„Parašyta Molėtų krašte“ – kūrybinės rašytojų atostogos ežerų krašte

Molėtų kraštas – puiki vieta atostogoms, poilsiui, ryšiui su gamta, pasivaikščiojimams ir naujiems atradimams. Tuo Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka įsitikina jau trečius metus vykdydama  rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“. Programa bei jos metu vykdytos veiklos, kaip ir kasmet, sulaukė didelio tiek skaitytojų bendruomenės, tiek rašytojų susidomėjimo. Šių metų rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ sulaukė 8 dalyvių. Čia dalyvavo poetės Rasa Milerytė ir Rūta Suchodolskytė, prozininkės Gintarė Adomaitytė ir Svitlana Kostrykina, poetai Enrika Striogaitė ir Vladas Braziūnas, iliustratorė Greta Alice ir Lietuvos literatūros ir meno archyvo direktorius, šios rašytojų rezidencijos kuratorius, Juozapas Blažiūnas.

Laisvė kūrybai gamtos apsuptyje

Ši programa suteikė galimybę Lietuvos ir užsienio rašytojams atvykti ir kelias savaites pagyventi bei kurti Molėtuose – gamtos, girių ir ežerų krašte, ištrūkti iš savo kasdienės rutinos bei leistis į kūrybines atostogas. Naujos pažintys, pokalbiai, aplinkos pakeitimas, poilsis gamtos apsuptyje praturtina kūrybą bei suteikia įkvėpimo. Molėtų viešosios bibliotekos organizuojamų rašytojų rezidencijų pagrindinis aspektas: leisti rašytojams laisvai kurti, neišskiriant jiems konkrečios užduoties. Rašytojų neprašoma rašyti naujų kūrinių jokia apibrėžta tema, kiekvienas rašytojas įgauna laisvę numatyti, ką rašys, redaguos, o galbūt tik semsis įkvėpimo viešnagės Molėtų krašte metu. Vieni kūrybai atvėrė duris rezidencijų metu, kiti kūrė šioms kūrybinėms atostogoms pasibaigus. Kaip teigia šių metų rezidentas Vladas Braziūnas, „liekamieji reiškiniai“ po rašytojų rezidencijos atsiliepė kūryboje net ir praėjus ilgam laikui.

Pirmoji rašytojų rezidencijų savaitė – nuo ežerų iki žvaigždžių

Pirmoji šių metų rašytojų rezidencijų programos savaitė kūrėjus į Molėtų kraštą sukvietė birželio mėnesį, pačiame vasaros gražume ir gaivume – kai medžiai ir pievos žali, o vakarai trumpi ir šviesūs. Pirmosios rašytojų rezidencijos savaitės viešnios Gintarė Adomaitytė, Rasa Milerytė, Rūta Suchodolskytė ir Svitlana Kostrykina kartu su kuratoriumi Juozapu Blažiūnu apsistojo Girsteitiškyje. Čia, šalia signataro Jono Vileišio statytos mokyklos esančiame sodelyje, skambėjo rezidentų kūryba, kūrėjai keitėsi idėjomis, mezgė ryšius su vietos bendruomene. Rezidentai taip pat lankėsi Inturkėje, kur susitiko su vietos bendruomene, dalinosi kūryba, o po susitikimo su skaitytojais turėjo progą atsipūsti ir atsigaivinti arčiau vandens – katamaranu plaukiojo Galuonų ežere. Taip pat svečiai lankėsi Lietuvos etnokosmologijos muziejuje, kur gilinosi į lietuvių etnokosmologiją, santykį su kosmosu. Šios rezidencijos metu rašytojai taip pat turėjo progą susipažinti su Molėtų rajono Literatų brolijos nariais ir jų kūryba – pamatėme, kaip gražiai gali nusitiesti kūrybiniai tiltai…

