Žiemos naujienos Vaikų skaitykloje/sausis

voras voratinklyje

Dominykas Norkūnas, Greta Ambrazaitė

Voriukė Mimi ieško namų

Mimi visą vasarą gyveno obels drevėje, bet triukšmingi kaimynai Mitas ir Termitas tiek ūžė, kad galutinai išūžė jai galvą, ir dabar voriukei tenka ieškotis naujų namų. 

Tik ši užduotis – ne iš lengvųjų… Mažajai Mimi teks susidurti su daugybe iššūkių, kol ras savo išsvajotą vietą po saule, o gal… kartu ir puikią naują draugystę? 

Istorija „Voriukė Mimi ieško namų“ moko vaikus empatijos, smalsiai tyrinėti vabalų pasaulį ir drąsiai priimti iššūkius.

katinas tiesia leteną į dangų

Renata Šerelytė

Skrybėlė pasipūtėlė

Turbūt sutiksite, kad nemalonu bendrauti su pasipūtusiu žmogumi. O jeigu pūstis ima skrybėlė, kuri manosi esanti per daug nuostabi puošti be galo mielos ir rūpestingos senelės Leokadijos galvą? Vėjo pagauta pasipūtėlė ima skrieti per pasaulį it kokia žvaigždė, tačiau jos kelionė pilna ne visai malonių ir netgi pavojingų nuotykių. Kas laukia skrybėlės bruzdančiame dideliame mieste ir ar pavyks senelei ją pasivyti laiku?

vaikai su kapitonu plaukia laivu

Saulius Žukas

Du broliai. Kelionė jūra

Prisiminkime, kas įvyko pirmoje dalyje „Du broliai. Nuotykis miške“:

Tedas ir Vincas, su tėvais keletui dienų išvykę į kaimo sodybą, dviese atsiduria tankiame miške. Čia jie patiria nuotykių: sutinka paukščių, žvėrelių ir jiems padeda, randa raganos namelį, išvaduoja antele pasivertusią princesę. O už gerus darbus sulaukia atlygio – stebuklingojo pultelio, galinčio išpildyti norą keliauti. Paspaudęs žalią mygtuką, atsiduri ten, kur sugalvojai, paspaudęs raudoną – grįžti atgal.

Nenuoramos broliai Tedas ir Vincas šįkart kviečia skaitytojus ir skaitytojas kartu leistis į kelionę jūromis mariomis. Pučiant vėjams, supant laivui mus lydės drąsusis kapitonas Kukas. Sutiksime delfinų, nersime po vandeniu stebėti koralų, išgirdę SOS signalą pagelbėsime į bėdą patekusiai Mortai, kartu išsilaipinsime vėžlių saloje, kurią reikia saugoti nuo atplaukiančių šiukšlių.

„Du broliai“ – tai knygelių serija, skatinanti ne tik pažinti aplinkinį gyvenimą, pasinerti į pasakų ir gamtos pasaulį, nuklysti į praeitį ir ateitį, bet ir padėti vaikams mokytis skaityti ir suprasti tekstą.

šuniukai su policininkų apranga

Šunyčiai patruliai

Kartu su bebaime komanda leiskitės į nepakartojamus nuotykius, aprašytus šiose septyniose istorijose. Šunyčiai patruliai gelbėja pasaulį kiekvieną dieną – Maršalas padeda pasimetusiai katytei, o Riedulys sapne suranda dinozauriukus ir grąžina juos mamai. Nė vienas darbas nėra per sunkus, nė vienas šunytis nėra per mažas!

Šią stulbinančią herojiškų istorijų kolekciją sudaro geriausi pasakojimai apie šunyčius patrulius. Patekus į bėdą, tereikia sušukti – šunyčiai patruliai visada atskubės į pagalbą. Seklys, Maršalas, Padangė, Riedulys, Rokis ir Zuma – Raiderio vadovaujama bebaimė komanda – leidžiasi į nepaprastus nuotykius, demonstruodami gebėjimą dirbti kartu, draugystę, drąsą ir gerumą. Legendiniai Nuotykių įlankos herojai vos pakviesti atskuba į stebėjimo punktą, pasirengę ištiesti pagalbos leteną. Su kuriuo šunyčiu norėtumėte vykti į misiją?

muminukai su plėšikais

Tove Jansson

Muminukas ir plėšikai

Pas Muminuką į svečius atvyksta giminaičiai. Smagu? Nelabai – jie siaubingai įžūlūs! Kaip juos išvyti?

