Nauji užsienio rašytojų kūriniai/sausis

namas prie jūros

Benjamin Myers

Kur susitinka dangus ir jūra

Viskas prasideda Šiaurės Anglijoje lemtingą 1946-ųjų vasarą. Kol gimtajame angliakasių miestelyje dar sklando niūrūs karo atgarsiai, šešiolikmetis Robertas Epljardas nusprendžia pabėgti nuo gresiančio darbo šachtoje. Susikrovęs reikalingiausius daiktus, vaikinas leidžiasi į ilgą kelionę pėsčiomis, „kurios vienintelis tikslas – neturėti tikslo“.

Jo klajonės Anglijos užmiesčiais nutrūksta sename žvejų kaimelyje, priėjus ant kalvos stovinčią vilą. Čia gyvena Dulcė Paiper, ekscentriška, žodžio kišenėje neieškanti senutė. Robertas dar nežino, kad laikas, praleistas šioje vietoje, pakreips jo gyvenimą visai kita linkme.

Viloje laisvai liejasi vynas ir dialogai apie meilę, žmogiškumą, troškimus ir gyvenimo klaidas, padedantys netikėtiems draugams įžvelgti prasmę išprasmėjusiame pasaulyje. Tačiau šis namas slepia ir skausmingą patirtį, apie kurią Dulcė vis dar nepasiruošusi prabilti…

„Kur susitinka dangus ir jūra“ – įtraukiantis romanas apie žmogų, kovojantį su savo lemtimi. Tai pasakojimas, padedantis ištverti didžiulius istorinius lūžius ir iš naujo atrasti laimę paprasčiausiuose, bet dažnai lengviausiai pražiūrimuose dalykuose.

merginos veidas

Herbjorg Wassmo

Tora, 3 dalis. Beodis dangus

Trečiasis „Toros“ trilogijos romanas „Beodis dangus“ – paskutinis pasakojimas apie Norvegijos šiaurėje gyvenančią merginą. Persikėlusi į Breilaną Tora vylėsi, kad visi ją kamavę demonai liko praeityje, tačiau jos ramaus gyvenimo iliuzija dūžta į šipulius. Miręs kūdikis paliko Torai ne tik fizines, bet ir negyjančias dvasines žaizdas.

Balansuodama tarp gyvenimo ir mirties, jauna mergina vis giliau grimzta į kančios ir beprotybės liūną, o vienintele Toros atrama tampa netikėtai pasirodžiusi teta Rakelė. Sužinojusi siaubingą merginos paslaptį Rakelė, nepaisydama sunkumų, pasiryžta padaryti viską, kad apsaugotų Torą ir suteiktų jai šansą gyventi savo gyvenimą. Tačiau kas pasirūpins Tora, kai tetos Rakelės nebebus?

„Beodis dangus“ – tai trečias pasakojimas apie Norvegijos šiaurėje gyvenančią Torą, „vokiečio pavainikę“, ir jai tekusius rūsčius išmėginimus. Romanų trilogija, parašyta poetine, šiaurietiško niūrumo bei jaudinančios rimties nestokojančia kalba, vaizduoja ryškų ir sukrečiantį nepaprastos mergaitės paveikslą.

merginų siluetai

Anne Jacobs

Vilos dukterys

Jaudinanti šeimos saga, neabejotinai nudžiuginsianti serialo „Dauntono abatija“ gerbėjus.

PRABANGI VILA, ĮTAKINGA ŠEIMA, PASAULINIS KARAS…

Augsburgas, 1916 metų žiema.

Praėjo treji metai nuo tada, kai Mari pirmą kartą pasibeldė į Melcerių duris. Tik treji metai, bet… viskas pasikeitė. Nors moteris dabar yra Pauliaus žmona ir namų šeimininkė, prabangioje viloje, paverstoje karo ligonine, nebeliko laiko švęsti.