Antroji rašytojų rezidencijų savaitė – gyvenimas šalia ežero

Antroji rašytojų rezidencijų programos savaitė įvyko nepaprastai karštą ir saulėtą rugpjūtį. Apsistoti prie ežero atvyko poetai Vladas Braziūnas ir Enrika Striogaitė, iliustratorė Greta Alice bei rezidencijų kuratorius Juozapas Blažiūnas. Geros nuotaikos kupinai rašytojų kompanijai netrūko spontaniškumo – jau pirmąjį rezidencijos vakarą jie aplankė Inturkę, kuri su trenksmu šventė savo 650 metų sukaktį. Šios rašytojų rezidencijos metu susitikimas su Molėtų krašto skaitytojais įvyko Dubingiuose esančioje Asvejos regioninio parko direkcijoje. Čia rezidencijos dalyviai džiaugėsi ramia Molėtų krašto gamta, šalia tyvuliuojančiu ežeru, dalinosi kūryba – skambėjo poetų V. Braziūno bei E. Striogaitės eilės, Greta Alice piešė iliustracijas V. Braziūno skaitomiems eilėraščiams. Rašytojai taip pat aplankė Molėtų tradicinių amatų centrą Mindūnuose, kur dalinosi mintimis skaitė vienas kito eilėraščius. Rašytojai Molėtų krašte atranda ką nors naujo, netikėto, įkvepiančio bei jaučia tokią svarbią ir vertingą kūrėjams kūrybinę laisvę.

Rašytojų susitikimas Molėtuose

2023 metų rašytojų rezidencijų programos „Parašyta Molėtų krašte“ baigiamasis renginys – spalio 27 d. vykęs visų trejų metų rezidencijų dalyvių susitikimas. Nors visi rezidencijų dalyviai atvykti negalėjo, Molėtų viešoji biblioteka ir jos skaitytojai džiaugėsi vėl sutikę savo mylimus rezidentus Vladą Braziūną, Rūtą Suchodolskytę, Svitlaną Kostrykiną, Juozapą Blažiūną, Simoną Bernotą, Živilę Kropaitę-Basiulę ir Rugilę Audenienę. Atvykę rašytojų rezidencijų dalyviai pasidalino įspūdžiais kaip atrado rašytojų rezidencijų programą, apie pirmąjį kartą ir jausmą Molėtuose, atsiminimais apie Molėtų krašte vykusias rezidencijas ir jų poveikį kūrėjams – „liekamuosius reiškinius“.

Rašytojų rezidencijų dalyviai galėjo mėgautis kūrybine laisve – rašyti jau pradėtą kūrinį, pratęsti jau rašomą, užsiimti redagavimu. Visi rašytojai sutaria, kad rezidencijos poveikis ir rezultatas – neišmatuojamas parašytomis eilutėmis ir pastraipomis. Rašytojų rezidencijų metu patirtos emocijos, užsimezgusios draugystės ir pasisemtos idėjos atsiliepia dar ir dabar, netikėtu laiku ir netikėtu pavidalu. Dvi rašytojos R. Suchodolskytė ir S. Kostrykina užmezgė ilgalaikę, kūrybišką draugystę. Rezidencijos metu prozininkė S. Kostrykina išbandė sau naują haiku žanrą lietuvių kalba, o R. Suchodolskytė jai padėjo lietuvių kalbos gramatikos klausimais. Vladas Braziūnas Molėtuose pasijuto kaip savas. Čia nepažįstami žmonės – nuoširdūs, sveikinasi vieni su kitais, šypsosi vieni kitiems. Molėtų krašte jam gimė ne vienas eilėraštis, kuriais poetas mielai pasidalino su atėjusiais skaitytojais.

Rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ organizuojanti Molėtų viešoji biblioteka tikisi dar ne kartą susitikti su jau pažįstamais ir pamiltais rašytojais ir kūrėjais ir be kita ko įgyvendinti dar ne vieną rezidencijų programą bei pažinti dar daugiau būsimų kūrėjų.

Dėkojame projekto partneriams: Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Lietuvos  etnokosmologijos muziejus, Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybė.

Projektą „Rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Verified by MonsterInsights