Deja, už nesvetingumą tenka brangiai susimokėti. Muminukas ir pats lieka be namų… Tad drauge su gudriuoju bičiuliu Snifu leidžiasi ieškoti šlovės ir turtų. Draugai randa retą gyvūną, klausia būrėjos, kur rasti lobį, ir netgi kuria modernų meną, tačiau greit suvokia, kad tapti turtingiems daug sunkiau, nei tikėjosi. Muminuko laukia daugybė be galo juokingų ir pamokančių nuotykių.„Muminukas ir plėšikai“ – pirmoji mylimos vaikų rašytojos ir dailininkės Tuvės Janson komiksų serijos apie Muminuką dalis.

vaikai ir žirgas

Kristina Ohlsson

Pavojingojo rūko byla

Sveiki atvykę į Rūko slėnį!

Susidūrėte su vaiduokliais? Tada skambinkite į Vaiduoklių biurą – Elsa ir Kalis puikiai išmano savo darbą. Šį kartą jų pagalbos reikia Robertui Gonsalesui. Kažkas naktimis paleidžia jo arklį, nors jis jį akylai prižiūri. Staiga prasivėrus vartams, arklys šuoliais pasileidžia laukan, nors, regis, aplink nieko nėra! Taip nutiko jau keletą kartų, bet tik tada, kai tvyrojo rūkas. Ko iš tikrųjų nori šis vaiduoklis? Ir kodėl arklys visada šuoliuoja prie krioklio?

Elsai ir Kaliui reikės išspręsti jaudinančią ir paslaptingą bylą!

sliekas iškišęs galvą iš žemės

Rimantas Černiauskas

Slieko pasaka

Kitą kartą vaikai buvo geri ir paklusnūs, o mokytojai neklaužados ir tinginiai. Kai vaikai ir sliekai atskubėdavo į pamokas skaityti, rašyti ir skaičiuoti mediniais pagaliukais, mokytojai pasislėpdavo direktoriaus kabinete ir tingėdavo juos mokyti.

Ar girdėjot? SENSACIJA!

Mokytojams vaikai įgriso iki gyvo kaulo! Susirinkę direktoriaus kabinete jie nutaria – GERIAUSIA MOKYKLOJE, KAI NĖRA VAIKŲ. Be jų ramiau ir švariau, niekas nebėgioja, nekelia dulkių, nereikia vėdinti klasių. Mokytojai padarys viską, kad daugiau mokykloje nepasirodytų nė vienas mokinys. Nei vaikas. Nei sliekas. Net voras.

Spęs spąstus, kas duobes, užsibarikaduos mokykloje. Mokytojams fantazijos netrūksta, bet… ar jiems pavyks kaip nors sustabdyti žinių ištroškusius vaikus ir sliekus?

„Slieko pasaka“  – labai juokinga ir šmaikšti istorija, kurią bent vieną dieną tikrovėje patirti norėtų kiekvienas mokinys!

mergina naktyje

Timo Parvela

Šešėliai, 3 knyga. Krampas

„Šešėliai. Krampas“ – trečioji garsių suomių kūrėjų Timo Parvelos ir Pasio Pitkäneno trilerio dalis „Šešėliai. Aurorija“ dalis.

AR ŠEŠĖLIAI UŽVALDYS PASAULĮ?