Vyrai išvyko į frontą, moterys su tarnais dieną naktį dirba slaugydami sužeistuosius, o Mari ėmė rūpintis šeimai priklausančiu audinių fabriku, kuris patiria didžiulį nepriteklių.

Viltis, kad Paulius greitai grįš iš baisaus karo, vis labiau tolsta. Visos šeimos likimas gula ant Mari pečių, nes svainėms Kitei ir Elizabetai taip pat reikia jos paramos.

Vieną dieną Mari pasiekia baisi žinia, kad Paulius pateko į nelaisvę, o elegantiškasis Ernstas fon Klipšteinas vis dažniau atsiduria netoliese…

„Vilos dukterys“ – tai nepamirštama saga, kurioje susipina tiek pasaulinės, tiek asmeniškos istorijos.

mergaitės suknelė

Philippe Claudel

Pono Linio dukraitė

Kai karas suniokoja kraštą ir žūsta sūnus su marčia, ponas Linis iškeliauja į tolimą nepažįstamą šalį ir kartu išsiveža savo dukraitę – mažąją Sang diû. Perpildytame pabėgėlių centre jis jaučiasi svetimas, o ir aplinkiniai į senį su kūdikiu rankose žiūri įtariai. Vieną dieną su dukraite jis išsiruošia pasivaikščioti po svetimą miestą ir prisėdęs ant suolo sutinka poną Barką. Liūdno ir nuoširdaus veido apvalainas nepažįstamasis, ką tik netekęs žmonos, nori išsikalbėti, o ponas Linis moka klausytis. Nors kalbasi skirtingomis kalbomis ir žodžių reikšmių nežino, jie vienas kitą supranta. Galbūt dėl to, kad abu jaučiasi tokie patys sutrikę ir vieniši, besiilgintys to, kas nebesugrįš.

„Pono Linio dukraitė“ – subtilus, jaudinantis ir skaidrus pasakojimas apie trapius likimo nuskriaustų žmonių gyvenimus. Apie draugystę, kupiną atjautos ir gerumo, jungiančią skirtingas kultūras ir patirtis.

žmogus su plėšiko kauke

Stefan Ahnhem

Motyvas X

Fabianas Riskas ligoninėje neatsitraukia nuo pašautos, komos ištiktos dukters Matildos. Tačiau kai mieste itin žiauriai nužudomas pabėgėlis berniukas iš Sirijos ir įvykdomos dar kelios, rodos, nesusijusios žmogžudystės, Fabiano kolegoms ir viršininkei Astridai Tuveson prireikia jo pagalbos. Kriminalinė Helsinborgo policija įsitraukia į naują sudėtingą tyrimą.

Išnarplioti kraupių nusikaltimų nepadeda ir tai, kad Fabianas jaučia pareigą slapta tęsti velionio kolegos Hugo Elvino tyrimą apie galbūt korumpuotą policijos tyrėją. O Astrida, priversta anksčiau laiko palikti anoniminių alkoholikų programą, vis sunkiau kovoja su priklausomybe.

Ar Helsinborgo kriminalinei policijai pavyks sučiupti mieste siautėjantį žudiką, kai, regis, byra jos tyrėjų komandos pagrindas?

moterys geria kavą

Catherine Cusset

Laimės apibrėžimas

„Laimės apibrėžimas“ – romanas apie dvi moteris: Klarisą ir Evą. Kaip kine prabėga jų gyvenimai 1979–2021 m. Abiem per penkiasdešimt. Jos nepažįsta viena kitos, bet jas vienija paslaptingas ryšys. Klarisa – laisva, aistringa, impulsyvi, nieko nepabaigianti iki galo, nuolat paliekama vyrų. Keliautoja ir beviltiška romantikė. Ją užaugino vieniša mama alkoholikė. Ji gyvena Paryžiuje, grįžusi iš kelionės po Aziją, kur sutiko savo trijų berniukų tėvą. Vieniša moteris beviltiškai siekia patirti akimirkos malonumą, nors labai laikiną. Ieško meilės, nepaisydama tykančių pavojų. O štai Eva – ambicinga, protinga, rami. Ji užaugo tradicinėje katalikiškoje šeimoje. Su vyru įsikūrė Niujorke, kur gimė jų dukros. Pastebėjusi pasaulio netvarką, ji nori viską organizuoti, planuoti, taip pat ir meilę. Moterims pačioms nežinomas jas vienijantis mįslingas ryšys paaiškės tik knygos pabaigoje.

