Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/gruodis

meškiukas sėdi su kalėdinėmis dovanomis

Michael Bond

Pedingtonas ir kalėdinė staigmena

Jau daugiau nei šešis dešimtmečius meškiuko Pedingtono nuotykiai džiugina vaikus visame pasaulyje.

Kai Braunai su Pedingtonu nuvyksta į Kalėdų miestelį didžiojoje Londono universalinėje parduotuvėje, prasideda nepaprasta, netikėtumų kupina kelionė po Žiemos stebuklų šalį.

Be abejonės, Pedingtonas atsiduria nuotykių centre – juk smagiausi nuotykiai meškiuką susiranda patys! O pabaigoje jo laukia ypatinga staigmena nuo Kalėdų Senelio. Kas gi kitas galėtų rasti tobulą dovaną tokiam meškiukui kaip Pedingtonas?

pelėdžiukai

Marius Marcinkevičius, Lina Sasnauskaitė

Pelėdžiukas ir sapnų mašina

Paukščių karalystėje sugedo sapnai. Dabar vietoje šviesių ir gražių sapnų kiekvieną naktį paukščiai sapnuodavo siaubingus košmarus.

Paukščių karalius erelis surinko visus savo pavaldinius ir nutarė su jais traukti į tolimą žygį, kad išsiaiškintų, kas gi nutiko sapnams. Bet kur dėti vaikus? Ir išeitis buvo rasta – jie atidarė paukščiukų stovyklą. Čia susirinko visi: ir pasipūtėlis poviukas, ir peštukai gaidžiai, saldžiabalsė lakštingala, greituolis stručiukas ir net pats karaliaus sūnus ereliukas. Bet visų įdomiausias paukštis buvo pelėdžiukas. Jis buvo kažkoks keistas, sėdėjo po lova, pasislėpęs nuo triukšmo ir šviesos, markstė savo dideles akis ir atkartodavo visus žodžius.

Atslinko vakaras ir nenuoramos paukščiukai nutarė patys išsiaiškinti, kas nutiko jų sapnams. Jie slapčia išslinko į lauką ir patraukė į girią, bet atėjus nakčiai visa jų drąsa kaipmat išgaravo. Juos apėmė baimė ir neviltis ir tada atsiskleidė tokios pelėdžiuko savybės, kokių iš jo negalėjo tikėtis niekas…

berniukas stovi vandenyje, šalia kiškis laiko vaiką

Jurga Baltrukonytė

Auksinio vabalo paslaptis

Knyga „Auksinio vabalo paslaptis“ skirta visiems, kurie mėgsta nuotykius, siaubus, netvarkingus kambarius ir paslaptingas istorijas.

Čia pasakojama apie berniuką Gregorą, paliktą Raganų vaikų namuose. Jis nori susirasti savo šeimą, bet nežino kaip… Gregoras miglotai pamena mamą Frėją ir tą akimirką, kai ji ant kaklo užkabino pakabutį šnabždėdama: „Lauk, greitai grįšiu.“ Bet prabėga keleri siaubingi metai. Raganų pasaulyje Gregoras yra tikras nevykėlis, niekas nenori jo įsiraganinti ir Raganų taryba nutaria palikti berniuką miške… Jei ne auksinis vabalas jam ant kaklo, paslaptis taip ir būtų likusi neišaiškinta.

du sekliai

Artūras Konanas Doilis

Šerlokas Holmsas. Kraujo spalvos etiudas

Pranešama, kad Londone naktį tuščiame, negyvename name rastas E. DŽ. DREBERIO kūnas. MIRTIES priežastis neaiški. Negyvėlio kišenėje rastoje vizitinėje kortelėje adresas JAV, Ohajuje. Bet kokia suteikta informacija bus naudinga.

Tirdama mįslingą žmogžudystę policija pagalbos kreipiasi į detektyvą Šerloką Holmsą. Kartu su daktaru Votsonu jiedu pradeda tyrimą, kuris atskleis begalinį keršto siekį ir paslaptingas detales, kurios… daug paslaptingesnės, nei buvo manyta. Bet argi egzistuoja nusikaltimas, kurio nepavyktų išnarplioti žymiausiam pasaulio detektyvui Šerlokui Holmsui?

vaikai žiūri į didelę mandarinų krūvą

Tomas Dirgėla

Domas ir Tomas. Dingusių mandarinų byla

Dar vienos nuostabios Kalėdos nuostabiame Miestamiestyje – dovanos po žaisliukais papuošta egle, silkė pataluose, baltoji mišrainė ir mandarinai, be kurių… Mandarinai? Deja, šiemet jie ėmė ir tiesiog pradingo! Kalėdų stalo atributo nebeįmanoma rasti nė viename Miestamiesčio prekybos centre, kaip ir žiemą grybų rinkti į mišką išėjusio Liudo Mėmės!

Ar gali būti, kad mokyklos direktorius susijęs su mandarinų prapuolimu? Ar gali būti, kad be kvapnių oranžinių vaisių miestamiestiečių Kalėdos bus sugadintos? Ar gali būti, kad vis dar skaitai šią anotaciją, nors jau pats laikas atsiversti naujausią kultinių detektyvų istoriją?