Peteris ir Sara grįžta iš Aurorijos į žmonių pasaulį, kuriame įsivešėjo neapykanta, dabar kiekvienas rūpinasi tik savimi. Tačiau draugai, kuriems senasis Kalėdų Senelis pavedė surasti jam įpėdinį, nepraranda vilties. Pasitelkę paslaptinguosius žvangučius jie turi išgelbėti ne tik savąjį pasaulį, bet ir Aurorijos karalystę. Tiktai kokį pavidalą įgavo Krampas žmonių pasaulyje? Ir kaip nugalėti baugų ir nepaprastai galingą Šešėlių kunigaikštį?

Trilerį primenanti įspūdinga Timo Parvelos ir Pasio Pitkäneno istorija trečiojoje dalyje pasiekia kulminaciją – ir pašiurpins, ir priblokš, ir sujaudins skaitytojus. „Šešėlių“ trilogija sulaukė nepaprastai didelio susidomėjimo visame pasaulyje.

kraupus namas naktyje

Mel Hartman

Viešbutis debesyse

Kaip taip gali būti? Hela ir jos draugai vis dar yra įstrigę keistajame viešbutyje. Vaikai pamiršo beveik viską, net kaip čia atsidūrė. Mano, jog tėvai dar užsiėmę lagaminais, tad jie galį paužkandžiauti restorane. Stalas nukrautas gardžiausiomis gėrybėmis ir vaikai šlamščia viską, ko tik geidžia širdis. Jie nebeprisimena žaidimo, kurį turėjo žaisti anksčiau, kad nugalėtų baimes ir surastų tėvus.

Pamažu sugrįžta Helos prisiminimai – kažkas negerai! Viešbutis pakilęs nuo žemės, o vaikai negali atsitraukti nuo lėkščių. Ar vaišės užkerėtos? Pagaliau Hela įtikina vaikus eiti ieškoti tėvų, bet lengva nebus… Viešbutis visais būdais bandys jiems sutrukdyti. Ar vaikai atsispirs tamsiosioms viešbučio pagundoms? Ar jie gali įveikti viešbutį, įminti jo paslaptis ir surasti savo tėvus?

Šiek tiek juokinga, šiek tiek baugi „Viešbučio ant uolos“ antra dalis kviečia skaitytojus į nuotykių ir magijos kupiną pasaulį!

mergina su vaikinu guli ant nugarų ir žiūri viršų

R.J. Palacio, Erica S. Perl

Baltoji paukštė

THE NEW YORK TIMES BESTSELERIS

SYDNEY TAYLOR APDOVANOJIMO LAIMĖTOJA

NIUJORKO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS GERIAUSIOS METŲ KNYGOS LAIMĖTOJA

Sara – jauna žydų mergaitė, kurią per Antrąjį pasaulinį karą slepia viena šeima nacių okupuotame Prancūzijos kaime. Netikėtai berniukas, kurio ji, kaip ir kiti bendraklasiai, vengė, tampa jos gelbėtoju ir geriausiu draugu… Siaubinga Saros patirtis jautriai atskleidžia gerumo galią pakeisti širdis, statyti tiltus ir netgi gelbėti gyvybes. O skaudus simbolizmas ir gražūs piešiniai sugrąžina Saros pasakojimą iš praeities ir glaudžiai susieja su dabartimi.

„Baltosios paukštės“ centre atsiduria skaitytojams jau pažįstamo Džuliano močiutė Grandmère iš pasaulinio pripažinimo sulaukusios autorės knygos „Stebuklas“. Širdį verianti jos jaunystės istorija apie gerumo galią ir beatodairišką drąsą karo metu pakeis ir Džuliano gyvenimą.

„Baltoji paukštė“ paliks neišdildomą įspūdį tiems, kuriuos sujaudino „Stebuklas“. Pagal „Baltąją paukštę“ jau pastatytas ir kino filmas!

 virš miesto mergaitė žaidžia su žaislais

Rebeka Una

Paskutiniai vaikai

Ką darytum, jei sužinotum, jog netrukus visi žmonės išnyks? Kad tu ir tavo draugai – paskutiniai Žemėje? Būtent tokią naujieną mokykloje ir šeimose išgirsta Elsis, Kajus, Tadas, Mira, Liudvikas ir kiti Nuolydžio kaimo vaikai. Kaip elgtis išgirdus tokią žinią?

