2023-iųjų metų TOP 20 skaitomiausios knygos

 

Pasitikus 2024-uosius, pažvelkime į Molėtų viešosios bibliotekos skaitomiausių 2023-iųjų metų knygų sąrašą:

1. Be konkurencijos užėmęs skaitomiausios 2023-iųjų knygos titulą kūrinys – Delia Owens „Ten, kur gieda vėžiai“. Pelkių Dukra vadinama Kaja Klark atokaus Šiaurės Karolinos miestelio Barkli Kouvo gyventojams yra neįmenama paslaptis, ji niekinama ir laikoma atmata. Palikta motinos, vėliau – ir keturių brolių bei seserų, Kaja auga pelkių apsuptyje tik su tėvu, kuriam nėmaž nerūpi ir kuris netrukus dingsta. Apleista ir izoliuota Kaja išmoksta pragyventi iš to, ką siūlo gamta, toje derlingoje ją supančioje aplinkoje randa ir paguodą.

2. Antroji vieta – tikrais, mažai žinomais XX a. pradžios Australijos istorijos faktais paremtas debiutinis autorės Roxane Dhand romanas „Perlų žvejo žmona“. Meisei Porter devyniolika. Ji pirmąkart visiškai viena stovi ant garlaivio denio ir stebi tolumoje nykstančius gimtosios Anglijos krantus. Tėvai ją siunčia į Australiją, kur Meisės laukia būsimasis jos vyras – niekad neregėtas perlų magnatas pusbrolis Meitlandas Sinkleris.

3. Nuala Ellwood „Tobulas gyvenimas“ – Intriguojantis ir įtraukiantis trileris apie nerimastingą žmogaus būseną – fantazijų pasaulį, į kurį pasineriama norint išgyventi netekties sielvartą. Vanesa nuo vaikystės mėgo slėptis fantazijų pasaulyje. Jai visad sekėsi apsimetinėti tuo, kuo nėra. Nauji dailūs rūbai, naujas prisijaukintas akcentas – ir ji ištrūkdavo iš slegiančios kasdienybės.Dabar, priversta glaustis sesers Džordžės namuose ir kamuojama praeities prisiminimų, Vanesa nepastebi, kad Konoras, jos partneris, klampina ją į nežinomybę. Ilgainiui pati to nesuvokdama tampa marionete nepaaiškinamuose jo žaidimuose. Galiausiai Vanesa ir vėl griebiasi senų metodų: susigalvojusi netikrą tapatybę, užsiregistruoja nekilnojamojo turto agentūroje ir keliauja apžiūrėti išsirinkto namo. Visai nesvarbu, kad nei išgali, nei ketina jį pirkti. Tai tik nekenksminga smagi pramoga. Taip bėgdama nuo realybės Vanesa visiškai susipainioja ne tik savo jausmuose, bet ir tikruose įvykiuose.

4. Aldona Ruseckaitė „EMMI: Vinco Mykolaičio-Putino gyvenimo moterys“. Šios knygos autorė žvelgia į klasiko gyvenimą – nuo kūdikystės iki paskutinio atodūsio – per santykį su keturiomis jam svarbiomis moterimis. Knygoje atveriamas jautrus rašytojo santykis su motina Magdalena, skaudžiai išgyvenusia sūnaus santuoką. Čia atskleidžiamas ypatingas Vinco ir jo sesers Magdalenos – taip pat poetės – ryšys: Vincas jaunėlę leido į mokslus, su ja dalijosi kūrybiniais sumanymais, buitimi, ilgėjosi jos, pasitraukusios į tolimąją Australiją. Komplikuoti santykiai poetą siejo su studente Emilija, po devynerių bendravimo metų tapusia jo žmona, ir į sudėtingus trisdešimt dvejus Mykolaičių santuokos metus įsiterpusia kita profesoriaus studente – Irena, kuri įkvėpė brandų poetą gražiausiems poezijos posmams ir teikė stiprybės sunkiausiomis valandomis.

5. Jojo Moyes  „Povo turgelis“. Septintasis dešimtmetis, Atėnė Forster — žavingiausia savosios kartos atstovė. Ši graži, išlepinta, pernelyg daug sau leidžianti mergina gavo Paskutiniosios Debiutantės pravardę. Jai sutikus tekėti už žavaus jauno paveldėtojo Daglo Feirli-Hulmo, jos tėvai lengviau atsipūtė. Tačiau po dvejų metų pasklido gandai apie Atėnės romaną su jaunu prekeiviu.