šarka

Danė Griganė

Šarka

„Močiute, o ką tu veikei, kai tau buvo tiek metų, kiek man dabar?“  Tai klausimas, kurį tikriausiai užduosite savo močiutei, kai būsite perskaitę šią knygą. Jos esmė – pokalbis. Močiutė, vardu Sima, kalbasi su anūke, pasakoja apie savo vaikystę.

Ne taip jau paprasta viską suprasti, nors močiutė ir anūkė labai artimos. Juk kalbama apie senus laikus, tą nelemtą pokarį, kai Lietuvą ir jos laisvę mylėjusius žmones sodino į kalėjimus, trėmė į Sibirą, pravardžiavo banditais ar buožėmis.

Banditka – tai močiutės pravardė vaikystėje. Jų būta ir daugiau – Šarka, buožiukė, akiniuota gyvatė…  Kas padėjo mergaitei visa tai ištverti? Tikrai ne mama. Ji, pamiršusi dėl laisvės kalintį savo vyrą, ištekėjo už okupanto milicininko, dukrą paliko svetimos moters globai. Negali mergaitei pagelbėti ir vyresnis brolis Rokas, įkalintas… kaip manote, už ką? Už laisvę, už tai, kad ėjo savo tėvo, ne patėvio milicininko, pėdomis.

Skaitydami  šią knygą sužinosime, kaip Sima auga, žengia į paauglystę, kiekvieną dieną patirdama vis ką nors nauja. Ji – savarankiška, bet ir labai vieniša. Nėra su kuo pasitarti.  Štai kodėl ji nuolat įsipainioja į pavojingus nuotykius.

vaikai sėdi apsikabinę raides, šalia katė

Kristina Jakaitė

Bobausis be ausų: trumpos istorijos apie Spurgį

Prieš jūsų akis – trumpų istorijų rinkinys apie penkerių metu Spurgį. Šios istorijos labai paprastos ir kasdieniškos, nėra nė vieno baubo, bet piratų ir plėšikų keletas yra. Dar yra skylių dantyse, klausimų apie proproprosenelius, balų, kurios netikėtai išmoko važiuoti dviračiu, ir aiškinimosi, kodėl kovas ir gegutė turi savo mėnesį, o višta– ne.

Spurgio gyvenimas atrodytų panašus i tavo, bet iš tiesų jis visai kitoks. Galbūt tu šeimoje esi vyriausias, o Spurgis yra trečias ir jauniausias. Galbūt tu turi šunį, o Spurgis turi katiną Šiušę, kuris prikrečia visokių eibių ir prineša į lovą pelių.

Kiek nuotykių atsitinka tame paprastame gyvenime, kokia graži yra vaikystė!

mergaitė ir šuo

Eugenija Marks

Liepa ir Rokis nepasiduoda

Kai tik Liepa pamatė rudų ir baltų gaurų kupetą namų stotelėje, jos veide nušvito šypsena. Čia laukė draugas. Geriausias ir gauruočiausias draugas.

– Roki!

Liepa kone iššoko iš autobuso, kuprinę numetė kur pakliuvo, priklaupė ir apkabinimu pasisveikino su šeimos šunimi. Tai buvo didžiulis, visoje apylinkėje simpatiškiausias senbernaras. Jis būtų pajėgęs draugauti ir su pačiu didžiausiu niurzga, tokia plati buvo jo milžiniška širdis.

šuo naktį eina keliu, tolumoje matosi kalnai

Jurga Vilė

Šuo, kuris išeina tik naktį

Gal kada naktį atsidūrę mieste sutikote Mėnulį? Ne, ne tą, kuris šviečia danguje, o tokį šunį. Šuo vardu Mėnulis – ypatingas. Jis išeina tik naktį. Kartu visada vedasi ir savo žmogų. Sekime paskui juos. Ir naktis atskleis mums savo paslaptis. Joje sutiksime juodą katiną, peles, ant konteinerių šokančias tango, linksmus šiukšlininkus, apsiskaičiusį benamį, įskilusią plytelę, vaiduoklius balose… Naktis netruks prabėgti. O tada… Tada išauš dar viena balta diena.

Knygos „Šuo, kuris išeina naktį“ idėją įkvėpė tikras, rašytojos Jurgos Vilės, pažįstamas šuo. J. Vilės tekstas alsuoja jai būdingu temos artumu, daugiasluoksniškumu ir kinematografiškumu. Kas kartą skaitant dėmesį patraukia naujos detalės, išryškinančios antraplanes temas, tarsi klausytumeisi pasakojimo iš autorės lūpų. Istoriją taikliai vizualizuoja Valentinos Černiauskaitės pieštos iliustracijos, derinant fotografijos ir koliažo technikas.

mergaitė detektyvė

Nancy Springer

Enola Holms. Dingusio markizo byla

Susipažinkite su Enola Holms – paaugle detektyve, jaunėle Šerloko Holmso seserimi!