Kai kurie kritikai romaną vadina veidrodiniu. Dvi moterys – dvi laimės sampratos. Jų likimai labai skirtingi ir labai šiuolaikiški. Kiekviena savaip pasakoja apie savo gyvenimą, įsivaizduojamą pilnatvės jausmą ir laimę, kurios kontūrai kartais neryškūs.

Autorė parodo, kad yra įvairių būdų eiti per gyvenimą, kuris visada kupinas dramų, išbandymų, abejonių, klajonių, paslydimų, galiausiai tragedijų. Ji, sako, rašiusi ne apie laimę, greičiau apie laimės akimirkas. Norėjo, kad skaitytojos romane atpažintų save. Apibrėžti laimę nėra lengvas uždavinys. Realybė sudėtingesnė. Matyt, tokia ir yra rašytojos žinutė?

žmogus surištomis rankomis už nugaros

John Sweeney, Aiden Aslin

Putino kalinys

2018 metais britas Aidenas Aslinas tapo Ukrainos jūrų pėstininku ir naująją tėvynę įsipareigojo ginti nuo augančios Rusijos invazijos grėsmės. 2022 metų vasarį, Rusijai pradėjus plataus masto puolimą, Aideno dalinys atsidūrė fronto smaigalyje Mariupolyje.

Mariupolio plieno gamykloje apsuptame dalinyje po mėnesį trukusios apgulties pasibaigė atsargos ir amunicija. Aidenas kartu su daugiau nei tūkstančiu ukrainiečių karių buvo priversti pasiduoti. Tada prasidėjo didžiausias jo gyvenimo išbandymas.

Išskirtas dėl Didžiosios Britanijos paso, Aidenas buvo tardomas, kankinamas, badomas peiliu, paverstas propagandos įrankiu, teisiamas sufabrikuotame teismo procese ir nuteistas mirties bausme. Dėl daugybės tarptautinės teisės pažeidimų Aidenas prarado bet kokią viltį išgyventi. Jis jau neabejojo sulauksiąs mirties bausmės, kai staiga kartu su 215 ukrainiečių karo belaisvių buvo iškeistas į valstybės išdavimu kaltinamą artimą Putinui Kremliaus marionetę Viktorą Medvečuką ir galėjo grįžti namo.

žmogus su kojos protezu eina per karo sugriautą miestą

Benjamin Hall

Išgelbėtas

KNYGA, AKIMIRKSNIU ATSIDŪRUSI „THE NEW YORK TIMES“ BESTSELERIŲ SĄRAŠO PIRMOJE VIETOJE.

Kai patyręs karo reporteris Benjaminas Hallas 2022 m. kovo 14-osios rytą pabudo Kyjive, net nenutuokė, kad po kelių valandų vos nežus nuo rusų bombos. B. Hallas ne kartą dirbo pavojingose karo veiksmų zonose, tokiose kaip Sirija ir Afganistanas, tačiau, įsidarbinęs žiniasklaidos bendrovėje „Fox News“ ir sulaukęs trijų dukrelių, ketino pradėti ramiai gyventi.

2022 m. vasarį Rusijai klastingai užpuolus Ukrainą, B. Hallas pasisiūlė ten vykti. Po kelių savaičių jo komanda rengdama reportažą pateko į rusų artilerijos ugnį. B. Hallas buvo sunkiai sužeistas ir įstrigo Kyjive. Buvo neaišku, ar pavyks ištrūkti gyvam.

