotoju Sauliumi Lovčiku, istoriku, Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktoriumi Linu Šmigelsku bei rašytoju, etnoastronomu Jonu Vaiškūnu. Astronomas Saulius Lovčikas lankėsi projekto partnerių Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, kur smalsiems trečiokams ir ketvirtokams vizualioje paskaitoje pasakojo apie įvairius dangaus kūnus ir reiškinius. Vaikai turėjo galimybę paklausinėti juos dominančių dalykų, pavartyti knygas apie žvaigždes, meteoritus, meteorus, kometas, planetas ir palydovus. Vaikams susipažinimas su astronomijos mokslu – tai pirmi žingsniai link jų gilesnio domėjimosi šia moksline sritimi ir galbūt ateities siejimu su juos dominančiomis profesijomis. Molėtų viešojoje bibliotekoje lankęsis istorikas Linas Šmigelskas supažindino septintokus, kokiu indeliu kosmoso tyrimų srityje Lietuva gali džiaugtis ir paragino kartu su Lietuvos Etnokosmologijos muziejaus komanda dalyvauti įvairiuose konkursuose, prisidedančiuose prie Lietuvos kosmoso tyrinėjimų indelio. Mažiesiems „Kosmotekos“ dalyviams etnoastronomas Jonas Vaiškūnas pristatė knygelę „Žiūroniuko nuotykiai“, kuri supažindina su dangaus kūnais ir žvaigždynais žaismingu ir įtraukiančiu būdu.

Vasara – puikus metas žvaigždžių ir planetų stebėjimams, teorinių žinių pritaikymui praktikoje. Vasaros metu „Kosmoteka“ surengė išvyką į Molėtų Etnokosmologijos muziejų ir Senovinę dangaus šviesulių stebyklą. Išvykoje į muziejų išgirdome pasakojimus apie senovinius ir šiuolaikinius dangaus stebėjimo bei laiko skaičiavimo būdus, aplankėme Senovinę dangaus šviesulių stebyklą ir etnografinę sodybą, kur mus pasitiko etnoastronomas Jonas Vaiškūnas, kuris papasakojo, kaip seniau Lietuvos teritorijoje gyvenę žmonės pradėjo skaičiuoti laiką, kaip žinojo, kada kokius darbus dirbti, kada ilsėtis, kada švęsti įvairias šventes. Kartu su astronomu Sauliumi Lovčiku, „Kosmotekos“ dalyviai turėjo progą pažvelgti į naktinį dangų astronomo akimis – per teleskopą. Žvelgėme į mėnulio kraterius, Saturną ir įspūdinguosius jo žiedus, tik teleskopo pagalba galėjome išvysti skirtingų spalvų (t. y. skirtingo karščio) žvaigždes, dvinares žvaigždes, žvaigždžių spiečius, mirusios žvaigždės liekanas, Andromedos galaktiką. Į naktinį dangų pakeltas žvilgsnis žadina smalsumą, kelia klausimus apie, turbūt, pačias giliausias ir paslaptingiausias mūsų visatos paslaptis.

Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ atveria žvilgsnį vaikams į naujas, nepatirtas galimybes siekti savo tikslo astronomijos srityje, skatina domėti astronomijos mokslu, skaityti literatūrą susijusią su šia mokslo sritimi, pritaikyti teorines žinias praktikoje. Molėtai – itin dėkingą geografinę padėtį turintis miestas, siūlantis visiems besidomintiems galimybę gilintis kosmoso tyrinėjimo srityje ir galbūt netgi susieti savo ateitį su šia mokslo šaka, arba tiesiog, paimti į rankas astronominę knygą bei paversti tai savo hobiu. „Kosmotekos“ projektas išties tapo sėkminga Molėtų viešosios bibliotekos siūloma veikla. Edukacijos tiek Molėtų viešojoje bibliotekoje, tiek kitose rajono bibliotekose bus tęsiamos ir toliau. Taip pat tikimės ir toliau tęsti šį projektą ir paliesti astronomijos mokslą dar platesniu kampu.

Dėkojame projekto partneriams: Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Molėtų krašto muziejus, Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Molėtų rajono savivaldybė.

Projektą „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

Verified by MonsterInsights