Per 14-ajį Enolos gimtadienį netikėtai dingsta jos mama. Mergaitė supranta, kad tik ji gali atskleisti šią dingimo paslaptį. Gudriai apsimetusi gedinčia našle, Enola iškeliauja į Londoną.

Vos atvykusi į didmiestį, Enola įsitraukia į jauno markizo pagrobimo tyrimą, bėga nuo piktadarių žudikų, kartu bando pasprukti nuo įžvalgių vyresnių brolių. Ar jai, supamai chaoso, pavyks iššifruoti užuominas ir surasti mamą?

mergaitė sėdi apglėbusi rankomis kelius ir nuleidusi galvą

Cathy Glass

Šiurpi paslaptis

Keturiolikmetė Tilė įpykusi ant savo tėvų. Jos patėvis Deivas smurtauja prieš motiną, bet moteris nenori jo palikti. Nebegalėdama pakęsti nuolatinių barnių ir baimindamasi dėl savo pačios saugumo, Tilė apsigyvena pas globėją, tai yra pas mane. Jai atvykus pastebėjau, kad mergaitės skruostas sumuštas, matyt, konflikto metu.

Ne tik prižiūrėjau Tilę ir stengiausi, kad ji jaustųsi saugi, bet ir nerimavau dėl savo dukters Liusės, kuriai reikėjo priimti labai sunkų sprendimą. Vyliausi, kad ji apsispręs teisingai, nes šis sprendimas nulems visą likusį jos gyvenimą.

Tilės patėvis Deivas vis labiau visus kontroliavo ir darėsi kerštingesnis, bet mane ištiko šokas sužinojus, kiek toli jis pasišovęs eiti. Šitai jau nebuvo normalu; įtariau, kad vyksta dar kažkas, ko niekas nežino. Buvau teisi, nors norėjosi tikėti, kad klystu. Kol Tilė atsigaus, prireiks labai daug laiko.

kaukas

Justinas Žilinskas

Kaukas Gugis ir sielų akmuo

Trečioji trilogijos apie kauką Gugį knyga.

Kaukų Įžengimo šventę sugriauna laumių medžiotojai. Nejaugi ir jie ieško paslaptingo sielų akmens, kurio taip reikia laumėms? Dėl jo į žygį prie tolimosios jūros išsiruošė ir Gugis. Tuo metu kunigaikščio Rumbaudo pilyje žiaurusis šimtininkas Vilkas siekia paveržti valdžią iš kunigaičio Jauniaus. Gerai, kad netoliese sukiojasi sumanioji Gražė. Sklinda kalbos ir apie Žymantą, mokantį pagauti ir kauką, ir aitvarą. Kas gi bus, kai susikirs kaukų, žmonių ir laumių keliai? Paskutinė trilogijos apie Gugį, Gražę ir jų draugus dalis žada daug išbandymų. Kvailystė gali virsti nelaime, galia išsprūsti per akimirką, o naujos pradžios šviesą teks užžiebti tamsoje.

merginos siluetas

Alina Bronsky

Šukparkis

Neikite į Šukparkį – ten šiukšlina ir pavojinga. Nes Šukparkis yra susidūrimų vieta. Jame susitinka Rytai ir Vakarai, slampinėja paaugliai ir benamiai, skamba rusų estrada ir repo muzika, žaidžiamos tamsios šachmatų partijos, skrieja akmenys ir tušti buteliai. O netoliese, tarsi įkaltas pleištas, stovi daugiaaukštis, kuriame gyvena Saša. Šią labai karštą vasarą Sašai sukanka septyniolika metų ir ji turi tik dvi svajones: parašyti knygą apie savo mamą ir nužudyti patėvį Vadimą.

„Šukparkis“ – tai ironiškas ir aštrus pasakojimas apie Sašą, jos šeimą, draugus ir priešus, svetimą Frankfurtą ir jo miegamąjį rajoną 2000-aisiais, kuriame pritapti yra ne mažiau svarbu nei apsiginti.

gatve eina du žmonės surakinti grandinėmis

Jakob Wegelius

Rožės apgaulė

„Rožės apgaulė“ – naujas kvapą gniaužiantis nuotykių pasakojimas visiems, kurie jau pamėgo „Žudiko beždžionę“!

Vieną dieną laive „Hadsono karalienė“ aptinkamas perlų vėrinys su rožės pavidalo kabučiu. Laivo įgula – mašinistė beždžionė Salė Džouns ir kapitonas Šefas – nusprendžia išsiaiškinti šio lobio paslaptį. Jie išplaukia į Glazgą ir patenka į negailestingos miesto gaujos gniaužtus. Salė Džouns turės pasitelkti visas jėgas, ryžtą ir sumanumą, kad išgyventų nelaisvėje ir padėtų atskleisti neįtikėtiną istoriją, vedančią skaitytoją jūrų ir sausumos keliais nuo Lisabonos iki pat Šetlando.

Verified by MonsterInsights