6. Gilly Macmillan„Auklė“. Kai Džoselinai Holt buvo septyneri, mergaitę paliko vienintelis ją išties mylėjęs žmogus – auklė Hana. Tąsyk šalta aristokratė motina visą kaltę staigiai dingus auklei suvertė dukrai, tad Džo užaugo nusivylusi ir kupina kartėlio, mintimis nepailstamai grįždama prie to vasaros ryto įvykių.

7. Rachel Trethewey„Churchillio dukterys: Jis vadino jas savo mergaitėmis“. Ketvirtoji žinomos biografės knyga, kurioje, remdamasi nepublikuotais laiškais iš šeimos archyvo ir kitais archyviniais dokumentais, ji pirmą kartą iš istorijos šešėlio išveda Winstono Churchillio dukteris ir papasakoja nepaprastas jų gyvenimo istorijas.

8. Lucinda Riley – „Levandų sodas“. Kadaise garsi ir turtinga prancūzų aristokratų giminė, legendinė pilis ir ilgai saugotos paslaptys. Dvi giminės atšakos – Prancūzijoje ir Anglijoje, besiblaškančios tarp pareigos ir aistros. Ir vienintelė palikuonė, kuriai teks pakelti netikėtai užgriuvusią atsakomybės ir paslapčių naštą.

9. Mark Sullivan – „Po raudonu dangum“. Pinas Lela – eilinis septyniolikmetis italas, kurio galva pramušta muzika ir merginomis. Jis nenori turėti nieko bendra nei su karu, nei su naciais, tačiau nerūpestingas gyvenimas vieną dieną baigiasi. Toliau nuo bombarduojamo Milano tėvų išsiųstas Pinas padeda žydams slaptais Alpių takeliais pabėgti iš šalies.

10. Emma Hannigan – „Laiškai mano dukroms“. Šilta, emocinga ir jautri istorija apie vienos šeimos trijų kartų moteris. Apie dukteris, seseris ir motinas. Apie tai, kad kraujo ryšys ir šeima gyvenime yra patys svarbiausi. Ir apie tai, kad meilė į gyvenimą gali ateiti daugybe būdų.

11. Diane Chamberlain „Pavogta santuoka“. 1944-ieji. Tesa staiga meta medicinos studijas, žadančias jai puikią karjerą, susituokia su paslaptingu nepažįstamuoju ir persikelia gyventi į Hikorį, mažą provincijos miestelį Šiaurės Karolinoje. Jos vyras Henris Kraftas – paslaptingas žmogus, dažnai negrįžtantis naktį namo, slepiantis nuo žmonos pinigus ir nerodantis jai jokios meilės. Tesa veikiai sumoja atsidūrusi keistoje santuokoje – be meilės, be menkiausios vilties ištrūkti.

12. Serena Burdick „Bevardės mergaitės“ nukelia į XX a. pradžios Niujorką, į prieglaudą „beturtėms puolusioms merginoms ir moterims”. Krikščioniškos meilės pagrindu įkurtos globos įstaigos skelbėsi gerinančios vargšių gyvenimą, o nubaustąsias už seksualinio pobūdžio prasižengimus sėkmingai sugrąžinančios į doros kelią. Tačiau iš tiesų šių įstaigų globotinės būdavo įkalinamos, skriaudžiamos ir išnaudojamos, vergiškas jų darbas skalbyklose nešė bažnyčiai milžinišką pelną.

13. Richard Paul Evans „Laiškai Noelei“. Tai jaudinanti istorija apie meilę, draugystę, pasitikėjimą ir atleidimą, apie pabudimą iš sielvarto ir susvetimėjimo. Meistriškai į pasakojimą įpindamas garsių rašytojų citatas, R. P. Evansas skaitytojus kviečia į gyvenimo kelionę, kurioje griaunantys praeities prisiminimai virsta galinga nauja pradžia.

14. Lisa Jewell – „Šeima iš viršaus“. Netrukus po dvidešimt penkto gimtadienio Libė Džouns grįžta iš darbo ir randa laišką, kurio laukė visą gyvenimą. Ji atplėšia voką, tikėdamasi galiausiai sužinoti, kas esanti.Jauna moteris sužino, kad yra vienintelė milijonų verto didžiulio namo Londone, ant Temzės kranto, madingojo Čelsio kaimynystėje, paveldėtoja. Libės gyvenime greitai viskas pasikeis, nes šios dienos laukė ir kiti, su kuriais jai teks susitikti.

