Iliustracijos, gyvenančios knygose…

Vanda Padimanskaitė gimė, augo ir savo kūrybinį kelią pradėjo Druskininkuose. Mokėsi „Atgimimo“ vidurinėje, baigė Vytauto Kazimiero Jonyno meno mokyklą. Studijavo plakato ir estampo disciplinas Vilniaus dailės akademijoje, Vroclavo meno akademijoje Lenkijoje. Vienuolika metų dirbo „Baltų lankų“ leidykloje dailininke, iliustravo pradinių klasių vadovėlius, piešė iliustracijas grožinei literatūrai, kūrė viršelius.  Druskininkuose pristatė dvi parodas – vieną – dviejų autorių – galerijoje „SOFA“ 2007, antrąją – 2016 „Mažojoje galerijoje“. Didžiausia iki šiol V. Padimanskaitės solo paroda „Dabartės“ eksponuota Vilniaus rotušėje 2022 m.

„Tapyba ir iliustravimas mano kūryboje nėra organiškai susiję. Kai tapau, darau tai, kas ateina į galvą, nemąstau apie tolimesnes paveikslo keliones, dažnai nežinau ir nesuku galvos, koks bus galutinis vaizdas, eksperimentuoju. Tuo tarpu, kai iliustruoju, esu įsipareigojusi tekstui, leidyklai, terminui. Abi veiklos iš šalies labai panašios, nes tai viena sritis, menas, bet ir labai skirtingos, nors iš pradžių taip neatrodo.

Šioje ekspozicijoje pristatau keletą fragmentų iš savo iliustruotų knygų. Čia rasite du vilkus, pieštus pasakai „Vilkas ir 7 ožkiukai“ – tai ir pirminė, ir paskutinė iliustracija, pirminė išgąsdino leidyklą, kadangi joje pavaizdavau visus ožkiukus vilko nasruose. Šios iliustracijos piešiau net keturis variantus, kol buvo nuspręsta palikti tik snukį ir servetėlę. Tada labai stebėjausi (pasakoje vilkas vis tiek suvalgo tuos ožkiukus, tai kodėl negerai juos pavaizduoti?). Antroji šios knygelės dalis išėjo jau be minėtos pasakaitės, ją pakeitė kitas tekstas apie laimingą žmogų. Knygose vaikams tradicijos keičiasi, reakcijos į viską jautrėja. Daug kas apskritai keičiasi, todėl kartais visai neblogai stabtelti ir pažiūrėti į dalykus iš toliau, kaip ir piešiant natiurmortą ar modelį – atsitraukti, prisimerkti, pagalvoti.“

Dailininkės, knygų iliustruotojos Vandos Padimanskaitės knygų iliustracijų parodą rasite mūsų bibliotekos laiptinės galerijoje ir konferencijų salėje. Užsukite ir išgyvenkite knygų istorijas per vaizdingas dailininkės iliustracijas.

Verified by MonsterInsights