Įvykus ne vienai gamtinei katastrofai ir siaučiant vis ilgesnėms sausroms, mūsų planeta tampa vis mažiau tinkama žmonėms. Europos žemynui atsidūrus po vandeniu, Nuolydžio kaimas Kilimandžaro papėdėje – viena iš nedaugelio vietų, kur tebegyvena vaikai, tėvai ir seneliai. Jie mokosi patys užsiauginti maisto, skurdų racioną gardina prieskoniais, o plastikinius žaislus seniai pakeitę kitais.

Vieną dieną kaimo vaikai išgirsta žinią, kad jie – paskutinioji žmonių karta mūsų planetoje. Naujieną kiekvienas priima skirtingai. Vienas meistrauja baisias kaliauses, antras ruošiasi pabėgti, trečias – apsimeta, kad jam svarbu tik rožės, kurias pravardžiuoja varlėmis. Visi stengiasi atrasti prasmę naujoje atkarpoje, kurią turės nugyventi. Gal joje bus kas nors gražaus? Knyga skirta skaitytojams nuo dešimties metų, tačiau poetiška kalba ir giliomis įžvalgomis patrauks ir suaugusiuosius.

Tai poetiškas ir įkvepiantis pokyčiams pasakojimas „Paskutiniai vaikai“ apie draugystę, viltį, besaikio žmonių vartojimo nualintą Žemę, norą gyventi ir palikti ką nors gražaus po savęs.

mergaitė balerina

Helen Lipscombe

Pavojus ant pirštų galiukų

Knygoje „Pavojus ant pirštų galiukų“ aprašyta neeilinė istorija. Milės mama – garsi balerina. Mergaitė svajoja kada nors šokti taip, kaip ji. Milės laukia pats svarbiausias pasirodymas. Ji tikisi, kad mama didžiuosis matydama savo dukrą šokant. Deja, pasirodymas nenusiseka, o Milės mama pradingsta iš žiūrovų salės. Praėjus pusei metų, jos vis dar niekur nėra. Kas nutiko?

Milė gauna netikėtą pakvietimą mokytis Gulbių namų baleto mokykloje. Tokio gero pasiūlymo negalima atsisakyti! Tačiau Milė netrukus supranta, kad tai toli gražu ne įprasta baleto mokykla. Joje slapta ugdomi ŠNIPAI! Galbūt nauji gebėjimai padės Milei išsiaiškinti mamos dingimo paslaptį?

Baleto bateliai, slaptos užduotys ir pavojai šnipų mokykloje!

miškas tamsoje

Dorota Suwalska

Juodieji ežerai. Magdos dienoraštis

Magdai šešiolika. Ji gyvena su mama, patėviu ir broliuku. Kaip ir viskas būtų neblogai. Patėvis draugiškas, kartais net geras patarėjas. Broliukas dar mažas, linksmas vaikas. Tik sunkiai klostosi santykiai su mama. Mergaitė nesupranta, kodėl mamos rūpestis toks perdėtas, kodėl ji dukrą taip uoliai nuo visko saugo, kodėl jos nuolat eina pas tą pačią gydytoją ir geria tuos pačius vaistus. Magda jaučiasi tarsi paslapčių rate, kuriame kažkas netikra, neištarta, nutylėta. Ji ieško atsakymų į klausimus, kurių nedrįsta užduoti. Ir atranda sau terapiją – rašymą. Mergaitė pradeda kurti asmeninį tinklaraštį, kurio skaitytoja – vien ji. Ima lankyti Literatų klubą, čia atgauna kvapą, giliau pažvelgia į save ir pasaulį. Be to, ji mėgsta teatrą, daug skaito, jai patinka klausyti nišinių grupių, kurių muzika skirta „merginoms ežerų akimis“, kaip sako Literatų klubo vadovas. Pamažu pribręsta užduoti esminį klausimą: „Kas man yra?“ Tik knygos gale paaiškėja, kas buvo nuo Magdos slepiama.

Verified by MonsterInsights