Pirmą kartą B. Hallas dalijasi savo patirtimi: nuo matytų karo siaubų iki dramatiško išsigelbėjimo ir sunkaus sveikimo. Autorius prisimena darbą priešakinėse linijose įvairiose konfliktų apimtose šalyse, gilinasi į visam laikui jį pakeitusius įvykius ir tyrinėja, kaip pastangos atsisveikinti su karo reporterio profesija grąžino jį į kovos veiksmų zoną paskutinį, tačiau lemtingą kartą. Skaitant daugybės žmonių, gyvenančių skirtingose pasaulio šalyse, bet susivienijusių tam, kad jis būtų išgabentas į saugią vietą, liudijimus, atsiskleidžia stulbinantis sudėtingo komandinio darbo ir atkaklumo paveikslas.

„Išgelbėtas. Ukrainoje sužeisto karo reporterio kelionė namo“ – tai įspūdingas, sukrečiantis ir jaudinantis autobiografinis pasakojimas apie šeimą ir draugus, apie gyvenimą ir gijimą, apie tai, kaip reaguoti į išbandymus, kurių niekada nesitikėjai.

žmogus tamsiame tunelyje su žiebtuvėliu rankoje

Debra Webb

Nė žingsnio atgal

Ankstyvą pirmadienio rytą Birmingamo detektyvai Kerė Devlin ir Lukas Falkas gauna skubų iškvietimą. Vidurnaktį kilusio gaisro metu žuvo namie miegojusi moteris ir jos penkiametė dukra. Atvykus į vietą, paaiškėja, kad gaisras sukeltas tyčia, bet kas ir kodėl galėjo taip žiauriai pasielgti? Vėliau per gaisrą išgyvenęs žuvusiosios sutuoktinis ir mergaitės tėtis prisipažįsta įvykdęs šią dvigubą žmogžudystę. Tačiau ne viskas taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio…

Kodėl šeimą praradęs vyras prisiima kaltę už nusikaltimą, kurio akivaizdžiai nepadarė? Įrodymai byloja, kad tikrasis nusikaltėlis tebėra laisvėje, be to, visi apklausti liudininkai kažką slepia. Ši byla patyrusių detektyvų porai tampa tikru galvosūkiu, o vis išnyranti paslaptinga Falko praeitis kelią nuolatinę grėsmę tarp jų užsimezgusiems santykiams.

laikraščio puslapis

Brad Meltzer, Josh Mensch

Nacių konspiracija

„Nacių konspiracija“ – tai bestselerių autorių Brado Meltzerio ir Josho Menscho meistriškai papasakota mažai žinoma istorija apie nacių sąmokslą Antrojo pasaulinio karo įkarštyje nužudyti Frankliną Rooseveltą, Josifą Staliną ir Winstoną Churchillį.

1943 m., siautėjant karui su nacistine Vokietija, prezidentas Franklinas Rooseveltas siekė svarbaus tikslo – akis į akį suorganizuoti pirmąjį istorijoje susitikimą su savo sąjungininkais Josifu Stalinu ir Winstonu Churchilliu. Šis Didžiojo trejeto susirinkimas Teherane (Iranas) turėjo nulemti kai kurias svarbiausias strategines karo detales. Tačiau apie tai sužinoję naciai pradėjo rengti slaptą planą – sąmokslą, kuris turėjo pakeitęs istoriją.

„Nacių konspiracija“ – tai drąsių operacijų, diplomatinių gudrybių ir politinių intrigų kupina tikra istorija apie lemiamą susitikimą Teherane ir nacių sąmokslą prieš tris didžiųjų sąjungininkų valstybių vadovus. Knygoje pasakojama apie didžiuosius XX a. politinius protus, o lemtingi karo metai aprašomi nevengiant sukrečiančių detalių. Didžiojo trejeto susitikimas pakeitė Antrojo pasaulinio karo eigą. Tačiau nedaug trūko, kad pasaulio istorija būtų pasisukusi visai kitaip.

Verified by MonsterInsights