15. Alyson Richman – „Prarasta žmona“. Tai neužmirštama istorija apie meilę, kurios negali įveikti nei laikas, nei žiauriausi išbandymai. Apie neįtikėtinus ir vis dėlto tikrus žmonių likimus. Apie ypatingą ištvermę, kurios padedami žmonės gali iškęsti neįsivaizduojamus baisumus. Apie tai, kad laimė yra tokia trapi ir trunka taip trumpai – tačiau viltis neblėsta visą gyvenimą.

16. Nino Haratischwili – „Aštuntas gyvenimas (Brilkai)“. XX a. pradžia, Tbilisyje gyvena klestinti šeima. Jai sėkmę atnešė ypatingas karšto šokolado receptas, sukurtas po kelionių Europoje, perduodamas iš kartos į kartą ir saugomas kaip karinė paslaptis. Įspėjimas naudoti jį itin atsargiai – ne šiaip užgaida: tai šokoladas, sukeliantis ekstazę, bet paliekantis labai kartų poskonį…

17. Jojo Moyes „Išdalintos žvaigždės“. Alisa Rait išteka už gražuolio amerikiečio Beneto van Klivo, tikėdamasi ištrūkti iš slogių tėvų namų Anglijoje. Tačiau mažas Kentukio miestelis greitai pasirodo besantis toks pat slegiantis ir klaustrofobiškas, juolab kad po vienu stogu tenka gyventi su valdingu šešuru. Tad išgirdusi kvietimą moterims prisidėti prie Eleonoros Ruzvelt iniciatyva kuriamos keliaujančios bibliotekos ir nešioti žmonėms knygas, Alisa su džiaugsmu sutinka.

18. Diane Chamberlain – „Mūsų melas“. Maja ir Rebeka – puikios gydytojos, bet tik tuo seserys panašios. Paauglystėje žuvo jų tėvai, ir tik vyresnėlės Rebekos dėka Maja netapo trečia žmogžudžio auka. Po tragedijos jaunėlė tampa atsargi ir nedrąsi, nors ji – puiki vaikų gydytoja, o Rebeka, rizikos nebijanti moteris, teikia pagalbą karščiausiuose pasaulio taškuose. Šiaurės Karoliną nusiaubus uraganui, Adamas, Majos vyras, įkalba ją teikti pagalbą nukentėjusiesiems. Norėdama įtikti vyrui, ji sutinka ir sraigtasparniu lydi uragano aukas, bet lėktuvą ištinka katastrofa. Jokių žinių apie gyvuosius.

19. Imogen Clark – „Mūsų istorijos pradžia“. Lėja Alen – vieniša mama – gyvena pajūrio miestelyje Vitli Bėjuje. Vieną rytą ramią, mažų šeimos rūpesčių kupiną jos kasdienybę sutrikdo skambutis į duris. Už jų – prabangiai apsitaisiusi Klio Montgomeri Smit, įsitikinusi, kad jos vaikystės prisiminimai glaudžiai siejasi su Lėjos namu. Netikėtas susitikimas įžiebia neįprastą draugystę tarp moterų, kurios, rodos, negalėtų būti labiau skirtingos. Mažytis Lėjos namas atrodo tarsi žaislinis, palyginti su dvaru, kuriame gyvena Klio. Didžiulių šeimos turtų paveldėtoja Klio nėra dirbusi nė dienos, o Lėja privalėjo atsisakyti svajonių ir įsidarbinti valytoja, kad išlaikytų šeimą.

20. Karen White – „Sugrįžimas namo“. Tai „Paskutinės nakties Londone” priešistorė ir pasakojimas apie dvi atitolusias seseris. Būdama dvidešimties Kesė Medison iš gimtojo Džordžijos miesto Voltono išvyksta į Niujorką, stropiai dirbdama susikuria puikią karjerą ir iš naujo atranda save. Tačiau po penkiolikos metų vieną naktį telefono skambutis primena viską, ką taip uoliai stengėsi pamiršti. Ji grįžta į mieguistą Džordžiją pabūti su mirštančiu tėvu, vis dėlto labiau nei tėvo netekties bijo susitikimo su seserimi, kadaise ištekėjusia už Kesės vaikino. Jauna moteris tvirtai pasiryžusi grįžti į Niujorką, bet po tėvo mirties paveldi vaikystės namus, dukterėčias ir sūnėną pamilsta labiau nei įsivaizdavo, o Voltone pasijunta esanti kaip namie.

Verified by MonsterInsights